Сусамово-орехови спирали





Тези сусамово-орехови спирали приличат на баклава, но тъй като съдържат нетипични съставки като сусамов тахан, сиропът не е гъст и е в по-малко количество не мога да ги нарека баклава. Имат богат сусамов вкус и са едва овлажнени с не много сладък сироп.



Съпругът ми ме помоли да направя баклава с еритритол. Подходих със съмнение за крайния резултат, защото сироп в истинския смисъл на думата не може да се приготви от еритритол. Липсва плътността, но му приготвих вити баклавички, полях ги с лъжичка със сварен "сироп" от вода и еритритол, оставих ги да се охладят и да поемат течността. Разбира се всички ги опитахме, харесаха се. Той беше много щастлив.



  У дома не обичаме много сиропираните десерти, така че не удавих баклавата в сироп. Ако вие сте любители, може да увеличите количеството на сиропа, както и съотношението на вода-захар (обикновено се използва 1:1). Ако пък не искате захар- използвайте еритритол. Тези сусамово-орехови спирали са следващото нещо, което приготвих с по-различна плънка и по друг начин оформени. В плънката тук има кокосова захар. Нямам представа, какво ще се получи, ако и тя се замени с еритритол, по-скоро бих я пропуснала, ако искам да е напълно  без захар. 

  Вижте видеото към рецептата. Ще се радвам да се абонирате за Youtube канала ми и да ме последвате в:

✦ Facebook: https://www.facebook.com/vkusnosbety ✦ Instagram: https://www.instagram.com/vkusnosbety/


Сусамово-орехови спирали

Съставки

За сиропа *

180 г захар или еритритол

250 мл вода

1/2 лимон - кора и сок

 

За плънката

200 г пълнозърнести сусамови семена

150 г  орехи

100 г галета

70 г кокосова захар

200 мл сусамов тахан

1 ч. л. смляна канела

12  листа фини кори 

200 г разтопено кокосово олио или масло, или гхи


Инструкции

1. Важно е корите да са със стайна температура, затова ги извадете от хладилника предварително.

2. Поставете съставките за сиропа в тенджера и оставете да заври. Варете 10- тина минути или докато сиропът леко се сгъсти. Оставете настрана  да изстине.

3. Загрейте фурната си до 180 градуса C.

4. В чопър поставете орехите и кокосовата захар. Пулсирайте няколко пъти, докато смелите орехите равномерно на  ситно. Кокосовата захар е понякога доста мека и често слепнала на бучки. Смилането и орехите прави сместа равномерна. В голяма купа изсипете смлените орехи и захар, смесете със сусама, галетата и разбъркайте, докато се смесят равномерно. Добавете тахана и разбъркайте отначало с лъжица, може да продължите с ръка. Смесете добре, докато сместа заприлича на мокър пясък. Дори издава същия звук. 

5. Вземете един лист от корите и го поставете с широката страна  към себе си. Напръскайте с разтопената мазнина и разнесете с четка. Разпределете шедро количество от ореховата смес. 

6. Поставете отгоре нов лист, намажете, поръсете с плънка. Повторете това още веднъж, завършете с четвърти лист. Използваме общо 4 листа и 3 слоя плънка. 

7. Започнете да навивате на руло от страната, която е към вас към срещуположната. Навийте наслоените листове, докато оформите внимателно дълго руло. Оставете настрани. 

8. Направете още две такива рула с останалите кори и плънка. 

9. Използвайте остър нож и нарежете рулото на около 3 см парчета (отстранете около 1 см от двата края, където няма много плънка). Подредете нарязаните парчета в 28-30 см тава за печене, като ги наредите плътно. 

10. Печете във фурната за 30-40 минути до златисто кафяво. Извадете от фурната, веднага залейте с охладения сироп* и оставете да изстине. През това време сиропът попива в рулцата.

*Ако обичате по-сиропирани сладкиши, пригответе двойна доза от сиропа.

Сервирайте с кафе или чай.

Коментари

  1. Oh Bety, you make the most delightful desserts. These sesame cakes look so good. And your photos always make your foods look so wonderful. You display them so well on the pretty plates.

    Happy February days to you, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Sheri! Thank you for the kind words! They make my day wonderful! It's so nice to have a friend like you who supports me!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни