Топла салата с нахут, цветно зеле, кестени, стафиди и бадеми - Warm Flower Sprout salad with chestnuts, almonds and sultanas



Обичам да изпробвам нови вкусове. Днес ще споделя какво ново опитах тези дни. Не бях виждала досега цветно зеле (  Flower Sprout ). Още щом видях тези симпатични къдрави зелчици ги свързах с брюкселкото зеле . Оказа се, че растението е ново. И ако за грейпфрута се предполага, че се е появил от естественото кръстосване на помело и портокал, то цветното зеле е  кръстоска на кейл и брюкселско зеле и е  резултат от 15 годишния упорит труд на Британската камара за семена. Вдъхновени от идеята за зеленчук, подобен на брюкселското зеле (Brussels sprout), но с по-фин вкус и по-добро на вид, с използване на традиционни техники за отглеждане са създали новото растение - Flower Sprout


Новите симпатични зелчици с малки къдрави листенца с лилави жилки са не само красиви, но и полезни. В сравнение с брюкселското зеле съдържат 2 пъти повече витамин В6, витамин Е и  витамин С. 


Листенцата са вкусни и сурови,  по-крехки от кейл и с едва доловим мирис на зеле, дори и при попарване.  Мисля, че всяка рецепта за брюкселско зеле ще работи и за новите цветни зелчета. Докато се прибирах, нямах много време за мислене и реших да ги приготвя по подобен начин на приготвяне на брюкселко зеле. Тъй като мислих да обядвам, приготвих топла салата, като използвах налични продукти. Вече имам други планове и се надявам появата на тези красиви малки зелчета да е постоянна. Също и да се появят на пазара семена за да можем да отглеждаме, както брюкселкото зеле. Отглеждала съм брюкселско зеле- страхотно е да си откъснеш от стъблото няколко зелчета, след няколко дена още и да ги имаш на разположение пресни :)



Продукти:
за 2 порции

* 200 г цветни зелчета (Flower Sprout)
* шепа бейби листа кейл
* няколко кестена
* купичка сварен нахут около 200 г
* шепа стафиди
* няколко сушени сливи
* сок от половин портокал
* шепа бадеми или орехи, лешници
* 2 скилидки чесън
* морска сол Fleur de sel
* зехтин
* черен пипер - прясно смлян
* лимонов сок
* редуцирано балсамико или редукция от дренки по желание





Приготвяне:

1.Накиснете стафидите с портокаловия сок.
2. Сварете кестените за 15-20 минути, като предварително направите разрез, за по-лесно обелване. През това време подгответе останалите продукти.
3. Почистете малките зелки от крайните листа, ако е необходимо, подрежете пънчетата. Измийте под течаща вода. Оставете настрана. Измийте листата от кейл и поставете върху кърпа да се отцедят. Накълцайте или смачкайте чесъна. Поставете да заври вода в тенджера за да бланширате цветното зеле. Обелете кестените.
4..Загрейте тиган с дебело дъно и сложете бадемите. Раздрусвайте тигана често или бъркайте с дървена лъжица. Необходимо е леко да се загреят за да отпуснат аромат. Най-здравословни ще са, ако предварително са накиснати. (Обикновено имам, за приготвяне на мляко. ) Не ги печете или пържете за да не унищожите активните им съставки. Извадете и дръжте в купичка близко до печката.
5. В същия тиган сложете лъжица олио и ситно скълцания или смачкан чесън. Не допускайте да покафенее. Добавете сварения нахут и разбъркайте. Гответе на умерена температура 3-4 минути. Добавете стафидите и нарязаните сливи. Разбъркайте още 2-3 минути.
6. Подсолете врящата вода и пуснете за 2 минути зелчетата. Отцедете веднага. 
7.Поставете отцедените зелчета в купа. Добавете в купата кестените, листата бейби кейл, нахута със стафидите, бадемите Посолете, поръсете с лимонов сок, зехтин,  прясно смлян черен пипер.Разбъркайте, опитайте и добавете още на вкус, ако е необходимо. 
8. Разпределете в затоплени купи и поръсете с балсамико или редукция.







Публикацията не е рекламна. В случай, че този зеленчук ви е заинтригувал, купих от Била. Надявам се скоро да намеря отново.








Коментари

  1. It looks delicious:) Great photos:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименянуари 16, 2016

    Бети, откога чакам да се появиш с нещо красиво! :) Домъчня ми за теб, да знаеш!! Даже в момента пийвам от лечебното сокче с джинджифил и лимон, за който ми каза преди време :)
    Много добре изглежда салатката. Аз също не бях виждала тези зелено-лилави салатки и ще ми е интересно да ги опитам!
    Прегръдки и много усмивки ти пращам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е настолна напитка ..:)
      Аз съм очарована, толкова са красиви.и с много по-нежен вкус. Имам още планове за тях и очаквам да ги видя отново.
      Благодаря ти мила, Ели! :)

      Изтриване
  3. Wow great. I ve missed you. I love delicous salads very much.
    Have a nice weekend, Tina

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусотийка пак си спретнала :)

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, велика идея отново, царица си на тия салати! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз така като видя нов плод или зеленчук и сякаш ме обзема вдъхновението. По такива неща се захласвам:))) , както и по тази салатка. Пъстра, цветна и полезна. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали?! Усещането е страхотно!
      Поздрави, Кате!

      Изтриване
  7. Бети,хич не съм фен на брюкселското зеле заради аромата,когато се готви,но щом казваш,че тук почти не се усеща ще опитам,стига да срещна тази зеленинка и аз!Толкова си убедителна с тези разкошни салати,които композираш всеки път-полезно,красиво и вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се надявам скоро да има пак. Аз почти не ги готвих, но наистина въпросният аромат го няма. На мен много ми допаднаха и свежи, без попарването. Тази вечер имаше лилаво брюкселско зеле, но не можах да го купя - на касата нямаха кода за маркиране. Надявам се утре да го има все още, когато успея да отида.

      Изтриване
  8. Бети,
    благодаря от сърце ,че ни представяш тези симпатични, малки зелчици.Не съм ги виждала на българския пазар, също и семена от тях не съм срещала.Но знам,че има страшно голямо разнообразие на салатни и други зеленчуци по целия свят.И аз засявам брюкселско зеле.Чудесна, много красива е топлата салата, която може да служи без проблем и като основно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. I love salads. This looks very appetizing.

    ОтговорИзтриване
  10. Wonderful colour, so yummy!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни