🌿 Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън (опция без млечни)

Готов ли си/а за рецепта, която става и за брънч с приятели, и за пикник, и за обяд в кутията в офиса? Хайде, да започваме! 💚🥧
🥧 Рецепта: Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън
(с опция без млечни продукти)
Този киш е като пролетна градина, събрана в златиста, хрупкава коричка. Пълнежът е нежен, ароматен и пълен с текстура – сладостта на граха, свежестта на аспержите и онзи леко пикантен, зелен акцент от левурдата.
А най-хубавото? Лесно можеш да адаптираш рецептата според предпочитанията си – дали ще избереш козе сирене или растителна алтернатива, вкусът ще остане впечатляващ.
Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън (опция без млечни)
Използвана форма- 30 см
Съставки:
Коричка киш
130 г масло на стайна температура, нарязано на парченца или растително масло на блок
300 г пълнозърнесто брашно от лимец
1 ч.л. черен пипер, едро смлян
1 ч.л. сол
1 с.л. пармезан, по желание
1 яйце
2-3 с.л. студена вода
за плънката:
200 г крема сирене или веган крема сирене
100 г козе сирене или ферментирало бадемово сирене
130 мл растително мляко или прясно мляко
4 яйца
10 листа мента, ситно нарязана
1 стрък зелен лук
5-6 листа левурда/див чесън, ситно нарязани
1/2- 1 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял пипер, прясно смлян
3-4 настъргвания индийско орехче
около 10 аспержи, почистени от твърдата част в основата
грах-около две шепи
за декорация
грах
сибирски лук/чивас
сирене
листа мента
Инструкции
Кора за киш
1. В купа добави брашното, солта, черния пипер и разбъркайте. Ако използваш пармезан, добави и него.
300 г пълнозърнесто брашно от лимец
1 ч.л. черен пипер, едро смлян
1 ч.л. сол
1 с.л. пармезан, по желание
2. Добави нарязаното на кубчета масло и разбъркай с пръсти, докато сместа заприлича на пясък. Виж снимката по-горе.
130 г масло на стайна температура, нарязано на парченца или растително масло на блок
3. Добави яйцето и разбъркай. Добави 2 или при нужда и 3 -та лъжица леденостудена вода и разбъркай, докато се смеси. Оформи на топка. Няма нужда от месене. Просто го обедини.
1 яйце
2-3 с.л. студена вода
4. Увий с восъчна кърпа, както тук и охлади за 30 минути, преди да разточиш.
5. Намажи с масло формата за печене и леко поръси с брашно.
6. Поръси леко хартия за печене с брашно. Постави тестото върху хартията. Покрий със свежо фолио или друг лист хартия и разточи с диаметър приблизително равен на формата + височината на стените и. Отстрани листа отгоре и прехвърли тестото във формата. Притисни към стените. Оформи горното ръбче. Надупчи с вилица дъното на киша.
7. Охлади във фризера за 10 минути, ако печи веднага или остави за една нощ в хладилника за по-късна употреба.
8. Загрей фурната предварително до 180℃.
9. Печи за 20 минути на 180 С или докато порозовее малко. Не е необходимо да използваш метода " печене на сляпо" т.е. да покриваш с хартия и да поставяш тежести.
10. Извади от фурната. Не я изключвай.
Докато коричката се пече се приготвя плънката:
1. Разбий в купа крема сиренето, яйцата, солта, пипера, индийското орехче. Добави млякото. Разбъркай ситно нарязаните зелен лук, див чесън.
200 г крема сирене или веган крема сирене
130 мл растително мляко или прясно мляко
4 яйца
10 листа мента, ситно нарязана
1 стрък зелен лук
5-6 листа левурда/див чесън, ситно нарязани
1/2- 1 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял пипер, прясно смлян
3-4 настъргвания индийско орехче
2. Прехвърли сместа в коричката и веднага поръси равномерно с граха, добави сиренето, леко натрошено. Накрая разпредели аспержите.
100 г козе сирене или ферментирало бадемово сирене
около 10 аспержи, почистени от твърдата част в основата
грах-около две шепи
3. Печи на 180 С за 30-40 мин или докато стегне и е златисто кафяво. За мен бяха необходими 35 минути. Давам този диапазон за време, тъй като може да има разлика в продуктите, които всеки ще използва. Провери след 30 минути. Важното е да е стегнат пълнежа и е хубаво зеленчуците да не прегорят.
4. Извади от фурната и остави за 10-15 минути да се охлади леко. Поръси тук-там с грах, листа мента, сирене, цветчета и листа чивас.
грах
сибирски лук/чивас
сирене
листа мента
Вкусно е топло или студено. Чудесен вариант за обяд или вечеря, поднесен със свежа салата.
Да ти е сладко! Сподели с мен, ако приготвиш. Толкова е хубаво да прочета твоите думи и мнение.
Не забравяй да ме последваш тук, в ИнстаграмИнстаграм, ФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!
Леле, като картина е! Много красив! Прочетох продуктите и ще го направя за обяд. Дали мога да заменя брашното с брашно от спелта?
ОтговорИзтриванеДа, може. Евентуално студената вода може би 2 лъжици и при нужда още една.
ИзтриванеДа ви е сладко!
Пак съм аз! Да кажа, чу су получи чуден киш и всички много го харесаха! Рецептата е страхотна !Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеГоляма красота е този киш! И със сигурност комплимент за всички, които ще бъдат на трапезата Ви! Бих пожелала още такива рецепти- солени и сладки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за всичко, което споделяте! Рецептите ви винаги са точни, освен че са и много красиви!
Мария М
Ауу, много красиво! Дали може да се направи без животински продукти?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!
Виолета Михайлова
Hello Betty, your asparagus quiche looks delicious. There used to be a cafe' in my hometown that served the best asparagus quiche. I really miss going there. It looks like you are still cooking and baking, that's wonderful. I hope you are doing well, and I was so glad to see you visit the blog. I hope you have very happy May days, Betty.
ОтговорИзтриване~Sheri