сряда, 15 януари 2014 г.

Веган сандвичи с авокадо и конопено семе - Vegan Sandwiches with Avocado and Hemp Seed



Съзнавам, че много хора при споменаването за една храна, че е веган, си представят нещо ...да речем безвкусно. Да....., вероятно здравословно, но не и вкусно. У дома, всяко нещо, което съм приготвяла без никакви животински продукти се приема с възторг от всички. Нямам пред вид соеви заместители на месо- шницели, кайма и т.н. , а храна, която по замисъл не е имитация или заместваща такава, с животински  продукти. Пишейки още в заглавието думата "веган" рискувам много от читателите да не погледнат изобщо предложението. Но ако все пак прочетат и опитат ще бъдат очаровани.


 Други, които са избрали този начин на хранене приветстват всяка идея и смело експериментират в тази сравнително нова област на кулинарията. У дома всички останаха очаровани и никой не съжаляваше, че не съм приготвила пица от тестото, а франзелите, с които приготвихме тези сандвичи. Аз съжалявам само, че не ги приготвих с брашно от лимец.


Приготвянето на тези сандвичи е много бързо и може да се случи където и да се намирате. Необходими са измити репички, авокадо, франзели или обикновен хляб, конопени семена, орехи или други ядки, евентуално лимон. Тези продукти могат да се вземат в офиса или на разходка, с предвиден пикник. Може да се хапнат на закуска, на обяд, като леко подкрепление преди основно ядене или да послужат за лека вечеря. Зависи от количеството, което ще изядете, защото са толкова вкусни, че няма спиране...



Защо да ядем авокадо:

- богато на омега-6 ненаситени мастни киселини, които се грижат  ние да не страдаме от депресия, слаба памет, суха кожа или коса, екзема, пърхот, прекомерно изпотяване, тежък ПМС, задържане на вода
- с нисък гликемичен индекс, а това означава, че захарта не постъпва толкова бързо в кръвта. Чувстваме се сити и енергични за дълго.
- богато е на витамините А, С, К, Е и от групата В
- съдържа много повече протеини отколкото другите плодове
- полезно е за сърцето и предпазва от запушване кръвоносните съдове
- има антиоксидантно действие
- съдържа калий, желязо, цинк, мед, магнезий



Конопено семе, неслучайно обявено за суперхрана:

- съдържа всички незаменими аминокиселини  
- съдържа и незаменимите мастни киселини- омега-6 и омега-3
- високо  протеиново съдържание


Може  би ще ви е интересно да прочетете това  




Репичките: 

- 100 гр съдържат само 16 калории
- богати на ензими, минерални соли- желязо, магнезий, мед и калций
- съдържат етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези и имат
изразени бактерицидни свойства
- богати на диетични фибри
- съдържат витамин С, витамин В6, рибофлавин, тиамин

След краткото напомняне на ползите от основните продукти ето ги и тях. Виждат се на снимките, но за протокола:

Продукти:

* филийки хляб, по-добре би било да е от лимец или ръжен
 Аз използвах, франзелите, които изпекох по тази рецепта.
* авокадо - зависи от броя на ядящите, техния апетит и дебелината на слоя, който мажете
* репички, тънко нарязани
* младите листенца на репичките
* конопено семе-белено
* орехи
* маслини по желание
* кълнове***


Приготвяне:

Разполовявате авокадото, отстранявате семката и с лъжичка или удобно заоблено ножче изгребвате малко количество. Не е необходимо да го белите.



Използвайте опаковката му като купичка. Намазвате филийката, поръсвате с конопено семе. Гарнирате с орех, репички, листенца и хапвате. Ако ви е безсолно, похапвате маслина.

*** Ние добавихме и кълнове, но не са влезли в кадър. Аз си мажех и снимах, а Неви паралелно мажеше и ми подаваше зад кадър...

 

Тъй като мазането и изяждането става бързо, авокадото няма да потъмнее, но ако искате може да поръсите с няколко капки лимон. Ако искате да съхраните  за кратко- няколко часа -отрязано авокадо, поръсете с лимонов сок  и опаковайте със свежо фолио.

Авокадото узрява за 2-3 дни, ако стои в плик с узрели банани или ябълки.

Много пъти съм споменавала как се избира узряло авокадо, и още веднъж- на принципа на който бихте избрали узряла праскова- при лек натиск, пръстите ви не трябва да  потъват в него, по повърхността не бива да има тъмни и меки петна . Не трябва да бъде твърдо като камък, а с доловима мекота на узрял, но не презрял плод.

 

19 коментара:

  1. Бети, аз също съм на мнение, че "веган" не означава само здравословно, но и вкусно. Безспорно доказателство е това, което ти приготвяш и поднасяш така красиво и изкусително!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се! Благодаря за прекрасния ти коментар!

      Изтриване
  2. Your sandwich looks fantastic and delicious!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Vicky,
      glad you stopped here. Thanks for your lovely comment!

      Изтриване
  3. Разкошни са станали! След една среща на готвещите в Стара Загора и опитване на веган - сладкиш, коренно промених мнението си по въпроса към ... блестящо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се! И тук има много веган сладкиши, надявам се да ти допаднат.

      Изтриване
  4. Бети, прекрасни са! Имам едно авокадо и се чудя тъкмо какво да го правя... Благодаря, че сподели и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, харесва ми да го използвам за мазане. Надявам се да ти допадне!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Невероятно красиви и апетитни сандвичи, Бети! Ще ме накараш да проям авокадо май ;)) Казвали са ми, че ако е смесено с друго продукти, приемало техния вкус и аромат и ставало по-поносимо на вкус. И въпреки неопровержимата му полезност, до сега все се въздържах от консумацията му заради тежкия му вкус. Сега ти ме провокираш много сериозно и ако успея да го преглътна, ще съм ти безкрайно благодарна за стимула! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам Ирма! За мен авокадото има неутрален вкус- с лек привкус само, на ядки и за това идеално ми се съчетава с тях. Пробвай го в шоколадовия крем, който съм приготвяла-много вкусно и там изобщо не се усеща. Не е необходимо да го ядеш като круша. Може би затова го усешащ тежко.

      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Бет,признавам,че авокадото ми допада само в салати,но с тези разкошни снимки изкушението ми говори на ушето и ме агитира да опитам!Отново нещо интересно и безкрайно атрактивно си ни подготвила,комплименти!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то и това е един вид салата, но поставена върху филийка. Ще ти хареса, Роси.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Страхотни снимки, Бети! А сандвичите съвсем по мой вкус :) Нещо подобно ядох днес, но в салата ;) Т.е. зелена салата с авокадо, конопено семе, крутони и други глезотии :) Вкусно съчетание от продукти, съмнение няма! :) Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние редовно си похапваме някакви подобни комбинации. Всички съставки много ни харесват. Благодаря Тики!

      Изтриване
  8. Аз съм от хората, за които веган рецепта звучи обещаващо -
    прекрасно предложение, Бети - много хубава комбинация от вкус и аромат,
    чудесно представяне и пояснения, вълшебни снимки!
    Поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се и ти благодаря за думите!

      Изтриване
  9. Бети, толкова пък да са ти красиви снимките, пу, пу! Знаеш ли какво удоволствие е да надникна тук, някак пролетно и цветно ми става на душата! Страхотна е рецептата и много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че ти харесва тук и ти нося настроение!
      Благодаря ти за милите думи! Много ме радваш!

      Изтриване
  10. Първата снимка е като саксия с разцъфнало цвете :)
    А авокадо обожавам и добавям в почти всяка салатка Бети, но не се бях замислила какви полезни качества притежава и благодаря за инфото!
    Красива атракция с веган сандвич ... стил Бети!
    Страхотна си!

    ОтговорИзтриване