🌿 Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън (опция без млечни)

 






🌿Пролетта идва не само с цъфнали дървета, но и с най-нежните, зелени вкусове в кухнята. Аспержи, свеж грах и ароматният див чесън се събират в този пухкав киш, който ухае на слънце и разходки из пролетната градина.

Тук ще ти покажа как да си приготвиш един много лесен и впечатляващ киш – със или без млечни продукти. Оригиналът е с козе сирене (ммм!), но имам и алтернатива за всички, които предпочитат нещо по-леко или растително.





Готов ли си/а за рецепта, която става и за брънч с приятели, и за пикник, и за обяд в кутията в офиса? Хайде, да започваме! 💚🥧

🥧 Рецепта: Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън

(с опция без млечни продукти)

Този киш е като пролетна градина, събрана в златиста, хрупкава коричка. Пълнежът е нежен, ароматен и пълен с текстура – сладостта на граха, свежестта на аспержите и онзи леко пикантен, зелен акцент от левурдата.

А най-хубавото? Лесно можеш да адаптираш рецептата според предпочитанията си – дали ще избереш  козе сирене или растителна алтернатива, вкусът ще остане впечатляващ.

Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън  (опция без млечни)


Използвана форма- 30 см

Съставки:

Коричка киш

130 г масло на стайна температура, нарязано на парченца или растително масло на блок

300 г пълнозърнесто  брашно от лимец

1 ч.л. черен пипер, едро смлян

1 ч.л. сол

1 с.л. пармезан, по желание

 1 яйце

 2-3 с.л. студена вода


за плънката:

200 г крема сирене или веган крема сирене

100 г  козе сирене или ферментирало бадемово сирене

130 мл растително мляко или прясно мляко

4 яйца

10 листа мента, ситно нарязана

1 стрък зелен лук

5-6 листа левурда/див чесън, ситно нарязани

1/2- 1 ч.л. сол

1/2 ч.л. бял пипер, прясно смлян

3-4 настъргвания индийско орехче

около 10 аспержи, почистени от твърдата част в основата

грах-около две шепи

 за декорация

грах

сибирски лук/чивас

сирене

листа мента



Инструкции

Кора за киш

1. В купа добави брашното, солта, черния пипер и разбъркайте. Ако използваш пармезан, добави и него.

300 г пълнозърнесто  брашно от лимец

1 ч.л. черен пипер, едро смлян

1 ч.л. сол

1 с.л. пармезан, по желание

2. Добави нарязаното на кубчета масло и разбъркай с пръсти, докато сместа заприлича на пясък. Виж снимката по-горе. 

130 г масло на стайна температура, нарязано на парченца или растително масло на блок

3. Добави яйцето и разбъркай. Добави 2 или при нужда и 3 -та лъжица леденостудена вода и разбъркай, докато се смеси. Оформи на топка. Няма нужда от месене. Просто го обедини.

 1 яйце

 2-3 с.л. студена вода

4. Увий с восъчна кърпа, както тук и охлади за 30 минути, преди да разточиш.

5. Намажи с масло формата за печене и леко поръси с брашно.

6. Поръси леко хартия за печене с  брашно. Постави тестото върху хартията. Покрий със  свежо фолио или друг лист  хартия и разточи с диаметър приблизително равен на формата + височината на стените и. Отстрани листа отгоре и прехвърли тестото във формата. Притисни към стените. Оформи горното ръбче. Надупчи с вилица дъното на киша.

7. Охлади във фризера за 10 минути, ако печи веднага или остави за една нощ в хладилника за по-късна употреба.

8. Загрей фурната предварително до 180℃.

9. Печи за 20 минути на 180 С или докато порозовее малко. Не е необходимо да използваш метода " печене на сляпо" т.е. да покриваш с хартия и да поставяш тежести.

10. Извади от фурната. Не я изключвай.

Докато коричката се пече се приготвя плънката:

1. Разбий в купа крема сиренето, яйцата, солта, пипера, индийското орехче. Добави млякото. Разбъркай ситно нарязаните зелен лук, див чесън.

200 г крема сирене или веган крема сирене

130 мл растително мляко или прясно мляко

4 яйца

10 листа мента, ситно нарязана

1 стрък зелен лук

5-6 листа левурда/див чесън, ситно нарязани

1/2- 1 ч.л. сол

1/2 ч.л. бял пипер, прясно смлян

3-4 настъргвания индийско орехче

2. Прехвърли сместа в коричката и веднага поръси равномерно с граха, добави сиренето, леко натрошено. Накрая разпредели аспержите.

100 г  козе сирене или ферментирало бадемово сирене

около 10 аспержи, почистени от твърдата част в основата

грах-около две шепи

3. Печи на 180 С за 30-40 мин или докато стегне и е златисто кафяво. За мен бяха необходими 35 минути. Давам този диапазон за време, тъй като може да има разлика в продуктите, които всеки ще използва. Провери след 30 минути. Важното е да е стегнат пълнежа и е хубаво зеленчуците да не прегорят.

4. Извади от фурната и остави за 10-15 минути да се охлади леко. Поръси тук-там с грах, листа мента, сирене, цветчета и листа чивас.

грах

сибирски лук/чивас

сирене

листа мента

Вкусно е топло или студено. Чудесен вариант за обяд или вечеря, поднесен със свежа салата.

Да ти е сладко! Сподели с мен, ако приготвиш. Толкова е хубаво да прочета твоите думи и мнение.

Не забравяй да ме последваш тук, в ИнстаграмИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!

Коментари

  1. Анонименмай 04, 2025

    Леле, като картина е! Много красив! Прочетох продуктите и ще го направя за обяд. Дали мога да заменя брашното с брашно от спелта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може. Евентуално студената вода може би 2 лъжици и при нужда още една.
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Анонименмай 06, 2025

    Пак съм аз! Да кажа, чу су получи чуден киш и всички много го харесаха! Рецептата е страхотна !Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименмай 12, 2025

    Голяма красота е този киш! И със сигурност комплимент за всички, които ще бъдат на трапезата Ви! Бих пожелала още такива рецепти- солени и сладки!
    Благодаря за всичко, което споделяте! Рецептите ви винаги са точни, освен че са и много красиви!

    Мария М

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименмай 17, 2025

    Ауу, много красиво! Дали може да се направи без животински продукти?
    Благодаря предварително!
    Виолета Михайлова

    ОтговорИзтриване
  5. Hello Betty, your asparagus quiche looks delicious. There used to be a cafe' in my hometown that served the best asparagus quiche. I really miss going there. It looks like you are still cooking and baking, that's wonderful. I hope you are doing well, and I was so glad to see you visit the blog. I hope you have very happy May days, Betty.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни