Зелени градинки у дома през зимата. Кълнове и поници - Green gardens at home in winter . Sprouts and Seedlings


Вече сме в първите дни на новата година. И започваме да сбъдваме желания и мечти, да дерзаем  за успехите си....С каквито и очаквания да пристъпваме към всеки нов ден искаме да сме здрави. А след няколко месеца и да сме слаби :) Здравето обаче, не е като птичето на късмета, не можем да стоим и да чакаме да кацне на рамото ни. Не е като да играеш тото или да купуваш билети за лотария....Необходимо е да се грижим за него ден след ден. Няма да ви досаждам с предписания как да започвате деня си, колко вода да пиете, кога, какво и колко да ядете, колко да се движите. За всеки е индивидуално. Факт е, че водата, храната и движението са фактори обуславящи здравето....Лично аз мисля, че за здравето най-важни са  храната (поне 50-70% сурова), пиенето на достатъчно  вода,  движението също, както и онази искрица - доброта, позитивизъм, любов, която носим и е необходимо да подклаждаме всеки ден, за да ни зарежда. При мен тази комбинация работи чудесно. И в контекста на блога, който е за храна, рецепти, експерименти в кухнята,  ще продължа в тази посока. Няма човек, който да не знае, че е полезно да се ядат свежи зеленчуци и плодове. Ние у дома, дори и в сезона на печивата, топлите, съживяващи супи и ароматните яхнии, ...жадуваме за свежи храни. Има достатъчно - зеле, цвекло, репи, лук, моркови, праз, алабаш, гулия,,...  И още толкова плодове, имам и замразени летни, прибрани точно за тези дни.  Вечер, късно, часове след вечеря, когато съм с книга или пред компютъра, или гледам филм ми се приисква нещо свежо и сочно - най-често е някакъв цитрусов плод или райска ябълка или хрупкава сладко - кисела обикновена ябълка или круша от градината. Гледам плодовете и зеленчуците  да са местни, но не се лишавам от цитруси , авокадо, ананас и понякога от някои екзотични. Признавам купувам парникови зелени салати, спанак, рукола, защото моята е сега под снега, а когато паднат още температурите ще замръзне ... 


Ах, как чакам пролетта, не само заради салатите и тревите, обожавам зеленото, самият цвят - пристрастена съм, и обичам да съм заобиколена с растения, да ги имам в чинията си, да ги докосвам...Тази жажда за зелено е една от причините винаги у дома да се намират кълнове и поникнали растения.



Дори само трансформацията от семе до появата на  първите листенца, ми дава необходимата енергия, да гледам по-оптимистично на зимата. :). Ежедневното къпане на семенцата, покълването, порастването им с часове, раззеленяването им...


Другата и основна причина да използвам ежедневно кълнове, е че те са жива и пълноценна храна. Нискокалорични, лесно смилаеми, засищащи, и не на последно място - евтини. Купувате семената и отглеждате сами у дома, в собствената си кухня кълнове.Семената са като малки складове с фибри, ензими, витамини, протеини, аминокиселини, те притежават всички необходими вещества, необходими за ранния стадий на развитието на растението. Кълновете притежават по-лесно усвоими и в пъти повече  активни вещества, отколкото в семената или в развитото растение. Ако ги включите редовно в менюто си след кратко време ще забележите подобрения, косата и кожата ви ще изглеждат по-добре, вие ще бъдете по-енергични. Хапването на кълнове ускорява обмяната на веществата, изхвърлянето на токсините, спомагат работата на мозъка и сърцето. 









Точно тях ще ви покажа днес, и ще се радвам, ако и вие си направите такива градинки у вас.  Отглеждате ги вие, без препарати и изкуствени добавки. Не ви трябва много място и нещо специално. Изключително лесно и без усилия може да се сдобиете с чудесна, свежа храна, съдържаща  ензими, витамини, минерали, антиоксиданти. И да не забравя - кълновете, които ще си отгледате са био!  :) Отгледани от вас! :)



Лесно е - трябват ви семена - тъй като семената, които се продават за посеви в аграрните аптеки и магазини, много често се третират с химикали, не са подходящи за покълване. Подходящи са семена, които са предназначени за това, могат да се купят в магазини за здравословни храни. И другият вариант е, ако вие сте си събрали лично семената.

Изплаквате под течаща вода семената. Накисвате в съд с вода. Добре е над семената да има 5-6 см вода. Оставате няколко часа - най-общо казано докато семената омекнат, повечето увеличават обема си. Някои семена се нуждаят от няколко часа 4-5 за люцерната и слънчогледа, повечето се нуждаят от по-дълго накисване 12-24 часа.  Не е фатално ако всички семена накисвате за денонощие.


След това време, изплаквате, отцеждате и поставяте в подходящ съд,( аз винаги използвам стъклен)на по-тъмно място докато се покажат кълнчета. Изплаквате сутрин и вечер. Това също е лесно. Наливате вода, изсипвате върху цедка за чай, държите за кратко под течащата вода, връщате в буркана. До следващото къпане. Когато семената или зърната са покълнали около 1-2 мм може да ги консумирате. Ако искате да получите и листенца изваждате съда на светло или поставяте съдовете на по-светло място - така ще получите поници. Тях също трябва да изплаквате, докато от съда потече бистра вода по 2-3 пъти на ден. Когато съм у дома и в стаята е по-топло около 25 С ги мия по- често - 3-4 пъти. Могат да се съхраняват в хладилник. Изплакването е важно за да овлажнявате коренчетата с прясна вода и да отмивате плесените и микробите, които се образуват в процеса на покълване, от топлината, която отделят семената.



Може да използвате и специалните съдчета за покълване - аз имам този - пластмасов е и има специални отворчета за отцеждане на водата, но на мен ми се струва недостатъчно само да поливам отгоре вода, която да минава през тавичките отдолу и да се отцежда в последната. Обикновено мия под чешмата по-продължително време големите поници, докато потече чиста вода. 



Какви семена може да покълвате:

пшеница, овес, ръж, камут, лимец, просо, царевица, слънчоглед, леща, соя, нахут, грах, ряпа, сминдух, репички, ориз, тиква, сусам, кресон, босилек, броколи, спанак, моркови, праз, лук, лен, бадеми, елда, боб мунг, синап.



В моите съдчета има два вида ряпа, люцерна, белени слънчогледови семена, сминдух.


Това са пониците на сминдух след няколко дни. 


Пониците на слънчогледовите семена са особено вкусни и ароматни. Тези в бурканчето с капак.


Ето една салата с кълнове от слънчоглед. 




Може да си отгледате листа цвекло и да ги добавяте към салати и смутита. Тези листенца са от цвекло, на което съм отрязала горната част по-дълбоко и съм натопила в купа с вода. Сменям я често - през ден. Държа купичката близо до прозореца,на светло. Когато листата пораснат достатъчно ги отрязвам и използвам.



 






Коментари

  1. Много полезна статия, Бети! Веднъж пробвах да си отгледам кълнове, но малко, след като пуснаха листенца започнаха да умират. А то си имало тънкос,т не знаех, че и тогава се мият. Сега ще следвам съветите ти и ще опитам пак, защото харесвам свежия вкус на кълновете в салати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз гледам да ги мия често, да са свежи и да не развъждат плесени в основата, където са коренчетата. Когато имат листенца т.е. вече са поници ги хапваме за 2-3 дни, ако са ни в повече ги поставям в хладилника в покрит съд, за да не изсъхват и консумираме в следващите два-три дни. Страхотни са, обожавам ги. :)

      Изтриване
  2. Е голяма красота! Не мога да кажа друго! Надали ще ги направя, тъй като не харесвам този вкус, но не мога да кажа на бялото черно. Красота от всякъде! Страхотна си Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Ти обичаш салати, може би си опитала нещо, което не ти допада като вкус, или не е било свежо или добре измито и затова не ги харесваш. Люцерната е с най-неутрален вкус, чимена също в кълнове по нищо не напомня сушеното растение и семена, слънчогледа е фантастичен - с много изявен, но аромат на, на...слънчогледови семки, кресона и синапа - са пикантно люти, а от репите- досущ като репички. Лещата също е вкусна и детелината и са толкова зелени и пълни с полезности и красота. Опитай ги моля те :)

      Изтриване
  3. Крайно време е да опитам и аз.
    Ще намина за съвет, когато се реша :)
    Благодаря за тази публикация, Бети!Много полезна и много красива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Илианка! Те си покълват кажи-речи сами, малко къпане искат само :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Супер идеи, особено тази с листата цвекло - веднага ще я заимствам :). Освен да се ползват за салати или супи, са и чудесна украса сами по себе си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, и аз им се любувам на прозореца. И с моркови става :) и с целина и салати :)

      Изтриване
  5. Тази публикация е толкова стимулираща! Още днес ще извадя прибрания някъде на дълбоко уред за покълване (точно като твоя), ще накисна семена и ще започна отново да отглеждам кълнове. Освен ползите за здравето, отлеждането на кълновете ще запълни онази болезнена липса на грижата за градината, която ще ме мъчи още поне 2 месеца, докато не дойде време да правя разсади. Вече се усмихвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, наистина е много приятно да се грижа за тях и наистина компенсира донякъде липсата на дейности в градината. Обичам да гледам как се събужда живота в растенията ден след ден.
      А този уред не ми е много присърце - голямо миене пада с четката преди всяко ново зареждане. Предпочитам стъклени буркани.

      Изтриване
  6. Статията е чудесна! Имам въпрос - семената в затворени буркани ли стоят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, необходим им свеж въздух. Само ако ги прибетете в хладилника. Прибирате, тогава когато са вече готови. Преди хапване измивате старателно под течаща вода. И кълновете и пониците трябва да миришат на свежа тревичка преди да ги консумирате.

      Изтриване
  7. Бети,
    вече почти 15 години практикувам хранане с кълнове.Този режим ми донесе спасение от силни болки и здравословни проблеми.Радвам се,че публикува всичко това.И аз публикувам, но човек няма ли здравословен проблем не пробва.Малко са хората практикуващи чисто суровоядство и то тези, които преди години са били тежко болни.Ще взаимствам идеята ти за листата от цвекло.Аз потапям само върха на корена на цвеклото и ряпата във вода и така те образуват нови листенца.Цяла зима използвам тези листа за салати.Става и с глухарче да знаеш, можеш да си произвеждаш пресни листа ако предварително го пресееш в саксии.Чудесна, много красива публикация.Измивай семената и зърната, но толкова,че да не загниват.Това важи най - много за люцерната, семената и са много фини и крехки.
    Дано повече хора започнат да правят кълнове, но трябва и вкусът им да се промени, не забравяй това.Храненето с предимно готвена храна променя вкуса, храненето с кълнове и предимно сурова храна също.
    Поздрави и леки и спорни почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме радва, че обичаш и ти кълнове, Ели! Надявам се повече хора да прочетат коментара ти и да си отглеждат кълнове.
      Доколкото разбрах, ти поставяш цялата грудка в бурканче и само коренчето във вода? Това с потапянето на горната част ми хрумна, когато прорастнат малки листенца, докато ги съхранявам, и понеже все гледам нищо да не хвърлям потопих горната част, която така или иначе се отстранява във вода - да порастнат листенцата още и вече често го правя- при всяко отрязване на цвекло или друг подходящ кореноплод.
      Глухарчета имам да- в една саксия и рукола и босилек си прибрах - като се замисля имам повече саксии с ядливи зелении в тях, отколкото само декоративни :)
      Да, пониците от люцерна са най-крехки и най-дълго ги мия, толкова са вкусни :)
      Аз също обичам готвени неща,бисквити, торти но без свежа храна не мога, дори може да пропусна нещо сготвено, но салатка и плодове - никога. Вкусът ми към сладкото също се променя, по-рядко ми липсва и не искам да е наситен.
      Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
    2. Да,
      правилно си разбрала Бети, потапям само коренчето във вода и така прорастват нови листенца.Листата на ряпата също са много полезни и с нея можеш да постъпваш по същия начин.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Да, така си представих, както глава лук. Хапваме у дома и листата на ряпа и репички и ние :). Едното ми цвекло пусна коренчета :)

      Изтриване
  8. Здравей Бети,нахута и лещата като покълнат след това как с консумират кълновете?Режат ли се както при слънчогледа или всичко се консумира?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Галина!
      Аз консумирам всичко. Слънчогледовите също, но аз покълвам белени семена.

      Изтриване
    2. Сурови или наготвени(боб,нахут и леща)?

      Изтриване
    3. Боб мунг, нахут и леща съм хапвала сурови, като добавка към салати или поръска на супи. Добавяла съм в смутита. Опитай първо с малки количества,много добре изплакнати. Най-вкусни от трите са ми лещените поници и кълнове.

      Изтриване
    4. Моя нахут в макар и пластмасова квадратна 1.5л бутилка от мин.вода,дупчена доста пъти, киснат 24 часа във вода и до момента доста добре се развива, но вече 5 ден е. Леки наченки на листенца, дълги 4-5см кълнове. Идеята ми е да стигна до фаза поници,с миене в съд веднъж дневно, но вижда се,че някои от зърната, макар и 3-4 от тях засега потъмняват. Съвет някакъв колко може да се се развиват пониците на нахута и после как може да се ползва?

      Изтриване
    5. Потъмнелите вероятно няма да покълнат. Изхвърлете ги. Столицата може да се отрежат и да се използват в салата .Останалия нахут може да спечелите и да приготвите нещо с тях. Аз винаги ги мия, изплаква сутрин и вечер.

      Изтриване
  9. mmm everything looks fantastic!

    http://highheelpoodl.blogspot.rs/2017/01/irresistible-me-extensions-review.html

    ОтговорИзтриване
  10. Bety, you have a lot of goodies on here today. I used to put sprouts on my sandwiches, and I'll have to try that again.

    I hope the new year is a bright one for you and much goodness comes your way. You are a sweet blog friend, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  11. Oh, I forgot to say that I really like that picture with the green cup and leafs, it's a lovely one.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  12. Очень вкусно! They look very healthy and tasty! Thanks for sharing))

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Бети! Имам един въпрос: В малка кашпа с пръст съм насадила броколи. След няколко дни те израснаха.Когато ги отрежа, след 1- 2 дни порастват пак. Може ли да си режа така, докато спрат да растат? Благодаря за отделеното внимание

    ОтговорИзтриване
  14. Аз така правя с кресона. Понякога с цвекло и репи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни