Торта Прасето Пепа - Cake Peppa Pig




Ето, че успях най-после да публикувам тортата, която правих за рождения ден на племенницата ми.Честичко приготвям разни бисквитки и мъфинчета за нея, но торта, за рождения й ден не бях правила, защото е към края на юни и обикновено е много горещо-т.е. не особено подходящо за транспортиране, но този път бяха решили да я направя аз. Обсъдихме кремове,блатове-естествено шоколадови и тя като леля си-моя милост си е шокохолик. Уточнихме и час на пращане-00,00 вечерта, за да пътува по относително хладно време и т.н.След като уточнихме "техническите детайли" нямах търпение да чуя темата или на кратко казано -какво иска на тортата отгоре!!! Очаквах феи, принцеси, дори зайци, нали си отглежда 2 вече...и бях тотално изненадана като чух Пепа пиг! Стана ми ясно, че е някакво прасе, но абсолютно не бях чувала.Въобще не съм наясно с последните, от 15 години насам детски герои, за което сестра ми смята, че съм щастливка...:)).Когато им  гостувам освен Барбита, мечета, зайчета, кученца съм виждала и някакви миниатюри, които са " някакви животни", тя си ги разпознава, тези минита, съответно имат салони за фитнес, къщи имат играчки!!!! даже, при положение,че те самите са  колкото 1/3 човешки пръст и по-малки, можете да си представите, колко са големи аксесоарите им.....! Но това прасе не бях го чувала.Сестра ми набързо ми обясни, че и в профил да го гледаш, това прасенце, двете очи се виждат...Белослава в скороговорка ми каза: Всичко за прасето можеш да видиш на дабълюдабълюдабълю дот пепапиг....И там ще видиш и приятелите й......Стана ми ясно,че ще има и  приятели по тортата...и кораб искам....и да е за поне 20 порции- там някъде.....+ /- 10/15 за майките на децата....Направо ми призля-нямах идея какво ще  правя, а трябваше да го обмисля и да стане, такова, че тя да си го хареса, естествено, ако успея да ги направя да си приличат...с тия от дабълю-то.



И така, разгледах каквото намерих в интернет за Пепа и нейната банда приятели...., само картинки, нямах време за филмчета и да разуча подробно житие и битие.


Видях, че имат забележително тънки крайници. За краткото време нямаше да успея да изсуша ръце и крака, тънки като топлийки, ако ги направех от фондан.Затова сложих тичинки за цветя, които боядисах в бледо розово и на краката сложих обувки от черен фондан, големи, колкото главичка на топлийка, приплеснати, да приличат на обувки. Сега ме е яд,че не се сетих да усуча по 3 тичинки и леко да разтворя отгоре за да изглеждат като пръсти..... Тортата, трябваше да бъде за около 20 човека и повече..Реших,че няма да е кръгла. Изпекох два блата в дълбоката тава на фурната, за морето. Един кръгъл, от който направих острова, всъщност го изпекох в една огнеупорна купа. И едно малко руло, което моделирах като кораб.За цялата торта направих шоколадов ганаж от 900 гр шоколад и 1 л млечна сметана.Използвах черен готварски шоколад на Нестле, опаковка по 200 грама. Работих 2 вечери до малките часове на сутринта, на климатик на 19 градуса, докато сглобявах и украсявах. За покриването използвах около 2 кг фондан. За измазването на тортата използвах ганажа, защото фондана ми беше тъмен, ганажа е стабилен ,а и не ми  се искаше маслото да омекне и да се смъкне нещо от фондановата украса. Най-много ме безпокояха фигурите, въпреки че бяха забодени с клечки за зъби , и пиратските знамена. Едното се било счупило.Но пък другото се вееше на тортата с изрисувания си череп и кости. Периферията на шапката на лелята на Пепа също  малко пострадала, но като цяло без поражения, Белослава много се радва и хареса тортата си, което за мен беше най-важно. И всички усилия и време добиха смисъл и бях удовлетворена.
 А аз не съм доволна от снимките, но какво да се прави, когато снимах почти в 20,00 часа.


За тортата използвах многократно изпитаната рецепта на 


Много шоколадова торта-влажни и сочни шоколадови блатове и топящ се в устата шоколадов ганаж

Забърках долната доза * 3, като 2/3 изпекох на два блата с размери на тавата ми за фурна.Другата 1/3 разделих в купата за острова и в по-малка тава за рулото, от което направих кораба.

    * 3/4 ​​чаша неподсладено, висококачествено какао на прах
    
* 3/4 ​​чаша горещо силно кафе
    
* 3 чаши брашно
    
* 1 чаена лъжичка сода за хляб
    
* 1 чаена лъжичка  бакпулвер
    
* 1  ч.л. сол
    
* 200 гр  масло

    * 50 мл олио от гроздови семки или слънчогледово
    
* 2 чаши захар мусковадо или половината бяла
    
* 4 големи яйца, на стайна температура
    
* 1 супена лъжица, екстракт от ванилия,взела съм си на Йоткер
    
* 1 чаша прясно пълномаслено мляко на  стайна температура
   

Начин на приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С градуса. Разбъркайте в подходящ съд  какаото  и горещото кафе, до гладка смес без бучици. Оставете настрана. 

   2. В   купа, пресейте заедно брашното, набухвателите и солта.
  
3. Разтопете маслото със захарта в тенджера на средно-ниска температура например от 9 степени на 4-5 , като разбърквате непрекъснато, добавете олиото и меда.Ако използвате мусковадо и има по-твърди бучици, притиснете. Трябва да имате еднородна смес.Не варете. Отстранете от огъня и  изсипете в купата, където ще бъркате тестото. С  миксер на средно-ниска скорост, разбийте, докато сместа се леко се охлади, 3-4 минути. Добавете яйцата, едно по едно , като разбивате след всяко, докато се поеме от тестото. Ако е необходимо свяляйте от стените на купата тестото, което се е отделило при разбиването. Добавете ванилията, а след това сместа какао/кафе.Разбийте, до еднородна гладка смес. Намалете скоростта на миксера. Добавете 1/3 от пресятото брашно, добавете 1/2 от млякото, след това другата 1/3 от брашното, останалото мляко и завършете с брашно. Разбивайте на бавни обороти  до еднородна смес след всяко прибавяне.Не повече.

   4. Разделете сместа на 3 части и изпечете 3 блата.След изсипването на тестото във формата с помоща на влажна лъжица или шпатула загладете. Всеки блат се  пече за около 20 минути, като пробвате след 15-та минута с клечка за зъби. Ако печете къпкейкчета, разпределете в хартиените капсули, като пълните 3/4 от височината.Печете по-малко време-проверете след 10-тата минута. НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ да печете с обдухване, за да не се закривят неравномерно на повърхността. Ако все пак по време на печенето някъде започне тестото да се издига в повече, бучнете с клечица.
  5.Поставете опечените блатове  да се охладят на метална решетка. 
Продукти за шоколадов ганаж:


  * 900 гр. черен шоколад.Аз използвах , както казах по-горе готварския на Нестле.
  * 1000 мл млечна сметана 30 % масленост
  * по желание може да се добави Бейлис, портокалов ликьор, ром или есенция ром, ванилия, портокал или друго, каквото предпочитате .В случая аз добавих само екстракт от ванилия- 2 с.л.

Начин на приготвяне:

1. Начупете шоколада на малки парчета, достатъчно е и на блокчетата, на които е самият шоколад(ако използвате същия като моя шоколад). Поставете в огнеупорна купа.Добре е размера  й да е подходящ и за разбиване.
2. Загрейте сметаната до завиране и изсипете върху шоколада. Оставете за няколко минути да се размекне шоколада.Разбъркайте докато се получи еднородна гладка смес. Охладете и поставете в хладилника да се стегне. Ако използвате аромати, може да добавите сега. Разбивате , покривате със свежо фолио и прибирате . Ароматите може да добавите и после като започнете разбивате , но по-добре ще се споят с шоколадово сметанената смес, ако стоят по-дълго.Ганажа можете да приготвите и няколко дена предварително. Ако в един и същ ден ще правите блатовете и тортата, започнете с крема, за да има достатъчно време да се стегне, но не прекалено, ако ще го разбивате.
3. Готовия и добре охладен крем/ганаж разбийте отначало на ниска скорост, а после на висока до пухкавост. 


** От ганажа може да приготвите бонбони трюфели  и да оваляте в горчиво какао, или шоколадови стърготини. Или да използвате за пълнеж на бонбони в комбинация с ядки или мариновани  вишни например, и да полеете с разтопен шоколад .

Изработване на тортата:


Нищо специално, но все пак трябва се направи стратегия. А стратегията трябва да се спазва, особено, ако като мен ходите на работа, прибирате се, трябва да нахраните домочадието и към 22,00 да се отдадете на творчество- т.е. да извадите отново  цялата посуда-купи, миксери, продукти и да се развихрите...:)) Всякакви предателски мисли, как ви се спи тази вечер и ви боли главата, по дяволите, точно тази вечер ли! НЕ бива да саботират този план! НЕ се оплаквам, в никакъв случай, обичам детето, обичам да правя торти, ....
.......просто ви обрисувам картинката и как времето минава и мозъка ми, колкото и да е наситен с положителен заряд и съответните химични вещества на щастие, от моето занимание, в един момент отказва да поддържа буден мускулите на гърба ми и пръстите ми не са прецизни и очите ми с усилие се държат отворени....а в същото време един друг глас, който не може да бъде да бъде заглушен и ще ме преследва в леглото ми казва, че изоставам....Така, че дори и да легна няма да мога да заспя. Единствено спокойствие ще ми даде мисълта, че нещата са под контрол и съм свършила добре заплануваното.

 Стратегия:

1. Най-първо - дори един-два и ако има възможност повече дни, си припомняте какво сте планували да има отгоре на тортата. И започвате с фигурките.Принципа е, колкото по-висока и стърчаща е фигурата, толкова по-рано трябва да се направи-моделира, залепи, изсуши, нарисува, ако трябва, и пак да се изсуши. Аз направих знамената и вестника, шапката на лелята и продължих с останалите от менажерията.Закрепвате ги да съхнат с всякакви подръчни материали- лъжички, празни подложки от бонбони, стиропор, намачкано фолио- от него стават идеални" легла, столове"и въобще от сорта подложки за сушене.
2. След това вече, бъркате крема
3. Печете блатовете.
4.Сглобявате.

По-горе посочих стъпките по печенето.
 Сглобяването:

 Поставяте блат, няма нужда от сиропиране, достатъчно е сочно и влажно, освен ако не искате да тече сироп...:-)) Ако блатовете са се издигнали по средата ,подравнете като изрежите издигнатото. Съберете и направете или замразете за да направите по-късно популярните pops- бонбонки -кексчета на  пръчица или просто натрошете, смесете с крем, ядки, стафиди и си направете бонбонки.Хубаво е да има човек подръка подобни вкусни "трохи".Аз не изрязвах нищо и сега си нямам трохи.:((


3.Намажете блата с пухкавия, ароматен шоколадов крем-мус.Според това, какво ще правите трябва внимателно да си разпределите крема, за да стигне за всички части.Аз сложих в основната най-голяма част на тортата   слой дебел около 1,5-2,00 см. Поставете следващия добре изстинал блат, притиснете, най- добре с дъното на формата, с която сте пекли, за да е равномерно. Намажете цялата торта с ганаж. Оставете в хладилника.
През това време острова и рулото за кораба са изпечени. Разрязах хоризонтално острова на две, намазах с крем. Навих рулото и от него оформих с изрязване и попълване кораба.

4.Омесих фондана с боята и получих това прекрасно синьо.Омесих  и другите цветове. Всеки готов цвят се опакова много добре в свежо фолио, докато започнете да работите с него. 
Първо покрих кораба и го оставих да се стяга в хладилника. Покрих острова. И той в хладилника. Започнах да правя морето.Вълничките са направени  от тесни, тънко разточени  ленти, подобно на Торта с боровинков, ягодов и лимонов мус 
Еднообразна работа и пръстите ви заболяват от въртене на клечката за зъби.В този момент си казвате, що не ви хрумна друга идея  за морето, но си казвате-ама какъв хубав цвят се получи и се потапяте в удоволствието от цвета....а всъщност за протокола-цвета се получи от Сладкарска боя - кралско синя - гел
и мъничко  Прахов оцветител Plain & Simple - Bright Navy


Всъщност под кораба и острова няма вълни. Те са поставени върху ганажа.Достатъчно са тежки, за да ги укрепвам с нещо, така че в тях нямаше "арматура". Вълните които са около кораба се постарах да оформя, все едно обливат кораба, даже малко и на палубата има, които не са успели обаче да събудят капитана, кротко заспал,  унесен от вестника. А той не само е изпуснал сандъчето със съкровища, но и застрашава със сблъсък, посрещащите го роднини и приятели на острова. Всички те са ококорили очи, кой две, кой едно : )) и отворили големи уста  и викат за да го събудят...

Ето го капитана с вестника, който за малко да забравя да си съхне....:)

И партито с рожденичката-нейната усмивка ми е най-важна!

Коментари

  1. Да е жива и здрава сладуранката! Моите са още малки, но за туй ми ти прасе чувам сефте:)
    Тортата е страхотна и смятам, че е поне 30 парчета:0

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДА, повече от 30 са :) Щастливка си ти :)) Недей да държиш децата в информационно затъмнение!!!*)

      Изтриване
  2. Бети, било е истинско приключение да приготвиш всички тези детайли по тортата! Със сигурност е нужно и много търпение...Сигурна съм, че рожденичката е била повече от щастлива. Да е жива и здрава! Поздравления за теб и креативността ти! Сърдечни поздрави и прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти!
      Благодаря за пожеланията!
      И на теб прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  3. Хахах, развесели ме :)) Забавни са фигурките, особено онази там, която се е излегнала :)
    Честит рожден ден на малката! Случила е на леля :))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ина!
    Мда!А аз на племенница!Голяма е сладурана!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох , много сложна поръчка си получила ,но си се справила блестящо ,Бети ! Усмивката е най -важна , а тя е щастлива :) ! Жива и здрава да ви е рожденничката с много късмет и щастие в живота ! Комплименти още веднъж за чудесната торта !
    Хубави събота и неделя ,Бети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря ти!
      Благодаря за топлото пожелание!
      И на теб хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. piacere di conoscerti, sei bravissima!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Направо ме разби с тая Пепа и нейните кльощави крачета от тичинки :-)! И аз не бях чувала за тоя образ, но от децата какви ли не новини може да научи човек. Добре си се забавлявала на 19 градуса по нощите и резултатът е чудесен. Страхотна захарна интерпретеция! И най-важното - децата са с усмивки на лицата :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Дени,:) и аз бях разбита- първо като чух, а после като видях!
    И да, като я получиха се чух с "поръчителката" беше много щастлива!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Бетинка първи искам да ти честитя наградата от GF, да си пиеш кафето с удоволствие! С тая торта много разсмя, безумно начинание с голям успех! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти!

      :) и на мен ми беше смешничко...отпосле...

      Изтриване
  10. Бети, жива и здрава и много щастлива, да е племеницата!
    Трябва да си прекръстиш блога на Тортите, като изящно изкуство.
    Толкова си детайлна и перфектна!
    Възхищавам се на професионализма ти!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за сърдечните пожелания!
      Трогна ме и с комплимента си, но не мога да кажа, че е перфектната торта..Бях доволна - за времето , с което разполагах, дори за обмисляне и с непознати същества, но важното е че се получи и че рожденичката я хареса!

      Изтриване
  11. Бети, честит празник на малката чаровница! Да е много здрава и винаги усмихната!
    А ти си една много готина леля!Ако имах и аз такава, щеше да ми е любимата;)))
    Тортата е чудесна и много изпипана. Иначе това прасе и аз не го знам, макар уж само детски да се гледат у дома!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Марти,
    Сърдечно благодаря за пожеланията и хубавите думи!
    Не знам дават ли го по ТВ, но има играчки-видях в Гугъл....Но ми се струва, че не е загуба, че не го знаете, даже направо си е плюс-във финансово отношение :)

    ОтговорИзтриване
  13. Да, момичета. Рожденичката беше много щастлива и горда с тортата от прекрасната си леля. С голямо удоволствие изяде таткото на Пепа ведно с вестника:-))) Те наистина са изключително популярни в Англия и историйките с тия герои са много забавни.
    Само да допълна, че поздравленията от читателите са за вида, а ние - щастливите майка и рожденичка опитахме и самата торта и мога да твърдя, че беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вкусна и направо не исках да свършва!

    Благодарим ти още веднъж, Бети!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Много,много се радвам, че съм ви донесла тези емоции и, че и на вкус ви е харесала!
    А когато се видим ще разказвате житие и битие на Пепа...:)

    Благодаря за хубавите думи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни