Ягодово смути с алое



  Предполагам, че много от вас са изпробвали успокояващото действие на гела от алое при изгаряне. Случва се докато готвя да ме изпръска мазнина или някоя гореща тава да ме докосне по ръцете. Веднага си отрязвам лист от алое, разполовявам го и с налагам изгореното с вътрешната част на листа. Облекчението е моментално. Държа този лист към изгореното място докато съвсем отшуми болката и никога не ми се появява мехур на изгореното място. Алоето намалява възпалението и ускорява зарастването на раните. А знаете ли, че алоето действа добре на храносмилателния тракт, може да помогне за понижаване на кръвната захар, спомага за загубата на тегло и повишаването на имунитета ни?

От приятелка знам, че го използва за успокояване на афти и тя ми каза, че е много горчиво, но пък толкова е доволна от действието му, че изтърпява този недостатък. 

Друга позната пък си купува сок от алое и приема ежедневно за подобряване на храносмилането си и като общо укрепващо средство. Един ден опитах от моето алое. Действително е доста горчиво и така реших да го включа в смути, в което няма да се усеща горчивия вкус. 

Освен алое, което всъщност е най-малко като количество в смутито съм включила няколко антиоксидантни съставки заредени с фитонутриенти, които действат благотворно на здравето и красотата ни: ягоди, бейби листа от кейл, киви, ябълки. 
Ягодите със съдържанието си на цинк и желязо правят кожата ни по-хубава, млада и тонизирана. Освен това избелват зъбите.
Кейлът- всепризнатият за суперхрана и всички зеленолистни са най-добрите антиоксиданти. Включването им в ежедневното ни меню засилват чернодробната активност и детоксикацията на организма.  Пълни са с полезни вещества, които действат срещу умствената умора, сърдечни заболявания, спомагат за здрави кръвоносни съдове. Съдържанието на калий предпазва от различни оплаквания и проблеми с очите. И още много ползи могат да се изброят за включването на зеленолистни в менюто ни.
Кивито- това симпатично зелено плодче е изключително полезно със съдъръжанието си на витамин С, който спомага за усвояването на желязото от организма, стимулира имунната система, бори се със свободните радикали, съдейства за бързото зарастване на рани.
Серотонинът, който се съдържа в кивито подобрява настроението, паметта, съня и ученето.
Кивито съдържа магнезий. Това вещество е жизненоважно за мускулите и нервите.
Съдържа калий-дори повече от бананите. Редовната консумация на киви намалява риска от инсулт и образуването на камъни в бъбреците.Яденето на киви спомага за нормализиране на кръвното налягане, в помощ е за предотвратяване на остеопороза.Кивито cъдъpжa  лyтeин, вeщecтвo, ĸoeтo пpeдoтвpaтaвa зaгyбaтa нa зpeниe, cвъpзaнa c възpacттa. Лyтeинът cъщo пpeдпaзвa oчитe ни oт вpeднoтo въздeйcтвиe нa cвoбoднитe paдиĸaли.
Ябълките-богати на калий - действат като натурален диуретик. Действат детоксикиращо и подпомагат дейността на черния дроб. Съдържат пектин. Той стимулира оптималното преминаване на храната през червата.В ябълките се съдържа  танин. Той се бори с възпаления и представлява натурален антибиотик.


Това смути, както и всички други е най-добре да се пие току що приготвено. Добър начин да го съхраните максимално свежо е да го вакуумирате за по-късно. Аз приготвих във вакуумиращия блендер VitaMaxx . Част от него сложих в бутилката ToGo, която също има възможност за вакуумиране. Вижте видеото, в което показвам работата на блендера, а също и рецептата за смутито. 




Ще се радвам, ако опитате това толкова полезно смути и споделите впечатления. 

И накрая нещо, което може би не знаете:

В периода от 01.01.2021-31.06.2021 може да си осигурите CashBack премия от 50 лв за трите промоционални модела:




За за разберете повече, кликнете на този линк или на  банера в горе в дясно на страницата на блога.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни