Веган лабне - Vegan Labneh
Лабне е гладко, копринено сирене за мазане, което може да се сервира като дип с хляб с квас или лаваш, или с печени зеленчуци. Приготвянето му отнема около 10 часа, ако имате кисело мляко или около 24 часа, ако започнете от нулата, т.е. от заквасването на мляко. Без значение дали е животинско мляко или растителна алтернатива. Време, през което не сте заети активно, а трябва да се изчака отцеждането на киселото мляко. Но си струва заради невероятния вкус. В същината си лабне е просто цедено кисело мляко, разбъркано със сол. След като сте готови с него поднесете със зехтин или може да оформите топчета, които да оваляте в подправки и да потопите в зехтин.
Аз приготвих мляко от кашу и бадеми, което заквасих със закваска с рози от Genesis labolatories
По-долу съм дала рецепта и за киселото мляко, което след това отцедих и приготвих лабнето, което виждате на снимките.
Съставки за млякото:
375 г сурови ядки кашу, накиснати за 4-6 часа или една нощ
100 г сурови бадеми, накиснати за 4-6 часа или една нощ
700 мл филтрирана вода, загрята до 50 С
щипка сол
2 пробиотични капсули "Закваска с роза" GENESIS
За лабнето:
сол на вкус
1/4 ч. л. черен пипер
зехтин за сервиране
1 чаена лъжичка заатар (или комбинация от риган и мащерка за сервиране
Инструкции:
Ако имате вече приготвено веган кисело мляко минете към стъпка 5
1. Отцедете и изплакнете с вряла вода накиснатите ядки кашу и ги добавете в блендер. Залейте ядките от бадеми с вряла вода, отцедете и обелете. Това става много лесно, дори с една ръка. Стискате между пръстите си и ядката излиза от кожестата обвивка. Добавете и тях в блендера.
2. Изсипете останалите съставки и блендирайте на висока скорост за около 4-5 минути или докато сместа стане напълно гладка и копринена.
3. Прехвърлете сместа в стерилизирани буркани( най-добре да са топли), затворете и покрийте с чиста кърпа. Дръжте на топло място за 24-28 часа, в зависимост от това колко кисело искате да стане киселото мляко! Вижте в тази статия как може да запазите млякото топло за да протече заквасването. Ще бъде готово, когато сместа изглежда леко пенеста, по стените на бурканите се виждат мехурчета и най-вече млякото ще има приятна, леко остра миризма на кисело мляко!
4. Когато киселото мляко е втасало приберете бурканите в хладилника. Продължете приготвянето на лабнето. Това е най-лесната част.
5. Постелете сито с кърпа. Поставете покритото с плат сито върху купа, за да улови суроватката. Внимателно изсипете киселото мляко в ситото и оставете за 10-12 часа. Може и за 24. Ако искате обърнете веднъж млякото или сменете кърпата.
6. След като млякото е достигнало гъстотата, която искаме, ( ако никога не сте яли лабне, гъстотата е подобна на крема сирене ) разбъркайте много добре със сол на вкус, аз сложих 1/2 ч.л. фина морска сол и черния пипер.
7. Лабнето е готово за сервиране. Поставете го в плоска чиния, полейте със зехтин и поръсете риган, мащерка или заатар. Поднесете с пресен или препечен хляб с квас, лаваш, бързи крекери от лаваш или печени зеленчуци.
Харесва ми да го разпределя в плитка чиния, подобно на хумус. Поливам с хубав зехтин и поръсвам с риган и черен пипер.
Споделете с мен, ако приготвите. Ще се радвам да видя вашите снимки и впечатления.
Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг) Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове.
Коментари
Публикуване на коментар