Баунти овесени ядки с малини



Списъкът със съставките е семпъл и кратък, но вкусът е толкова мек и галещ небцето. 

Преди няколко дни след рязкото захлаждане реших да си приготвя топла закуска с овесени ядки. Прилича на поридж, но си позволих различни отклонения от класическата рецепта и затова не използвах думата. Докато хапвах закуската, обилно гарнирана с пресни малини и боровинки ми хрумна да я обогатя с кокосово мляко, кокосови стърготини, добавих и натрошен шоколад. 

А идеята да добавя шоколадови парченца към топлите овесени ядки ми дойде от любимия ми бърз десерт- грис с мляко, който обичам да ям топъл и с парченца шоколад, които се разтопяват в него. Знам, че има хора, които не обичат поридж или варени овесени ядки заради слизестата им текстура. Затова ги изплакнах обилно, докато не потече бистра вода през тях. Колкото са по-едри овесените ядки, толкова по-лесно се изплакват. Тази процедура имаше желания ефект и закуската се получи с много нежен вкус без да има слизеста текстура. 

Овесени ядки, кокосово мляко, кокосови стърготини, шоколад и малини. Кокосовото мляко и стърготини, заедно с парченцата шоколад дават усещането за популярния десерт баунти. Малините внасят свежест във вкуса. 

порции: 2-3

Съставки

  

110 г овесени ядки (1ч.ч.- 240 мл)

15 г (2 с.л. ) кокосови стърготини

щшпка сол

200 мл консервирано кокосово мляко (или обикновено краве мляко)

2 супени лъжици кленов сироп или еритрол или 3-4 капки стевия

50 г млечен или черен шоколад

малини

Инструкции

1. Изплакнете овесените ядки, докато пуснат бистра вода. Аз ги слагам в тенджера, наливам студено вода, разбърквам и отцеждам мътната вода, повтарям 3-4 пъти, докато водата стане бистра. Колкото по-едри са ядките, толкова по-бързо се изплакват.

2. Налейте 1 1/2 чаши прясна вода, добавете кокосови стърготини, солта и оставете да заври. Намалете топлината( например на 3-та степен от 9), покрийте и гответе за приблизително 10 минути, като междувременно разбърквате 2-3 пъти.

3. Махнете капака, добавете кокосовото мляко и кленовия сироп или еритрол. Разбъркайте и отстранете от огъня.

Разпределете в две в купички, отгоре добавете натрошен шоколад и малини.

Споделете с мен, ако си приготвите тази закуска. Ще се радвам да видя вашите снимки. 

Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни