Мус ! Шоколадов мус!.........от черен шоколад и компот от портокали
Бонд!Джеймс Бонд!-Помните това представяне, независимо от актьора, който изпълнява ролята в поредния епизод-всеки знае, че ще има напрежение, страхотни коли , невероятни изпълнения на главния герой. Същата категоричност на въздействието има за мен думата Мус! Шоколадов мус! Представям си аромата на черния шоколад, нежния топящ се вкус и кадифеното усещане на този десерт. Когато е използван качествен шоколад и млечна сметана резултатът е винаги един префектен мус.
Има много рецепти за този десерт.Има рецепти, в които се използват сурови яйца, има такива, в които за стягане се използва желатин.А има и такива, в които се използва техниката, която аз предпочитам и ви представям- с жълтъци, които са достатъчно обработени термично, че да не се безпокоим и без желатин.Желатинът независимо от количеството придава една твърдост, която пречи на усещането за топящ се шоколад, която аз обожавам в муса.
Не за първи път ви представям шоколадов мус, но този път в компанията на един необичаен компот. Мисля, че допълнително ще ви заинтригува.Чела съм, че във Франция понятието компот съществено се различава от нашето схващане за компот.Този го видях в едно ТВ предаване и много ми допадна. Оригиналната рецепта беше с мандарини, аз в момента нямах и го направих с портокали.За съжаление не мога да цитирам точна рецепта,а мисля, че не е и необходимо. Почти заспивах и правих неимоверни усилия да задържа очите си отворени и съзнанието будно, но това, което побързах да направя още на другия ден е много вкусно и ви го представям. Ето и продуктите:
Продукти за компот от портокали или мандарини:
* 4-5 портокала или 7-8 мандарини
* 5-6 с.л. конфитюр от кайсии
* 4-5 с.л. портокалов ликьор
1. Обелвате портокалите или мандарините и внимателно отстранявате ципите, колкото ви е възможно.Накъсвате на по-едри сегменти всяко парченце.Поставяте в купа, в която събирате и сока, който се отделя.
2. Затопляте конфитюра и прибавяте към портокалите, добавяте и ликьора. Разбърквате добре и оставяте на студено.
Продукти за муса:
* 300 гр черен шоколад със 60-70 % съдържание на какао, нарязан на ситно или стопен на водна баня
* 2 жълтъка
* 30 гр захар
* 120 мл врящо мляко
* 200 мл млечна сметана-30 % масленост-добре охладена.
1.Разбийте жълтъците със захарта на светъл крем, добавете по- малко с непрекъснато разбиване врящото мляко .Върнете сместта в тенджерката, в която е завряло млякото и сложете на слаб огън. Разбърквайте с тел за яйца непрекъснато, докато се сгъсти.Ако прецените, че е необходимо прецедете през сито или цедка.Това няма да се наложи, ако бъркате непрекъснато и котлона е на умерена температура.
2.Ако сте нарязали шоколада на ситно го добавете към сместа и бъркайте докато се разтопи напълно. Ако сте разтопили на водна баня добавете към яйчено-млечния крем и разбъркайте до еднородно смес.
3. Оставете сместа да се охлади.
4.Разбийте сметаната отначало на бавни обороти и когато се образуват мехури на по-бързи обороти, докато се сгъсти.До степен, че ако пожелаете може да шприцовате.
5.Добавете към сметаната лъжица по лъжица от шоколадовия крем.Разбийте до еднородна смес, загладете и оставете на хладно.
За да сервирате десерта, рацпределете в купички или чини, може и в чаши, компота. С помоща на лъжица, за сладолед или обикновена, загребвайте от муса и поставяйте върху плодовете. След всяко загребване, потапяйте лъжицата в гореща вода.(Моята май беше прекалено гореща)
Поръсете отгоре със стърготини от шоколад.
Най- бързо и чисто може да получите стърготини, като използвате белачка за плодове и зеленчуци.
Друга рецепта за мус, може да видите в тази тройно шоколадова мус торта .
Бети, това е нечовешко за старт на ден, в който си се зарекъл да си добър и днес да не ядеш сладко....Изумително фина и интересна рецепта! Уникален талант си!
ОтговорИзтриванеБубе, не мога да ти опиша как ме разсмя, за което ти благодаря сърдечно!А аз съм добра, защото ям шоколад-то е научно доказано :-))
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря!
Прегръдки!
Бети, всичко, което си написала е напълно вярно, а като прибавим и шоколада, който си използвала в рецептата, си представям един уникален мус-вкус!:). Хубава седмица от мен!
ОтговорИзтриванеТова е рецептата за мус, която ми трябва!!!!!!- без желатин и с термична обработка на жълтъците!
ОтговорИзтриванеУмопомрачителен е Бети! Снимките са прекрасни!
Прегръдки и усмихнат ден:)
Candy-Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЛеви, радвам се, че ти е допаднала любимата ми рецепта!Благодаря ти за милите думи!
Хубава седмица ви желая момичета!
Страхотен и изкусителен мус си приготвила Бети!
ОтговорИзтриванеХареса ми рецептата,благодаря!
Хубава седмица!
Мира, радвам се!И ти благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Безкрайно интересен и фин десерт, все с обичани от мен вкусове!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изпълнение Бети!
Прегръдки:)
Благодаря ти Кати!
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Ох,не бих отказала за нищо на света-невероятно....поздравлиния!
ИзтриванеХубава вечер!
Бети, интересно и чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеСъчетание на много допълващи се вкусове!
И цветово е перфектно!
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Страхотно предложение за шоколадов мус, Бети!!!!!
ОтговорИзтриванеВ блогчето ми има награда, която ми се иска непременно да споделя с теб!
Очаквам те!
Сърдечни поздрави!
П.П. В последния ми пост за миналата година също има друга награда, която също очаква да си я "вземеш".:-)))
Мони, благодаря ти много!За наградките също!Трябва да се науча някак да ги слагам в блога си ,както правите вие!
ИзтриванеБети, наминавам за една купичка мус :) Обожавам шоколадов мус!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Топла вечер!
Страхотно! Направо страхотно! като мус! Шоколадов мус:-)))
ОтговорИзтриванеСамото словосъчетание е способно да ме накара да се заоблизвам като гладен котарак;)
Бети, благодаря за хубавата рецета- и с тези портокали... представям си за какъв аромат говорим;)
Хубава седмица!
Таня, Мъхче, благодаря ви! Радвам се, че сте почитателки на този страхотен десерт като мен!
ИзтриванеПоздрави!
Красота!
ОтговорИзтриванеПрекалено вкусно е,Бети,направо истинска съблазън!
Толкова много шоколад се лее от всеки блог,че то нямаше начин да не го проям и аз с такава охота,просто сте големи подстрекателки :)!
Хубаво утре пожелавам!
Роси, много,много е вкусно!Шоколада е неустоим да знаеш!
ИзтриванеХубав ден на теб!
О, Бети, този мус изглежда божествено! Много шоколадов и много изкушаващ!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Поздрави, Милена :-)
Благодаря Миленка!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Мале, страхотно изглежда! Сигурно и с мандарини ще е вкусен, ама аз съм фен на съчетанието шоколад-портокал, особено ако и шоколадът е качествен като тоя на снимката - грешка няма:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кокона!И аз обожавам тази комбинация.
ОтговорИзтриване