Ян чун миан-Нудли със соев сос

 


Обичаме да опитваме различни вкусове и храни. Турската и средиземноморската кухня са ни близки и любими, харесваме индийски ястия и обогатяваме семейните рецепти постоянно. Хапваме също испански и мексикански ястия и най-малко от всички рецепти са от китайска, тайландска и японска кухни. 
Днешната рецепта е ястие, с което може да се закуси или да се яде като основно. Нудли в бульон(пилешки) със соев сос е типична в Китай семпла храна за закуска, дори без каквато и да е гарнитура. Аз опитах първия път със зеленчуков бульон, а втория с гъбен бульон. Хареса ни и с двата бульона. Приготвих  беглутенови нудли от елда, но може да се използват и други, както и да смените бульона според вашите наличности или предпочитания. Бланширах пок чой ( пак чой, бок чой) и го добавих към купата, поръсих с нарязан пресен лук и мариновано яйце  в соев сос. Пок чой може да се замени с друга зеления, например спанак, кейл, киселец, листа от репички или алабаш. За да е пълно изживяването ги хапнете с клечки. Не е толкова трудно. Бульонът се отпива-то е ясно.

Нудли със соев сос

Време за подготовка: 3-4 мин
Време за готвене: 5 мин
Общо време: 8-9 мин
Порции- 1 или 2

Продукти
1 зелен лук, нарязан
2 чаени лъжички сусамово олио
2 чаени лъжички соев сос или на вкус
500 мл зеленчуков или гъбен бульон
120 г  сушени нудли от елда

за гарнитура:
1 малък пок чой, нарязан на половина или четвъртини (или зеленчук по ваш избор)
1 или 2 варени или варени и мариновани в соев сос яйца- най-добре домашни
чили на люспи на вкус, според топлината, която искате

Начин на приготвяне:

1. Ако правите две малки купи, разделете зеления лук равномерно между две купи и добавете по 1 чаена лъжичка сусамово масло и 1 или 2 чаени лъжици соев сос във всяка купа (в зависимост от предпочитанията и солеността на използвания бульон). Добавете всичко в голяма купа, ако правите 1 порция.
2. Сложете тенджера с вода да заври. В същото време загрейте бульона до кипене и разпределете  във всяка купа. 
3. Ако добавите пок чой или друг зеленчук, бланширайте ги във вряща вода, докато се сварят, между 30 секунди до 1 минута, докато леко омекнат, но без да загубват цвят. Разпределете пок чой равномерно между купите (или ако искате да ги поставите отгоре, за да изглеждат добре, оставете ги настрана и ги поставете върху нудлите, след като ги добавите).
4. Сварете нудлите според инструкциите на опаковката, опитайте се да ги оставите ал денте, за да не се преварят в бульона, обикновено 1 минута по-малко от посоченото на опаковката.
5. Отцедете нудлите и изплакнете за кратко под студена вода, за да спрете готвенето. Добавете половината във всяка купа.
6. Опитайте и добавете още сусамово масло или соев сос, ако е необходимо. Отгоре сложете с зеленият лук, чили, пок чой, ако използвате.



Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни