Брюкселско зеле и кестени с лешникови трохи- Brussels sprouts and chestnuts with hazelnut crumbs


Един вкусен начин за поднасяне на топло предястие от брюкселско зеле- комбинирах го с кестени и поръсих със ситно смлени лешници. Сервирах на коледната вечеря за мен и зет ми, който, както съм споменавала е веган. Бях изпекла кестени за пуйката и реших, че ще е вкусно, ако добавя към брюкселското зеле. Англичаните обичат задушени пресни зеленчуци, които поднасят горещи, което е страхотно.С известни тренировки:) човек свиква да прави. Изключвам претопляне, особено за хрупкави зеленчуци. На пръв поглед няма нищо сложно да поднесеш една храна гореща, сложността идва от многобройните ястия, правени според вида хранене на гостите. На всеки е ясно, че за отделните блюда се изисква различно време за приготвяне, а и не е възможно да се приготви всичко в последния момент. Особено, ако зеленчуците се готвят по отделно и са няколко вида на брой. Чиниите и съдовете, в които се сервира  се държат топли. Храната също, независимо, че сте приготвили например преди един час. За броколите, зеления боб и брюкселското зеле трябва да се внимава да не се преварят при попарването. Те трябва не само да запазят прелестния си зелен цвят, но и да останат хрупкави.

 Ето как приготвих аз този път брюкселското зеле:

Продукти:

* около 400 гр свежо брюкселско зеле
* около 300 гр. печени и обелени кестени
* 5-6 с.л. фино смлени лешници
* 1 с.л. трохи от хляб на 1 -2 дена или галета, или солени крекери
* щипка сол
* малко прясно смлян бял пипер


Приготвяне:

1. Брюкселското зеле се почиства от външните листа-свалят се 1-2 листчета. Отрязва се малко от пънчето и се разполовява.
2. В тенджера се слага да заври вода, която се подсолява. Зелчетата, заедно с кестените се пускат и се варят около 2-3 или 4 минути. Опитайте едно -може и просто да прободете с вилица. Ако не сте уверени, полейте със студена вода и опитайте на вкус. Цвета трябва да е приятно зелен. Имайте предвид, че ако вилицата влиза в зелчето, все едно в масло- вече са преварени.
След като са готови, прецедете добре през гевгир и поставете в керамичен или стъклен съд, предварително затоплен. Дръжте до сервирането на топло.

 


3. В загрят тиган с незалепващо покритие се слагат всички други съставки и с непрекъснато бъркане се загряват, докато лешниците започнат да ухаят приятно.Това става за минути и е добре да се направи, колкото може по-късно. Точно преди сервиране поръсете върху зелчетата и кестените, леко объркайте и поднесете.Това отнема наистина малко време, а вкусът и ароматът са прекрасни.
Ако поръсите предварително лешниковите трохи, те ще се овлажнят от зелето.
Сложих готовите кестени да се попарят със зелето, защото забелязах, че след като се охладят стават твърди. Горещата баня ги омекоти и бяха много вкусни в компанията на лешниците и зелчетата.



Много вкусно. Всички го опитаха и останаха очаровани. Много им допадна комбинацията.
Опитайте и вие. Ще се радвам да споделите.









Коментари

  1. Бети, за много години! Здраве и късмет за дома и близките ти пожелавам!
    И да попитам- с такова обгрижване за персонални любими блюда, има ли някакъв начин да стана част от семейството ти?;)))
    Прекрасно предложение отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря за пожеланията! 3>

      Знае ли човек, един ден може да станем роднини :)

      Изтриване
  2. Бети, чудесно е! Толкова ми харесва, че с удоволствие дори бих заменила основното с него. От известно време аз също си приотвям зеленчуци на пара, които хапвам след това топли (като основно). Поръсвам с мъничко зехтин и някаква подправка - бързо, лесно и много вкусно. :)
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, за мен вчера бе основно :)
      На Коледа не можах да го снимам, както и много други неща, които приготвих и бяха страхотни..но вчера си го приготвих за обяд и успях да го щракна.
      Аз не поръсих мазнина-лешниците ми бяха достатъчни.
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. звучи ми мн добре. наскоро направих първото си брюкселско зеле, печено със зехтин, и беше мн гадно. изследвам алтернативни варианти и това ми звучи като такъв!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса Вики!
      Предпочитам го хрупкаво, а за това температурната обработка трябва да е минимална. Трудно е обаче да намирам прясно, за съжаление.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Бети, с теб постоянно сме на една вълна :) Извадила съм на масата една торба зелчета от Брюксел! И мислех да ги правя нещо подобно, веган версия. Не съм измислила как, но твоето предложение ми харесва :) Е, нямам кестени, но ще добавя някоя друга джунджурия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))Ще ми е интересно каква джунджурия си сложила ти :)
      Аз от скоро открих кестените за себе си-може би от 2-3 години и съм очарована. Малко пипкаво е това, печене, белене и т.н. но си струва резултата.
      Моите брюкселчета пристигнаха от Австрия. Зет ми, много ги обича и бяха купили от там, знаейки за постоянната им липса на пресни на нашия пазар.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Бети, това е любопитно предястие - наистина предизвиква желание за опитване тази нестандартна комбинация :) А снимките са великолепни!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм, точно това си казах само като видях първата снимка. Страхотно изглежда трапезата ви, порцеланът ти е уникален, а ястието разкош !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. .Exquisitas bruselas al vapor me encantan,abrazos y tengas un lindo año 2014 lleno de felicidad.

    ОтговорИзтриване
  8. Честита,щастлива и успешна нова година,Бети!
    Много здраве и радости да има!
    Започваш годината с характерните за твоя стил интересни рецепти и прекрасни презентации!
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,
      благодаря ти за пожеланията и хубавите думи!

      Изтриване
  9. Интересно предложение и примамливи снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни