Веган крем супа от аспержи

 



Тази веганска крем супа от аспержи е толкова лесна и наистина вкусна.

Аспержите са една от най-алкализиращите храни. Това красиво  копиеобразно растение е заредено с витамин С, добър източник е на цинк и селен и съдържа арсенал от антиоксиданти, които действат срещу свободните радикали. Освен това е мощна пребиотична храна, която съдържа инулин, вълшебни фибри, които остават непокътнати чак до червата, където насърчават растежа на полезни бактерии за здравето на червата.





Аспержите също са естествен диуретик и съдържа значителни количества фолиева киселина и B6 за здравето на сърцето; Витамин К, калций и магнезий за здравето на костите и манган и витамини от група В за енергия. Това е доста перфектна храна.




Ако искате още вдъхновение с аспержи кликнете върху думата аспержи в ляво, където са етикетите или кликнете на този линк.


В тази супа няма да намерите картофи, които обикновено се използват за придаване на кремообразност и плътност, няма брашно, няма сметана или мляко. 

Номерът за приготвяне на страхотна веган крем супа от аспержи е да използвате карфиол и бланширани бадеми, за да придадете тяло и кремообразност на иначе воднистата текстурао.

Добавих в последния момента няколко листа от крехка зелена салата, които акомпанират на зеления вкус и цвят на аспержите. Малко лимонов сок повдига и освежава вкусовете, оставя аспержите да заблестят и превръща една иначе обикновената супа във възвишено усещане.

Веган крем супа от аспержи

 Време за подготовка 30 минути

 Време за готвене 20 минути

 Общо време 50 минути

 Порции 6 до 8

Съставки

3 супени лъжици зехтин екстра върджин

3 скилидки чесън-ситно нарязани

2 средни праз лука, измити и нарязани на ситно (само бели части)

1 чаена лъжичка келтска морска сол, плюс още на вкус

6 чаши зеленчуков бульон

1/2 глава нарязан карфиол -около 300 г ( използвах замразен)

700 г аспержи, подрязани и нарязани

5-6 нежни листа от зелена салата

1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, плюс още на вкус

50 г бланширани нарязани бадеми

1 супена лъжица пресен лимонов сок, плюс още за сервиране

4-5 ч.л. конопено семе за сервиране


Инструкции

1. В голяма тенджера на средно силен огън загрейте олиото и задушете чесъна, праза и 1/4 чаена лъжичка сол за 3 до 4 минути, докато празът стане полупрозрачен. Добавете зеленчуковия бульон и карфиола, увеличете котлона до висока степен и оставете да заври. Намалете топлината до средна и оставете да къкри без капак за около 8-10 минути, докато карфиолът стане ал денте. Добавете аспержите, черния пипер и останалите 3/4 чаена лъжичка сол и оставете да къкри още около 5 минути, докато аспержите омекнат, но все още са хрупкави.

2. Махнете тенджерата от котлона, разбъркайте бадемите и нарязаните листа салата и оставете супата да се охлади малко.

3. Изсипете супата във вашия блендер на порции и пюрирайте на висока степен за 30 до 60 секунди, докато стане гладка и кремообразна. Ако имате  блендер с отвор, отстранете централната капачка на капака и покрийте отвора с кухненска кърпа, за да може парата да излиза, докато пасирате. Може да използвате и потапящ се блендер-с него пасирането до супер гладка смес ще е малко по- продължително.

4. Върнете супата в тенджерата, разбъркайте с лимоновия сок, добавете сол и черен пипер на вкус и затоплете на средно слаб огън.

5. Сервирайте като разсипете супата в купички и поръсете с конопени семена и прясно смлян черен пипер. Поставете малка каничка с лимонов сок на масата.

Друга идея за сервиране са солети, крекери, крутони. Аз поднесох с едни бързи гризини от бутер тесто, поръсено с мак и fleur de sel и леко усукано.

Коментари

  1. The asparagus soup looks delicious, Betty, especially on these cold days lingering here in the mountains. I used to get an asparagus quiche at a little cafe in my home town, and it was very good. You are such a good cook, and I love seeing all the goodies you make with such care and love.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Very nice, Sheri! Thank you for stopping by! Always a pleasure to read your comments!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни