Конфитюр от кайсии, портокалов сок и лавандула - Apricots, Orange Juice and Lavender Jam




Днес ще ви покажа един много бърз за приготвяне конфитюр от кайсии. Има прекрасен златист цвят, аромат на лято и най-важното - малко захар. Знаете, че винаги, когато мога намалявам количеството захар . От няколко години използвам един продукт, който си купувах от Германия- Gelfix Super 3:1  на д-р Йоткер. Харесвам го, защото приготвянето на конфитюр, желе или сладко е изключително бързо и плодовете запазват свежия си цвят, аромат и вкус. Много се радвам, че най-после този продукт може да се намери и в нашите магазини.

Вижте видеото, което заснехме с екип на д-р Йоткер 



Необходими продукти:

* 0,850 кг кайсии - разполовени и почистени от костилките
* 150 мл портокалов сок- прясно изцеден
* 1 пакетче Gelfix Super 3:1  на д-р Йоткер
* 350 г светла био тръстикова захар
* 1 с.л. сушени лавандулови цветчета
* сок от 1 лимон

Необходими още: буркани, капачки, сокоизтисквачка за цитруси, дървена лъжица или шпатула за бъркане, кърпа за горещите буркани

Начин на приготвяне:

1. Всяка половинка от кайсиите се нарязва надлъжно на 3 -4 парчета и след това на кубчета. Поставете в тенджера. Добавете портокаловия и лимоновия сок.

2. Съдържанието на пакетчето се разбърква с 2 с.л. от отмерената захар. Поръсва се над плодовете и се разбърква добре.

3. При постоянно разбъркване сместа се оставя да заври и се добавя останалата захар. Бъркането и варенето продължава още 3 минути. Добавят се лавандуловите цветчета и се разбърква. По желание може да отстраните пяната.

4. Конфитюрът още горещ се разсипва в подготвените бурканчета. Затварят се и веднага се обръщат с капачката надолу. Стоят 5-10 минути и се обръщат.

Кайсиевият конфитюр е много вкусен и е чудесен за :
- намазване на филийка или палачинка
- вкусна добавка към чаша кисело мляко
- подходящ за добавяне към торт
- за слепване на бисквити
- за приготвяне на сладолед
- леко затоплен като топинг върху сладолед
- овесени квадратчета с хрупкав топинг
- към скони или питки
- плънка на мъфини
- плънка на кифлички
- плънка на рула или пастички
- пълнене на  тарталети
В следващата публикация ще покажа как приготвих едни много вкусни безглутенови, веган тарталети с този конфитюр.

Ако обичате лавандулата в десерти, погледнете тези рецепти:















Последвайте ме в Инстаграм за още вкусни идеи и рецепти. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни