четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Лимонена леща с билки - Herby Lemony Lentils







Официалната пролет не е дошла, но градината започва да се пълни с всякакви треви, които обичам да добавям в храната си. Днешното ми предложение е за салата от леща, която стана невероятно вкусна и ароматна. Приготвя се бързо, особено ако накиснете лещата предварително. Може да използвате всяка леща, на която след сваряване зърната запазват формата си. Жълтата и оранжевата, с които толкова бързо се готви, в случая не са подходящи. Всъщност вечерта сварих лещата, изплакнах и оставих да се отцеди и смесих с дресинга.  На другия ден добавих свежи магданоз, звездица, кълнове от люцерна и чери доматчета.



Необходими продукти:

* 200 г леща
* 200 г чери домати
* няколко стръка магданоз
* няколко стръка звездица
* едро смлян черен пипер
* няколко перца чивас
* поници алфа алфа
* веган сирене от  кашу с пробиотик

за дресинга:

* 1 с.л. зехтин
* 1 ч.л. сушен чесън или 1 скилидка, ако предпочитате по-наситен вкус
* 2 ч.л. риган
* сол
* кората и сока от 1 био лимон
* 1 ч.л. прясна лимонова мащерка
* прясно смлян зелен пипер

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички съставки за  дресинга. Оставете част от настърганата кора на лимона за поръсване накрая.
2. Сварете лещата, без да разварявате. Ако я накиснете предварително ще скъсите времето за готвене. Взависимост от сорта и дали сте накиснали сваряването ще отнеме от 20 до 40 минути.
3. Прецедете сварената леща и изплакнете със студена вода. Отцедете добре.
4. Объркайте лещата с дресинга и на този етап може да приберете в хладилника за другия ден, както направих аз. Или продължете с приготвянето.
5. Нарежете ситно магданоза и чиваса. Разполовете чери доматите. Добавете към лещата и разбъркайте. Сложете в купата, поръсете парченца веган сирене от кашу, прясно смлян черен пипер, пониците, отделената лимонова кора и стръкове звездица.
Готово!




6 коментара:

  1. Чудесно предложение, Бети!
    Много ми хареса, ще опитам с подобен вариант.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ил! Лимонът и риганът са страхотна комбинация и направиха от тази леща нещо съвсем различно и вкусно!

      Изтриване
  2. Бети,
    разкошна салата с леща си приготвила.Записвам рецептата и още тази седмица ще я направя.Зимата тази година не ни предлага сняг, суша е затова има по това време зеленина.Звездицата и тук във Варна си расте на воля, но е много вкусна зеленина.А чери доматки има навсякъде.
    Страхотни снимки, наслада за окото, а и за небцето !
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сърдечно благодаря за сърдечните думи! Ще се радвам, ако ти е харесала!

      Изтриване
  3. Цветовете в чиниите ти винаги радват окото и зареждат сетивата. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Толкова позитивна си винаги!

      Изтриване