сряда, 27 март 2013 г.

Рибен терин - Fish terrine



За този терин могат да се използват различни видове риба и ако сте на принципа на рибните чорби-колкото повече, толкова по-вкусно, може да съчетаете няколко предпочитани от вас риби. Ако искате да избегнете слагането на желатин добре е да използвате риби с по-високи желиращи качества.Ако не обичате или нямате време за чистене на кости- да използвате риби, които нямат много кости или да използвате само филета. В случай че изобщо не ползвате желатин вероятно сте се запасили с агар-агар и може да използвате него като желиращ агент. Другия начин при който може да се избегне желиращи компоненти е да варите повече риба в по-малко течност.Но това отново зависи от избора на риба, тъй като желирането става с продължително охлаждане има опасност, ако не сте използвали агар агар или желатин и рибите са само филета, колкото и да охлаждате, теринът да не се стегне до степен рязане на филийки...:) Аз използвах глави от толстолоб, филета от пангасиус, и рагута от скумрия-не че продават такива, но филетирахме скумриите за осоляване и рагутата сварих с останалите риби.Който е пекал пангасиус във фолио, знае че след оглаждането сосчето отделено при печенето се желира, затова използвах и тази риба.


Аз използвах:

* 2 глави от толстолоб
* 2 филета от пангасиус
* 4 рагута от скумрия
* глава лук-не нарязана
* 2 моркова-цели
* китка магданоз, отделяте малко за украса, ако желаете
* сушен девесил
* резен целина
* черен пипер
* дафинов лист
* 10 гр.желатин-по настояване на съпругът ми, за всеки случай
* сол на вкус
* стрък чесън
* листенца кресон


Всички продукти, без желатина и пангасиуса се поставят в тенджера с не повече 1 л вода. Магданозът е вързан с памучен конец и п росто е потопен в тенджерата. Сваряват се, ако се наложи главите от толстолоба се обръщат.Водата е твърде малко да ги покрие. Да отбележа, че след завирането котлона се намалява до къкрене. Обикновено са необходими около 20 минути за сваряването. Костите трябва да могат да се отделят. Изваждате с решетъчна лъжица сварените глави, рагуто от скумрия, лука, морковите и зелените подправки. Запазете морковите за декорация. Целината и лука може да пасирате и да добавите по-късно към бульона. Прецеждате бульона, за да отстраните евентуално падналите дребни костици и връщате в тенджерата. Тогава за кратко сварявате филето от пангасиус-не повече от 10-15 минути. Оставяте на студено.Охладената вече  риба- главите  и рагуто,  грижливо се почиства от костите.Желатинът се накисва в студена вода и се разтваря в малко горещ бульон.
Подготвяте формата, в която искате да направите терина, като намазвате тънко с олио-това ще помогне за отделянето на терина. Може да застелите и със стреч фолио, но мазането на формата с олио е напълно достатъчно.Ако решите да застелите със стреч фолио, залепването му за стените също е по-лесно, ако предварително сте намазали с олио формата.
Смесвате почистената риба, бульона с пангасиуса, и разтворения желатин. Разбърквате. Ако искате парчетата пангасиус може да начупите на по дребни парчета.  Ако искате след като обърнете терина да изглежда по-красиво, украсете стените и дъното на формата. Аз залепих по стените листенца от магданоз, а на дъното наредих колелца от тънко нарязан зелен чесън. Освен това придадох на сварените моркови профил на рибка. Така във всяко отрязано  парче щеше да има по една " златна рибка" . Внимателно изсипвате във формата половината  рибна смес, поставяте профилираните моркови и покривате с останалата рибна смес.Покривате със стреч фолио и оставяте на студено за няколко часа.



Изваждането става много лесно. С помоща на нож, полят с гореща вода прокарвате между терина и стената на формата. За  всяка стена поливате всеки път ножа с гореща вода. Поставяте подноса върху формата с терина, хващате ги заедно и обръщате. Ако не се отдели подвигате леко формата с терина и пъхвате отново ножа, лекичко тупвате и терина се отделя в подноса.


Тъй като морковите ми бяха леко къси спрямо формата, първите парченца, за най-гладните "рибари" нямаха златни рибки, но следващите по-търпеливи бяха възнаградени...



В чинийката може да поръсите кресон-има леко лютив вкус, наподобяващ този на хряна.
Ако сте любители на чесън, може да поднесете  със ситно смлян чесън, магданоз и девесил, смесени с оцет. Това е класиката, както казва рибаря у дома, на мен не ми се нрави обаче толкова много чесън....:))


14 коментара:

  1. Пу ,за мен тази рецепта :)....много ми хареса ! Обичам риби всякакви и всичко що плува ! Терина е разкошен ,Бети ! Като снимките !
    Хубав следобед ! С голяма прегръдка за хубавата рецепта !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ивана!

    Радвам се, че ти допада!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава рецепта Бети! В къщи обожаваме риба и ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Зиче!
      Радвам се, че ти допада!

      Изтриване
  4. Много приятно теринче, Бети! Отново ни захвърли край морето, но този път и тук можем да си го направим, защото с рибата и разпознаването и нямам пробелм. И ще го направя. прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти,
      искам да е лято и да съм на плажа по цял ден, но доста имам да чакам, а дотогава с такива напомнящи и пренасящи менюта...
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Макар да не съм голям фен на рибата, този терин събуди любопитството ми :) Много вкусен изглежда Бети :)
    Сърдечни поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти за думите!...Още повече, щом не си фен:)

      Изтриване
  6. обичаме риба и отдавна не съм правила нещо подобно.благодаря за споделената идея!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, ще се радвам да ви хареса!
      Благодаря!

      Изтриване
  7. Бети, просто перфектно рибно предложение, ще го пробвам непременно! Прекрасен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, за мен перфектен може да е един сладкиш или салата или супа, :))),но мъжете много го харесват този терин!
      Ще се равдам да се хареса на теб и семейството ти!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Оооо…рецептата е трепач….риба ли е там съм:))
    Отдавна не съм минавала през блогчето ти Бети…а ти направо ме затрупа с идеи, коя от коя по привлекателни :)
    А колко труд си положила да ни ги покажеш в такъв красив вид?…ти си знаеш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Специално за терина-не чак толкова. Както обикновено правя рибена супа, тук си поиграх малко с моркова и изчаках да се желира.Благодаря и прегръдка, Дани!

      Изтриване