Конфитюр от кайсии, портокалов сок и лавандула - Apricots, Orange Juice and Lavender Jam
Вижте видеото, което заснехме с екип на д-р Йоткер
Необходими продукти:
* 0,850 кг кайсии - разполовени и почистени от костилките
* 150 мл портокалов сок- прясно изцеден
* 1 пакетче Gelfix Super 3:1 на д-р Йоткер
* 350 г светла био тръстикова захар
* 1 с.л. сушени лавандулови цветчета
* сок от 1 лимон
Необходими още: буркани, капачки, сокоизтисквачка за цитруси, дървена лъжица или шпатула за бъркане, кърпа за горещите буркани
Начин на приготвяне:
1. Всяка половинка от кайсиите се нарязва надлъжно на 3 -4 парчета и след това на кубчета. Поставете в тенджера. Добавете портокаловия и лимоновия сок.
2. Съдържанието на пакетчето се разбърква с 2 с.л. от отмерената захар. Поръсва се над плодовете и се разбърква добре.
3. При постоянно разбъркване сместа се оставя да заври и се добавя останалата захар. Бъркането и варенето продължава още 3 минути. Добавят се лавандуловите цветчета и се разбърква. По желание може да отстраните пяната.
4. Конфитюрът още горещ се разсипва в подготвените бурканчета. Затварят се и веднага се обръщат с капачката надолу. Стоят 5-10 минути и се обръщат.
Кайсиевият конфитюр е много вкусен и е чудесен за :
- намазване на филийка или палачинка
- вкусна добавка към чаша кисело мляко
- подходящ за добавяне към торт
- за слепване на бисквити
- за приготвяне на сладолед
- леко затоплен като топинг върху сладолед
- овесени квадратчета с хрупкав топинг
- към скони или питки
- плънка на мъфини
- плънка на кифлички
- плънка на рула или пастички
- пълнене на тарталети
В следващата публикация ще покажа как приготвих едни много вкусни безглутенови, веган тарталети с този конфитюр.
Ако обичате лавандулата в десерти, погледнете тези рецепти:
Коментари
Публикуване на коментар