Сотирани смръчкули с орехи и аспержи- Sauteed Morel Mushrooms with Walnut and Asparagus




Очаквам края на месец април всяка година с особено вълнение. Следя от февруари количествата сняг, радвам се на всеки дъжд през март и април, защото това дава повече шансове на смръчкулите да получат оптимални условия за появата си. Иии, тръгвам по горите. В тези, в които съм намирала, но изследвам и нови територии, защото тези гъби са непредвидими. Може да ги откриете край морето, под ябълковото дърво на двора си или на територии, на които е имало горски пожар, покрай река, около ясени, брястове, тополи, край пътища и пътеки, под храсталаци... С една дума- където и да ходите си отваряйте очите. Прочетете повече за смръчкулите и вижте още снимки в тази публикация - Смръчкулите- Morels


Ако имате щастието да намемрите тези красиви гъби, тук -  Сотирани смръчкули - Sauteed Morel Mushrooms може да прочетете как да почистите гъбите и да  приготвите базова рецепта със смръчкулите. Това е най-семплия и вкусен начин за приготвянето им. След като ги приготвите може да ги поднесете с пухкав омлет или да добавите към бъркани яйца. Да ги разположите в киш, да поднесете с картофки, сметана и мащерка, да добавите към ризото или паста. 
Днес ги приготвих с орехи, които подчертават ядковия вкус на гъбите и добавят хрупкавост към ястието. Поднесох с аспержи, които не ги засенчват на вкус, а са допълнителна приятна добавка със своята крехкост. Единствено внимавайте да не ги пресготвите. Достатъчно е съвсем малко- само да сменят цвета си - трябва да останат хрупкави. 


Сотирани смръчкули с орехи и аспержи- Sauteed Morel Mushrooms with Walnut and Asparagus


Съставки:

400 г смръчкули

70 г гхи/масло/олио 

2-3 скилидки чесън

70 г орехи или на вкус

250 г аспержи, почистени от сухата част в основата

 щедра щипка прясно смлян черен пипер

 щипка сол

 мащерка 

лимон

Инструкции: 

1. Поставете в загретия тиган маслото/олиото, скилидките чесън и гъбите. Гответе, като често бъркате и обръщате гъбите около 6-10  минути. Малко след началото на готвенето гъбите отделят вода, когато тя се изпари, добавете орехите. Разбърквайте често докато орехите започнат леко да се препичат и ухаят. Поръсете със сол и черен пипер, листенца мащерка, разбъркайте и извадете в чиниите за сервиране.
2. Добавете в тигана 1 лъжица гхи, олио или масло и метнете аспержите. Разклатете тигана за да обръщате равномерно аспержите. Гответе докато сменят цвета си в ярко зелен. Аспержите трябва да останат твърди. Разпределете ги в чиниите. Поръсете с лимонов сок, сол и черен пипер. Добавете тънко нарязани кръгчета лимон.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни