Бадемова рикота

 


 Рикота. Кремообразна и с леко зърниста текстура, с лек намек за сирене. Точно каквато е млечната рикота. Умишлено използвам думата рикота, защото изварата, която се предлага по магазините е няколко идеи по-суха от рикотата, която правят италианците.  Приготвяла съм домашна от краве мляко и наистина няма нищо общо с магазинската- много по влажна и кремообразна е. Може да видите как се приготвя в тази много, много вкусна рецепта:

Боровинков пай с извара

Аз обичам всякакви млечни продукти- от кисело мляко до всякакви видове сирена- меки, с плесен, твърди, зрели, свежи, сметана.. От известно време съм ограничила в менюто си тези прелести. Започнах постепенно. Първо спрях да пия прясно мляко-може би преди 20 години. После спрях киселото мляко. Не е толкова трудно, бих казала, че е въпрос на нагласа, на приемане. Хапвам рядко и по малко и не спирам да експериментирам като приготвям растителни варианти, които максимално да приличат на любимите ми млечни продукти. 

✅ Ако по някаква причина се опитвате да откажете или вече сте спрели млечни продукти, тази рецепта е за вас. Опитайте и ще останете приятно изненадани!

✅ Вкусна, лесна и с достъпни продукти.

✅ Кремообразна, леко ронлива, с намек за прясно сирене като млечната.

✅ Приготвя се за не повече от 10 минути.

✅ Можете да я използвате по същия начин като млечната рикота.


Билково сирене от кашу

Заквасена сметана от кашу

Веган сирене от слънчогледови семена с пробиотик

Сирене от карфиол


Използвала съм вакуумен блендер Bosch VitaMaxx MMBV625M, липсваше ми бъркалката на VitaPower Serie MMB 6174S или на VitaBoost MMBH6P6B


Бадемова рикота


Продукти:

* 500 г бланширани, накиснати бадеми

* 240-300 мл филтрирана вода

* 3-4 с.л. лимонов сок или на вкус

* 5 с.л. хранителна мая

* 2 ч.л. сол

* 1/2 ч.л. чесън на прах

* 1 ч.л. сух риган

* по желание мащерка


Начин на приготвяне:

1. Поставете всички съставки в каната на високоскоростен блендер. Налейте половината вода. Започнете блендирането.

2. Блендирайте до консистенция на гъста паста. Ще се наложи да изведете няколко пъти едрите части от стените на каната. Добавете вода по малко за да не стане прекалено мокра. Трябва да се запази леко зърнистата текстура, характерна за оригиналната млечна рикота.

3. Опитайте на вкус и добавете подправки по желание. С подправките, които съм приготвила рикотата има скоро неутрален вкус, освен подчертан билков. Ако използвате в паста, пица, за пълнене на инволтини например или мазане на филия може да добавите още подправки- като мащерка, салвия, още риган или дори чили.

4. Рикотата може да се използва веднага или да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 5-6 дни.

✅ Съхраняване на вакуумните купи, към блендера Bosch VitaPower Serie MMB 6174S удължава свежестта на рикотата. Тя е като току що приготвена. Удобство е, че можете да отворите кутията, да използвате колкото желаете и това, което останете отново да бъде вакуумирано.

Тук може да видите видео рецептата. 



Ако това видео ви хареса, абонирайте се за канала ми и не забравяйте да натиснете камбанката за да получавате известия за нова публикация.

В периода от 01.01.2021-31.06.2021 може да си осигурите CashBack премия от 50 лв за трите промоционални модела:





За за разберете повече, кликнете на този линк или на  банера в горе в дясно на страницата на блога.

Ето още рецепти приготвени с блендер:


Тънка пица от червена леща

Суров тахан от орехи

Шоколадова палачинкова торта с ванилов крем - веган

3 бързи рецепти с блендер

Розов сладолед Тропик

Студена супа от авокадо и краставици

Ягодово смути с алое



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни