Бисквити с плодове и извара - два варианта на една рецепта - Biscuits with fruit and ricotta - two versions of one recipe



Лек ветрец шумеше в дърветата, и носеше аромата на напечени от слънцето елхи и  борове. Поклащаше главичките на  безбройните цветя и понасяше палавите пеперуди в танц. Малкият ми тогава син опознаваше света на насекомите в тревите - мравки, калинки и лъскаво зелени буболечки, които живееха по джоджена...Всеки ден научаваше по нещо - за мравуняците - къщите на мравките, за техните пътища и мравешкото общество изобщо, наблюдаваше съсредоточено и внимателно питаше, питаше и слушаше всичко, което разказвах. За тревите и цветята, подправките, пеперудите, сееше и плевеше с малките си ръчички....Това време отлетя, но синът ми и досега наблюдава с интерес, снима и се интересува от всичко свързано с природата....
 Ценни мигове, безметежно отминало време, детско ежедневие сред треви и клонки, пръст и пеперуди, вместо лъскави опаковки и пластмасови играчки....сега ми се струва безценно ....Подреждах едно чекмедже  и открих снимки, които ме върнаха във времето назад. Живеехме на село, всеки следобед след сън излизахме в градината, където се събирахме с колежките на съпруга ми, пиехме кафе и чай, лимонади, ядяхме дини... и споделяхме следобедната закуска, приготвена за сина ми - някакви леки печива, пригодени за детския вкус. Докато той спеше, аз се вихрех в кухнята...продуктите изцяло направени и отгледани, там на село...и сега са такива, повечето...или се стараем. Първата версия е същата, като тази, която приготвях тогава - сменила съм само синтетичната ванилия с истинска. Бисквитите са с ябълки. Много обичаме сладкиши с ябълки. Като започнем от пюрето с ябълки - най-предпочитаното бебешко, този бърз (мързелив) щрудел , който е любим и досега, тези бисквити и всичко, което продължавам да приготвям - с ябълки ли е, става особено любимо. Да се върнем към днешните бисквити. Единия вариант с пшенично брашно, а другия с брашно от лимец, смених ябълките със сливи, (обичам  ги в сладкиши), добавих и малко орехи, (комбинацията е убийствено вкусна) и вместо бяла захар добавих кокосова. И както в онези времена, споделих с приятели и тези бисквити - да ви кажа ли кои се харесаха повече?

Ябълкови бисквити с пшенично брашно и извара:

Продукти:

* 100 г извара - най-добре с домашна ( тук съм описала как я приготвям)
* 5 с.л. олио - 50 мл
* 2 с.л. захар - 30 г може да замените  със стевия, ако не искате захар, като съотнесете количеството или на вкус
* 1/2 ч.л. канела
* 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер около 1/2 пакетче от 10 г
* 150 г брашно
* 2 ябълки- хрупкави, ароматни и кисели - обелени, почистени и нарязани на кубчета - около 220 г
* 1/2 ч.л. смлени ванилови шушулки


Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С.
2. Изварата, захарта, олиото, канелата и ванилията се разбъркват с лъжица до еднородна смес.
3. Брашното се пресява с бакпулвера. Добавя се към мократа смес. Отначало с лъжицата се бърка, после с ръка се доразбърква докато брашното се поеме от изварата. Добавят се ябълките и отново се разбърква. Тестото е рошаво, не знам как да го опиша по-точно. С лъжица за сладолед или с ръка се оформят топки, които се слагат в тава, застлана с хартия за печене.




4. Пекат се около 20 минути до златист цвят.



Опитах още топли да овалям с кокосова захар, но не се получи желания резултат .




Към останалото тесто добавих накиснати и нарязани сини сливи и стафиди .



оформих на една топка, сплеснах



и нарязах на клинове като скони



и получих едни по-богати и вкусни бисквити -


Бисквитопеченето продължи с любимото ми брашно от лимец, направих тези

Бисквити с брашно от лимец, извара и сини сливи

Реших да експериментирам с тази рецепта като сменя и добавя продукти. Предпочитаното брашно, откакто съм открила вкуса му в печива е лимецовото. Друг обичан и предпочитан плод в печива са сливите. Те пък отлично вървят с орехи, като домати с босилек, едни за други са си :) и така ето ги и тях:

Продукти:


Продукти:

* 100 г извара - най-добре с домашна ( тук съм описала как я приготвям)
* 5 с.л. олио - 50 мл
* 3 с.л. кокосова захар - 30 г може да замените  със стевия, ако не искате захар, като съотнесете количеството или на вкус
* 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер около 1/2 пакетче от 10 г
* 150 г брашно от лимец
* 6-7 сливи, почистени от костилките и нарязани на парченца
* 1/2 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 1 ч.л. канела на прах
* 50- 60 г едро смлени орехи

Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С.
2. Изварата, захарта, олиото и ванилията, канелата се разбъркват с лъжица до еднородна смес.
3. Брашното се пресява с бакпулвера. В сместа се връщат и частиците от ситото, (тъй като използвам пълнозърнесто брашно, част от триците остават в ситото) Добавя се към мократа смес. Отначало с лъжицата се бърка, после с ръка се доразбърква докато брашното се поеме от изварата.





Добавят се сливите и орехите и отново се разбърква.



Тестото е рошаво - стърчат парченца плодове. С лъжица за сладолед или с ръка се оформят топки, които се слагат в тава, застлана с хартия за печене.



Някои потопих в кокосова захар .




 Може и по-бърз вариант - да оформите и опечете и като сконите. Събирате тестото на топка, притискате с длани и режете на триъгълници с ножа за пица.  Показала съм при ябълковите.

4. Пекат се около 20 минути до по-наситен цвят.




О, какъв аромат се носеше при печенето и какъв вкус имат - вълшебен, земен...но това е лимеца!



При следващото печене, ще има такова съвсем скоро,  предварително ще посипя нарязаните сливи със захарта и канелата. Мисля, че ще стане още по-вкусно. Сливите ще бъдат по-сочни.

Желая ви слънчеви, безгрижни и споделени дни, каквито ме очакват мен...




Коментари

  1. Чудни бисквити, Бети! Лятото е сезонът на плодовете и времето да експериментираме с тях! Много ми допадат и двете предложения :) Поздрави и много летни усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. So delicious I like it :)

    http://fashionconfessions.blogspot.mk/

    ОтговорИзтриване
  3. Bety, these look so delicious, and you prepared them in a bite size ball of Yummy goodness. I wish I could taste some to go with my coffee right now. How are you doing, my friend? I am just getting ready for Jess' wedding, which is next month, and lots to do.

    It was good visiting with you again. You bake the most fantastic desserts.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, that's fantastic, very good news! Imagine what excitement and festive preparations are in your home!

      Изтриване
  4. Страхотни бисквитки,Бети,ще си представям как ухаят на лято....с пожелание за прекрасни мигове!

    ОтговорИзтриване
  5. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    ОтговорИзтриване
  6. Umiesz fantastycznie pokazywać smakołyki na zdjęciach!:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни