Сурова салата от цвекло с грейпфрут и орехи - Raw Beet Salad with Grapefruit and Walnuts


 Нетърпението ми за пролет, слънце и свежест често се изразява в цветовете и вкусовете, които избирам да видя в чинията си. Тази салата е приготвена със сезонните цитруси и цвекло, обогатена с ядки за блестяща кожа и здрава коса. Вкусна, сурова и свежа, зареждаща ни с фибри и витамини, даваща енергия и разкрасяваща.

За качествата на цвеклото съм споменавала, но все пак, ако още се колебаете и избягвате да го включите в менюто си, вижте по-долу, с какво ще зарадва тялото ви:

* съдържа магнезий - против крампи и профилактика против тромби в кръвоносните съдове;

* съдържа бетаин - уникално вещество, което участва в усвояването на  белтъчините и подпомага работата на черния дроб; профилактика срещу инсулт и инфаркт; предпазва тъканите и клетките от дехидратация; подобрява издържливостта на мускулите;

* подпомага образуването на червени кръвни клетки, важни за киселинно-алкалното състояние на кръвта, също и за транспорта на кръвта от белите дробове до тъканите и на въглеродния двуокис от тъканите до белите дробове;

* витамин U - този витамин е наречен така, заради името на болестта ( язвена болест (улкус)) върху, която има лечебен ефект ; има предпазващо действие върху стомашната и чревна лигавици, повишава устойчивостта и срещу солната киселина;

* действа пречистващо бъбреците и лимфата;

* бори се с "лошия" холестерол;

* влияе благотворно на съречно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане;

Ако и вие обичате цвекло ето още няколко идеи:

Червен, антиоксидантен сок - Red Antioxidant Juice

 

Рустик ръжено-бадемов тарт с цвекло, моркови и тиквички-без глутен - Rustic rye-almond tart with beets, carrots and zucchini-gluten free

Домашен печен чипс от цвекло - Homemade Baked Beetroott Chips

Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad

 

Червени сандвичи с червен хляб с цвекло - Red sandwich with red beet bread

 

Карпачо от цвекло с редукция от дренки - Beet Carpaccio with reduction of cornel



Суровото цвекло, леко сладко на вкус и понякога с осезаем земен аромат, който отблъсква някои хора, перфектно се съчетава със свежия и несладък вкус, дори леко горчив вкус на грепфрутите. Аз имах розов и червен. Независимо от цвета всички те имат антиоксидантно действие. Най-вкусни за мен са тези с червената вътрешност. Те се и почистват по-лесно. В компанията на грепфрутите земният аромат на цвеклото се тушира, така и тези, които отбягват по тази причина могат да приготвят тази салата. Добавих и един плод суити- плод, хибрид между помело и бял грейпфрут. Голямо е колкото портокал, но е с ярко тревисто - зелена кора, дебела като при помелото. вътре има мека бяла ципа, която се обелва също като при помелото и грепфрута. Сърцевината на плода е светложълта. В друг случай на приготвяне на салатата съм слагала и помело. Ако някой не обича или не трябва да яде грейпфрути може да сложи в салатата помело и лимон.



Грейпфрутът (Citrus × paradisi),  e  хибрид, за първи път отгледан на Барбадос. Негови родители са помелото и сорт сладък портокал. Знакът " х " в името на плода, означава, че е хибрид. Излишно е да споменавам какво означава ботаническото име на плода - "райски цитрус". Тъй като плодовете на грейпфрутите  растат  на гроздове са смятали, че е видоизменено грозде, в резултат на тази преждевременна и погрешна квалификация е  е наречен (grapefruit = grape + fruit)Това название обаче остава популярно и до днес.




 За съдържанието на витамин С всеки знае или подозира, все пак говорим за цитрусов плод. Знаем, че е нискокалоричен. Подозираме, че е антиоксидант и богат на фибри. Какво може би не знаем:

* съдържа калий, магнезий, витамини А, В5 и В9
* признат антиоксидант - ликопен
* богат на  фибри и фитонутриенти
* пектин ( ако не белите белите ципи)
* с нисък гликемичен индекс

НО, за съжаление, има и "но". Освен безспорните ползи, които ще ни донесе консумирането на грейпфрути, за някои хора може да е противопоказан. Заради съдържанието на бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина и действат като инхибитори на специфичен ензим важен за обмяната на редица вещества в тялото на човека.
Научих съвсем случайно за тези противопоказания. Леля ми беше взела за баба капки, екстракт от грейпфрут - Цитросепт - 100% натурален продукт, представлява течен концентрат от семената, пулпата и бялата част на грейпфрута. Съдържа важни за здравето биофлавоноиди и натурален, извлечен от грейпфрута витамин C. Няма да се спирам на качествата му, може да прочетете в линка. Разглеждайки указанията прочетох за случаите, в които трябва с повишено внимание да го приемаме. 

Може да имате проблеми, ако пиете лекарства от тази група
Ако пиете лекарства, е добре да попитате лекаря си дали можете да ядете грейпфрути. Възможно е този плод да намали действието на лекарствата или да предизвиква други нежелани реакции.
За жените в и след  менопауза също не се препоръчва всекидневно и продължително консумиране на грейпфрут или сок от него, заради блокиране на  ензима, отговарящ за производството на естроген.

Източник
Източник


Ако не трябва да консумирате грейпфрут, го заменете с лимон. Заради силно киселия вкус намалете количеството. Не съм срещала информация дали помелото има възможни противопоказания, но съм чела за ползите от него, също и че в Китай е гарант за добро здраве. Зелена ябълка също е много подходяща с цвеклото. Може и портокал, но аз го намирам твърде сладък за тази салата.


Имайте предвид, че  суитито е хибрид създаден от грейпфрут и помело и вероятно също съдържа тези вещества, които не се препоръчват.




Продукти:

* 3 средни глави цвекло
* 2 грейпфрута (червен и розов)
* 1 плод суити или половин помело
* 1 чаша орехи, предварително накиснати и засушени;

за дресинг по желание:

* 1/2 чаша накиснати и изплакнати бадеми за 5-6 часа
*  вода, колкото да ги покрие
* 1-2 с.л. сок от цвекло

Приготвяне:

1. Плодовете (възможно е да са третирани) и цвеклото се измиват добре.

2. Цвеклото се обелва и настъргва. Поставете в голяма купа. Ако правите дресинг отделете 1-2 с.л. от отделения сок.



3. Цитрусовите плодове се обелват  и внимателно се почистват от вътрешната горчива ципа. Обикновено правя това над чиния, в която събирам сока и после добавям към салатата. По-големите и цели сегменти оставям за декорация. Останалите накъсвам и добавям към цвеклото.

4. Отделете шепа цели орехови ядки за декорация. Останалите смелете.

5. Разбъркайте цвеклото с парченцата грейпфрут, отделения цитрусов сок и разпределете в чиниите. Поръсете със смлени орехи. Украсете с целите ядки и сегментите грейпфрут и суити или помело. Сервирайте.


6. Ако правите дресинг: Пасирайте гладко накиснатите бадеми, ако искате още мазнина, сега е момента да добавите лъжичка или две олио. Например от гроздови семки или друго без аромат. Добавете сок от цвекло, разбъркайте и сипете в малка каничка.

 






С пожелание за цветна седмица! Бъдете здрави!

Коментари

  1. Бети,
    чудесна е салатата, но аз обичам да консумирам грейпфрута винаги самостоятелно.Мисля, че той не се комбинира добре дори с плодовете.Ще изпробвам тази салата, макар,че ми се струва доста необичайна комбинация.
    Преди години дядо ми имаше проблеми със сърцето и му бяха препоръчали грейпфрути в монодиета.Даде чудесни резултати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели ще се радвам да опиташ салатата и да ти хареса. На нас у дома много ни харесва. Дори дъщеря ми, на която грейпфрутите не са й особено любими също много я обича.
      Грейпфрутите комбинирам само с други цитруси или добавям в зелена салата, освен в тази с цвеклото :)

      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Отново много добро предложение, Бети!
    Позволи ми да си грабна една купичка от салатата. Както съм болна и си стоя вкъщи, сега ще ми дойде много добре! :)
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еличка, съжелявам, че си болна!С радост бих те нагостила! Да оздравяваш бързо, ти пожелавам!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Beautiful dish!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  4. هჱ⊱
    Apresentação bonita, parece tão bom!!!

    Ótima quarta-feira!
    Beijinhos do Brasil.

    ه°·✿✿

    ОтговорИзтриване
  5. Until now only ate roasted beet carpaccio.
    I really like the red pancakes. I used to do this to my guests. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I hope your guests to be surprised and to love these pancakes!
      Thank you, Julia!

      Изтриване
  6. Извор на красиви снимки, богата информация и интересни рецепти си ми ти, Бети! Любопитна съм за вкуса на тази колоритна салата и бих опитала. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще те очарова със своята свежест! Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Обичам я тази салата и винаги се изкушавам да сложа
    малко синьо сирене :)
    Не ми е идвало на ум за помело, но бих я опитала с него,
    защото го предпочитам пред грейпфрута!
    Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добавяла съм към варено цвекло синьо сирене. С помело също е вкусна, грейпфрута овкусява по по-категоричен начин.
      Благодаря, Дани!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)
    Cóż za fantastyczne afrodyzjaki :)

    ОтговорИзтриване
  9. Great photo :)
    Thank you for your so nice comment on my blog :)
    Following :)
    http://hanaylena.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  10. Освен прекрасната и здравословна салата и поредната интересна информация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Твоите красоти, Бети са невероятни всеки път. Публикации, наситени с цвят, с вкус, с твоят стил! Напълни ми очите! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за топлия коментар!
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Lovely, vivid and your colorful culinary creativity explodes off the page, I am envious!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, правила съм подобна салата и ми допада, макар да не си падам много по здравословната храна. Казвам го не с гордост (това остава), а със съжаление, но просто такъв вкус съм си изградила сигурно...За някои неща, колкото и да се насиля да ги ям, не успявам, като не са ми вкусни, макар здравословни и обратно - нямам волята да устоя на нещо вкусно, но вредно...Яд ме е, но суровите плодове и зеленчуци (което всъщност си е най-полезно) са нещото без което мога, а месото, тестеното, сладкото, соленото, пърженото, мазнато - от тях не мога да се откажа...Ама че дзвер съм:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Веси и аз не се насилвам да ям нещо, което не ми е вкусно! И дори мисля, че никак не е полезно храната да се яде по принуда, а и изобщо да се прави нещо по принуда...

      При мен е обратното-удоволствие е и не мога без свежи салати, плодове и зеленчуци, дори мога само с тях известно време. Сутрин, след душа, например изпитвам нужда от нещо свежо-сочен плод или сок.
      Обичам и бисквити, и кремести десерти, например брюле , добре приготвен крем карамел, разни пудинги, панакота, шоколадов мус, сорбета и сладоледи понякога. Никога не може да ме съблазни някоя баклава например-адски ми е сладка :) Обичам солени бисквити и коричките на хляба :) Обичам и супи. Всъсщност тук в блога се вижда какво обичам,( а и останалите у дома ) да похапвам :)

      Изтриване
  14. Бих хапвала цитрусите с огромна охота само да има кой да ми ги филетира,че ми е най-тегава тази част.
    Бети,прекрасна комбинация и много полезна публикация!
    Отново си украсила храната с храна,отдава ти се неповторимо!Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, червените грейпфрути се почистват най-лесно. И помелото също. С портокалите е по-трудно наистина. На мен ми харесва да ги докосвам, да усещам сока и аромата и да гледам цветовете...Но стъргането на цвеклото малко ме изтощава, заболява ме ръката.
      Много си мила, както винаги, благодаря ти!

      Изтриване
  15. Bety,
    I didn't realize how healthy beets were. My mom used to put beets in her salad, and I liked them a lot back then, but I haven't had them in awhile. I'll have to try them again. And I love grapefruit. This dish with the grapefruit and walnuts looks delicious. My dad used to eat grapefruit all the time, and I really like it too. And pomegranates.....my kids love them. Aren't they a unique and interesting fruit?

    You are always making something special for your family, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks Sheri!
      This salad is very common on our table. We love pomegranate too and often combine pomegranate and beetroot.
      Thank you for the kind comment

      Изтриване
  16. Изглежда неустоимо сочно, Бети! А цветовете...ах, даже Ааах, цветовете!

    ОтговорИзтриване
  17. Wow these look absolutely delicious!! Didn't know beets could be this healthy! ;)

    New post on GIRL ABOUT TOWN BLOG
    FACEBOOK || BLOGLOVIN || INSTAGRAM || G +

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятно красиво е Бети! Толкова много ми харесва и рецептата и първата снимка особено. Почти всеки ден хапвам цвекло на салата и рецептата ти много ми харесва за разнообразяване на нашия вариант! Как ми се иска да можех спокойна да хапвам и орехи.
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че нямаш алергия и не хапваш заради бебето.
      Благодаря ти, Лучи!

      Изтриване
  19. Нали! Цветовете са невероятни! Толкова радост носят!
    Наистина е много сочна и вкусна! Благодаря ти, Марта!

    ОтговорИзтриване
  20. Я люблю полезную еду! Обожаю грейпфруты , помело и свеклу. Всегда ем свеклу с яблоком и имбирем, а теперь попробую с грейпфрутом - прекрасная идея, спасибо за новый рецепт!

    ОтговорИзтриване
  21. Hi dear
    Oh those recipes seem tasty and healthy, now I'm hungry
    xoxo

    ОтговорИзтриване
  22. Бети, толкова да обичам този зеленчук и всичко полезно, което ни дарява консумацията му! Всеки път, в който хапвам от него, се чувствам истински здрава. :)
    А предложенията ти... Всички са прекрасни!
    Прегръдки и усмихнати празници! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Анонименмарт 02, 2015

    Здравей Бети,
    Прехласнах се от красота, цветове и аромати! Имаш удивителен усет!
    Направих тази салата, само с грейпфурт, цвекло и орехи, много ми хареса. Ще изпробвам утре и палачинките.
    Благодаря за споделените рецепти!
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Райна, много се радвам, че ти харесва!
      Благодаря ти, че сподели с мен!

      Изтриване
  24. Анонименмарт 02, 2015

    Всички у дома се влюбиха в тази салата! Благодаря ти, Бети!
    Хубав празник!

    Утре ще се пробвам с хляба!
    Най-искрени комплименти за красотите тук!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря Валерия! Ще се радвам да ти хареса и хлябът!

    ОтговорИзтриване
  26. Uwielbiam buraki i uważam, ze są niedoceniane w kuchni. Sama jednak nie wiedziałam ile ze sobą niosą dobrego :)
    Połączenie z cytrusami to strzał w dziesiątkę. Muszę wygrzebać jakiegoś buraczka i wypróbować ten przepis.
    Miłego dnia!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Glad you liked the recipe and the idea of a combination of beet with citrus!
      Thank you!

      Изтриване
  27. Omg that looks so incredible! I absolutely love raw beet <3
    ------
    http://breakfastataris.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  28. Delicious food and even more incredible photography in this post!

    Gabrielle | A Glass Of Ice

    x

    ОтговорИзтриване
  29. Анонименмарт 06, 2015

    Обожаю фрукты и овощи!!! Очень вкусно!!! Спасибо за прекрасный пост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я спосибо тебя большое, дорогая Мария!

      Изтриване
  30. Looks delicious!

    Kisses,

    http://theartofpaloma.com/

    ОтговорИзтриване
  31. These look absolutely delicious! Beets and together with citrus is an interesting idea. This is vitamin bomb! :)

    ОтговорИзтриване
  32. Нямах представа, че цвеклото е толкова вкусно! Веднъж в Унгария бях опитвала салата от сварено цвекло и никак не бях очарована.
    Снимките ме провокираха да опитам тази свежа салата и съм очарована!
    Благодаря за споделянето!
    Хубав утрешен празник с пожелание за несекващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ана!
      Радвам се, че ти е харесала салатата!

      Изтриване
  33. Бети, явно много си падаш по цвеклото. И аз го обичам, но някак по-традиционно го приготвям. А като знам какви добри попадения имаш, се чудя що ли не опитам- и без друго в хладилника ми винаги има по една -две глави ( когато се продава, де).
    Поздравления и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност така излиза, винаги имам налично :)
      Мисля, че всичко е традиционно, Марте :)
      Поздрави!

      Изтриване
  34. It's look very tasty <3
    asziaa.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  35. I love this post !

    http://gorishelena.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  36. I love these photos! They're so beautiful and when I look at them I'm hungry for something healthy and yummy!
    Have a nice day!
    xo from Italy,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    ОтговорИзтриване
  37. so delicious =)

    http://thefantasticfashionworld.blogspot.com.es/

    ОтговорИзтриване
  38. Hi Bety,

    Lots of healthy food here that you have shared - isn't beetroot such a great vegetable.
    Lovely to discover your blog and hope you are enjoying the weekend
    hugs
    Carolyn

    ОтговорИзтриване
  39. The food is amazing and the colors is so so yummy :)
    www.everyfunday.com

    ОтговорИзтриване
  40. This looks extremely yummy and totally other as the kind of food what is usual in Bavaria :) I love especially that the food is so colourful!
    xx from Germany/Bavaria, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    ОтговорИзтриване
  41. The food looks great and so delitious!

    ОтговорИзтриване
  42. What a great salad Betty!!
    I love beets and i cook then very often!So healthy!
    Like your photography settings!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  43. Hello Bety, I hope you had a wonderful Easter with your family. I am just cleaning up today, and was so blessed to have all my family here this Easter.

    Have a beautiful week, friend.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  44. vaya sorpresa me he llevado al ver tus recetas con remolachas, tienen todas una pinta estupenda.. como puse la norma para participar de que fueran recetas nuevas y me han gustado tanto tus propuestas lo que haré es que el el viernes que suelo compartir recetas de otro blog, presento el tuyo ;) de verdad que me he gustado mucho lo que he visto, super interesante y gracias al traductor no he tenido problemas para entender la receta. Desde ya tienes una seguidora mas, espero que para el próximo evento del grupo puedas participar, un saludo. Magda

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни