Сотирани смръчкули върху кремообразна полента Sauteed Morel Mushrooms over Creamy Polenta

 


В днешната рецепта звездата отново са смръчулите- едни от най-вкусните гъби за мен. Сега е сезона да им се наслаждавам в прясно състояние, а  през останалото време на сушени (винаги заделям част от намерените и суша в дехидрататор). Тъй като нямах достатъчно количество, сервирах върху кремообразна полента и се получи прекрасно пролетно ястие. Въпреки, че вкуса на ястието идва от смръчкулите, по-долу се спирам подробно на приготвянето на хубава, кремообразна полента/мамалига/качамак. Лесно е, когато се следват основните стъпки. 


Моля събирайте гъбите в кошници. Така спомагате за разпространението им и догодина, когато се върнете в гората ще откриете отново от тях.

Полентата, както е известна по света е естие с италиански произход и се сервира по два начина- кремообразна, веднага след приготвяне или се оставя да се втвърди и се запича- във фурна, на тиган или на грил. В детството ми ( далеч преди да зная, че ястието е с италиански корени) често майка ни приготвяше мамалига още наричана -качамак, по възможно най- простия начин (предвид на рецептите, които съм чела впоследсдтвие) - сваряваше с бъркане царевичен грис, поставяше в чиниите натрошено сирене, сипваше отгоре сварената царевична каша и отгоре добавяше пържени в олио и червен пипер малки хапчици хляб. Като снимката по-долу.

По-късно разбрах, че това е характерна рецепта за румънците, а още по-късно, че е италианско ястие. В италианските рецепти присъства пармезан( че как иначе) той се поръсва и/или обърква в сварената полента. Често полентата се вари в мляко или смес от мляко и бульон. Така сварената полента може да се сервира кремообразна, като объркате или не с настърган пармезан или кашкавал и да поднесете върху нея гъби, запържени крутони, поширани яйца, гриловани зеленчуци, сирене или каквото желаете. Може да изсипете в тавичка и да оставите да се втвърди. След това нарязвате на парчета и запичате под грил, на тиган или върху скара. Поднася се със същите гарнитури отгоре.

Полентата се приготвя супер лесно. Важно е постоянното разбъркване, за да не стане полентата на бучки. Подсолете водата, за да овкусите полентата. коригирайте солта, ако използвате бульон или ще добавяте пармезан, сирене или кашкавал. Когато свалите от котлона, добавете гхи, масло, пармезан, сметана, ако използвате. Разбърквате докато се смесят и сервирате веднага. В случай, че се забавите и полентата се втвърди или засъхне по повърхността, винаги може да добавите малко течност и да загреете с разбъркване на котлона. За супер кремообразната полента използвайте съотношение 4:1 течност към царевичен грис. По-гъстата версия на полента изисква 3:1 течност към царевичен грис. Можете също да го направите някъде по средата. Опитайте тази рецепта и вижте кой вариант предпочитате. Няма как да сбъркате. Изпитвана е в годините от поколения. 

Някой ден ще посветя специална публикация за приготвяне на полента и варианти за поднасяне. 

 В днешното предложение аз я сервирах кремообразна със сотирани смръчкули. Прочетете повече за смръчкулите и вижте още снимки в тази публикация - Смръчкулите- Morels

Ако имате щастието да намемрите тези красиви гъби, тук -  Сотирани смръчкули - Sauteed Morel Mushrooms може да прочетете как да почистите гъбите и да  приготвите базова рецепта със смръчкулите. Това е най-семплия и вкусен начин за приготвянето им. След като ги приготвите може да ги поднесете с пухкав омлет или да добавите към бъркани яйца. Да ги разположите в киш, да поднесете с картофки, сметана и мащерка, да добавите към ризото или паста. 

В тази рецепта Сотирани смръчкули с орехи и аспержи- Sauteed Morel Mushrooms with Walnut and Asparagus приготвих с орехи, които подчертават ядковия вкус на гъбите и добавят хрупкавост към ястието. Поднесох с аспержи, които не ги засенчват на вкус, а са допълнителна приятна добавка със своята крехкост. Единствено внимавайте дане ги пресготвите. Достатъчно е съвсем малко да се готвят- само да сменят цвета си- трябва да останат хрупкави. 

Сотирани смръчкули върху кремообразна полента Sauteed Morel Mushrooms over Creamy Polenta


Съставки:

Смръчкули

500 г смръчкули

70 г гхи/олио 

2-3 скилидки чесън

100 мл бяло вино или розе

25-30 г масло за накрая ( по желание)

 щедра щипка прясно смлян черен пипер

 щипка сол

 мащерка 


Полента

220 г фин грис/полента (ако използвате едросмлян коригирайте течността)
3 чаши вода 720 мл вода
120 мл пълномаслено мляко или веган мляко или сметана, заменете с вода или бульон
1 ч.л. морска сол
2 супени лъжици екстра върджин зехтин или масло
½ чаша сирене пармезан



Инструкции: 

Смръчкули

500 г смръчкули

70 г гхи/олио 

2-3 скилидки чесън

100 мл бяло вино или розе

25-30 г масло за накрая ( по желание)

 щедра щипка прясно смлян черен пипер

 щипка сол

 мащерка 


1. Поставете в загретия тиган маслото/олиото, скилидките чесън и гъбите. Гответе, като често бъркате и обръщате гъбите около 6-10  минути. Малко след началото на готвенето гъбите отделят вода, когато тя се изпари, добавете виното. Намалете огъня, и отвреме на време разбърквайте. За по-дълго готвене може да покриете с капак. Когато виното се изпари добавете маслото, ако използвате, поръсете със сол и черен пипер, листенца мащерка, разбъркайте и извадете в чиниите за сервиране.
Докато гъбите се готвят пригответе полентата. 

220 г фин грис/полента (ако използвате едросмлян коригирайте течността)
3 чаши вода 720 мл вода
120 мл пълномаслено мляко или веган мляко или сметана, заменете с вода или бульон
1 ч.л. морска сол
2 супени лъжици екстра върджин зехтин или масло
½ чаша сирене пармезан



Инструкции: 

1. Поставете водата( и млякото, ако използвате) и царевичния грис в тенджера. Започнете да загрявате при непрекъснато разбъркване.  Разбъркайте на средно силен огън за 5 минути, докато сместа се сгъсти. Включете на слаб огън и продължете да бъркате още минута-две.
2. Махнете котлона и добавете зехтин или масло, пармезан. Разбъркайте до комбиниране и кремообразна текстура.
3. Разсипете в чиниите и отгоре добавете сотираните гъби. Поръсете с черен пипер, свежа мащерка и сервирайте веднага.




Коментари

  1. Анонименаприл 28, 2023

    Прекрасно, много вкусно ястие.Полента приготвям редовно.Но смръчкули никога не съм опитвала.Не знам къде ги има.Сега купих 1 книга - Алманах.Там са описани различни видове смръчкули.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни