Нещо розово за закуска - Смути с банани, малини и ядково мляко-100% веган



Тази неделя, когато се събуди дъщеря ми  и попитах какво иска за закуска, отговора бе:
Нещо розово! Желание точно като за мен! Още докато звънна гласчето и: розово!, на мен ми светна: СМУТИ! тя напоследък непрекъснато си забърква някакви смутита и ги нарича по цветове. Не пропуска и на мен да приготви, като само ме пита : Искаш ли едно оранжево?!... ...Имах достатъчно време -цял един душ- на дъщеря ми...Нейното "Розово" беше готово за 5 минути.



Какво сложих:

* 1 голям банан
* 2 шепи малини
* 1 ч.л. мед
* 6 кубчета лед
* 1 чаша бадемово/соево или овесено мляко



Как го направих е ясно за всички:

Всичко се блендира, налива се в 2 чаши и се сервира с усмивка.*
Тя беше доволна, защото имало и розово шишче!


Ако ви харесва моята украса, оставете няколко малини и няколко кръгчета банан. Нанижете ги на клечка за зъби и поставете върху чашата.



Е, като гледам това е най-кратката рецепта, която съм публикувала и най-бързо приготвената. Свежа, здравословна, диетична и най-вече носеща усещане за лекота и добро настроение!


И тъй като не се чувствам комфортно с толкова кратка рецепта, ще ви припомня полезността на съставките на това смути, а вие ще обещаете да си направите поне едно смути :) ...А ако обичате да си приготвяте,  какви са вашите любими вкусове.


Ето и най-общо казано полезните за нас качества:
банани: калий-полезен за сърцето, мускулите, мозъка, черния дроб, костите и зъбите, регулира метаболизма
              фосфор-костите, зъбите, сърцето и бъбреците,важен за производството на енергия
              калций-костите, зъбите, помага за усвояването на желязото
              желязо- важен за производството на червени кръвни телца, увеличава съпротивителните сили на организма, необходим за усвояването на витамините от група В.
              натрий-подпомага правилното функциониране на нервите и мускулите
              витамините Е, С и В6-противодействат на стареенето
малини: витами С антиоксидантно действие, предпазва от настинки
               калий-регулира водния баланс на организма
              фолиева киселина- Предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Грижи се за добрия вид на кожата. Подпомага обмяната на белтъчините и съдейства за образуването на червени кръвни клетки
              салицилова киселина- припростудни заболявания, температуро понижаващо действие
             Имат антиоксиданти свойства, съдържат влакнини, ниско калорични, подходящи при стомашно-чревни разстройства.
соево мляко: идеален източник на растителни протеини, получава се от накиснати във вода соеви зърна. След като се смачкат и пресоват се получава соевото мляко.По този начин може да си приготвите удома бадемово, орехово или лешниково мляко.Пробвала съм от всички и съм очарована.Соевото мляко е източник и на витамин Е,  изофлавони, витамини от гпупата В , лецитин, ненаситени мазнини и намалява холестерола.




Вместо  розови очила- розово смути :)

С пожелание за един прекрасен ден!


Коментари

  1. Искам и аз розова закуска!!! Прелестни снимки, Бети! Тази кошничка с малинки е много сладурска! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Идвам и аз на закуска!
    Вълшебен аромат и уникални снимки!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  3. Заповядайте мили дами! С удоволствие ще ви приготвя!Щерка ми казва,че може да изкара лятото на смутита и капрезе :)

    Благодаря ви сърдечно!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Да бях погледнала по-рано, страхотна идея и разбира се страшни снимки, знае детето какво да иска! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче,благодаря ти за хубавите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Бих дошла с най-голяма радост Бети!Но само виртуално!Поради ясни причини.
    Но в блога ти ще идвам и без покана!Много нежно и красиво е при теб момиче!
    Денят ми ще е направо розов с това розово смути, и да знаеш заплеснах се в кошничката с малинки!Прекрасна!
    А цветенцата токова нежни!:):):)
    Вълшебен пост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря ти! Някой ден може и да се видим истински!...:)Много ме радват думите ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Разбира се че може, стига силно да го желаем!Светът е малък:)

      Изтриване
    3. Да,права си!
      Понянкога е нужно силно желание, а понякога просто случайност! Светът е малък!Скоро видях една добра позната, която се оказа, че работи в Испания.

      Изтриване
  6. Страхотно изглежда розовото смути, Бети!
    Със сигурност си зарадвала дъщеричката си.
    Снимките са приказни!

    ОтговорИзтриване
  7. Който си има дъщеричка,ще пие розово смути...как хубаво звучи само...На мен не ми остава нищо друго,освен да направя за мен и снахичката.Снимките са уникални!
    Хубава вечер,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи, благодаря ти за думите и усмивката! Според настроенията и цветовете на храните...Сега са наред ярките цветове и аз се радвам...
      Да ви е сладко на вас двечките!

      Изтриване
  8. Поста може да е кратък , обаче снимките са пълни с вълшебство !
    Хубава вечер ,Бети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват и си оставила коментар!

      Изтриване
  9. Понеже свършиха малините, ще си направя оранжево за закуска;) ЧУдесна идея Бети. Аз не съм пила соево мляко, но след онова от кашу,което приготвях, съм убедена, че и това ще ми се понрави.
    Много хубави снимки, бих посрещала всяко утро с тях;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,благодаря ти за комплимента!
      Соево си купувам готово, гледам да е без подсладител.А останалите, които съм споменала си правя сама удома.Вероятно ще ти допадне, по едно време се хранех разделно и от тогава поне в напитки не смесвам прясно мляко с плодове, не че не правя десерти със сметана и плодове,но предпочитам, когато мога да заменям прясното мляко със соево или друго подобно.
      А оранжево начало на деня е страхотен избор!

      Изтриване
  10. Ей тия екзотични комбинации с кубчетата лед сутрин за закуска ги обожавам. Много ти е свежарско розовото смути:-)! Най-странното нещо, което съм опитвала до сега е кейл с портокал и малко лед, но то е по-скоро прясно изцеден сок (а не бърканица в блендер :-)) - ударна доза витамин С. И другото отскоро любимо нещо е смути от райска ябълка и сок от нар, но за него си трябват здрави нерви докато го приготвиш, че тия зрънца могат съвсем да те изкарат от равновесие още в ранни зори :-)Идната ми публикация я готвя на тая тема, само да си събера наличния, че въобще не ми идва настроението за дълги писания, инак вдъхновение не ми липсва :-)
    Поздрави, Бети и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)в тия жеги, леда е необходимост, но при теб температурите май не са такива...Много интересна комбинация, не съм опитвала никога кейл, но предполагам, че щом е прародител на съвременното зеле, трябва да е с подобен вкус.А да си призная не съм пила сок от зеле, и как по лесен начин да си приготвя,имаш ли идея? А портокала като добавка,какво ли не би освежил,аз не пия алкохол и понеже не винаги има безалкохолна бира,а с пица и някои други неща искам да пийна безалкохолна, сипвам си малко нормална в чаша и допълвам с портокалова или лимонова безалкохолна напитка, правя го от години,много преди производителите на бира :))
      Много ме заинтригува комбинацията от райската ябълка и нара.Мен ще ме изнерви не нара, хаха а да чакам узряването на райската ябълка- никога не можа да купя узряла такава, а все още е рано за тях тук. А нара, го изтисквам с пресата за цитруси.МОже би ти по друг начин?
      Ще ми бъде интересно да видя какво ще приготвиш или дори само една виртуална разходка!Мечтая си да пътувам до Англия и наистина много се наслаждавам на твоите снимки.
      Прегърдки Дени!!!

      Изтриване
    2. Зарази ме ти с тия дълги коментари и да взема поне да ти отговоря на въпросите :-)Първо да отбележа,че в Германия бирата я пият смесена със спрайт, така че твоите лимонадени миксове никак не ме изненадват:-).
      Кейлът като зеленчук е добре да се яде сварен или на пара, просто на опаковката му пише така. Вкусът му не е впечатляващ и не знам дали става за салата. Аз съм го използвала веднъж само, за минестроне. Сокът от него го приготвям в сокоизтисквачка/не знам дали на това му викаш преса за цитруси, щото аз от нея и морковен сок добивам/ - първо минавам кейла и после портокала и всичко си се смесва в чашата, накрая добавям лед. С райските ябълки май имам късмет, понеже тук ги продават много меки и добре узрели. За смутито използвам два нара и отнема цяла вечност докато отделя ръчно зърната, едно по едно. После ги разбивам в блендер,прецеждам сока в тензух и накаря го връщам пак в блендера, добавям нарязаната райска ябълка, малко ленено масло и разбивам и така - ударна доза витамини :-).
      Ако имаш път към Англия, би било чудесно да се видим, стига да не си много надалече, че тая страна е толкова голяма :-)

      Изтриване
    3. Е,Дени, понякога хората имат какво да си кажат-ох, това беше в английски стил май...както и да е, няма да го изтрия, вярвам, че ме разбираш :)
      Благодаря ти за отговора.Ще го опитам някой ден това зеле/кейл. И непременно райското смути!!! А такава сокоистисквачка имам-всъщност там някак се мелят нещата и през един отвор излиза сок.А цитрус пресите са ръчни или електрически и са или тези, моята е такава:
      http://bosch.expo2000.bg/index.php?route=product/product&path=54_105&product_id=413
      или тези:http://www.onlinetrading.bg/catalog/tehnika/domakinski-elektrouredi/sokoiztiskvachki.html

      Благодаря ти за идеята за среща. Имам добри приятели в Лондон.НО за сега не сме планували ходене до там. С удоволствие бих се срещнала с теб.

      Изтриване
  11. Чудесна радост за малки и големи е това питие!Преди му казвахме шейк,а сега смути,но си е все така великолепно!Прекрасни снимки,Бет!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси,благодаря ти!
    Мисля, че шейковете основно се правят с прясно мляко и някакъв сироп, плодов или шоколадов и се гарнират със сладолед.Но няма съмнение, че са подобни.Забелязала съм при смутитата, че се пасират сурови плодове и лед, освен евентуалното мляко.Ние у дома често правим и с вода, лед, плодове и разбира се банани, като основен сгъстител.
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Thanks Bety, I also love love your blog...and i follow you!

    ОтговорИзтриване
  14. This very summery drink looks beautiful. Will love to try this smoothies when our summer arrives.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks Zoe,
      I'm glad you like it!Wish you a delicious and beautiful summer!

      Изтриване
  15. Много зареждащо, при това не само заради питието, но и заради начина на презентирането му. Усетих чак мириса на гората :))
    Прекрасни снимки, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  16. Това смути много ми хареса, Бети :) Искам и аз едно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,
      Радвам се,че ти харесва!Много бързо може да се приготви.
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  17. Une jolie découverte......
    Votre blog est superbe et les photos magnifiques
    donnent envie d'essayer vos recettes.....
    J'adore!!!!!
    Belle semaine
    Laure

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Laure,
      Un grand merci pour votre avis!
      Je suis heureux de vous rendre visite!
      Excellente semaine! A très bientôt!

      Изтриване
  18. Бети, честит празник и на теб!:) Отново попаднах на това розово вълшебство!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Bellissimo, rosa e .... servito con un sorriso!!! (smile) :O)

    ОтговорИзтриване
  20. Анонименмарт 07, 2014

    If some one wishes expert view about blogging and site-building
    then i advise him/her to pay a visit this blog, Keep up the pleasant job.


    Here is my homepage ... android controller for pc

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни