"Тикви" от веган сирене от кашу с пробиотици


В сезона на тиквите и сиренето е с форма на тиква.



В сезона на тиквите, който официално е открит от първи октомври навсякъде прелива от тикви.  Преливат пазарите, тротоарите и магазините.. Тикви  в различни големини, различни цветове, различни кулинарни предложения- от супи до десерти. Вече сме в ноември и тиквите са във вихъра си по трапезите ни. Днес идвам с рецепта за тикви, без грам тиква в състава. Но пък това сирене, особено в тази форма ще украси трапезата ви и може да бъде вкусна добавка към ястие с тиква. 

 Оформих сиренето, което направих във форма на малки симпатични тикви. Забавлявайте се и вие.



Още когато за първи път попаднах на този пробиотик  пробиотик GENESIS Bio Mix и си го взех от любопитство, а след това реших да изпробвам да обогатя с пробиотици веган сирената, които приготвям, се влюбих в него. Придават онзи сиренен вкус, който ми липсваше, въпреки че използвам хранителна мая в рецептите. Безспорно е и качеството на сиренето с пробиотиците, които доставя на организма и ползите от тях.

Това е първото сирене- Веган сирене от слънчогледови семена, което приготвих и от тогава винаги съм вдъхновена да експериментирам и да създавам нови сирена с пробиотика на Генезис.



Толкова е вкусно със сушени смокини! 








Ще споделям много рецепти, така че бъдете тук за новите рецепти, а докато чакате, разгледайте какво съм правила с тиква.


Видео към рецептата: 

"Тикви" от веган сирене от кашу с пробиотици



"Тикви" от веган сирене от кашу с пробиотици

Време за подготовка: 10 мин

Време за готвене: 15мин

Общо време: 25 мин+ време за престой, за отцеждане и задействане на пробиотиците

Порции: около  г сирене

Съставки


500 г сурово кашу

500 мл  вряла вода

2 ч. л. ябълков оцет

60 мл лимонов сок

2 ч. л. сол

3 скилидки чесън

8 супени лъжици хранителна мая

3 капсули пробиотик GENESIS Bio Mix ( използваме само съдържанието на капсулите)


Инструкции


1. Накиснете кашуто във водата за 6 часа или за една нощ. 

2. Изплакнете добре кашуто. Отцедете и ги поставете в блендера с 600 мл вряла вода и пюрирайте, докато получите супер гладка смес.

3. Добавете оцета, лимоновия сок солта, чесъна, хранителната мая, съдържанието на 3 -те капсули пробиотик. Блендирайте отново.

4. Сега опитайте, вижте как е на вкус. Добавете нещо, ако ви липсва.

5. Постелете сито, гевгир или пластмасова цедка с кърпа или двойна марля и завържете краищата на дървена лъжица например( вижте видеото).  Поставете над купа, за да улови суроватката( ще я използваме и нея в друга рецепта). 

6. Оставете да престои три часа, като от време на време натискате тежестта, за да освободите повече течност. След 3-5 часа сменеете кърпата, като увиете плътно в нова, по-плътна кърпа и приберете в хладилника. 

7. След като сиренето се е отцедило от влагата може да оформите малки пити, които да оваляте в подправки като тези сиренца от карфиол. Може да използвате препечен на тиган сусам, смес заатар, фино нарязан сибирски лук, люспи чили, ако сте любители на лютото, ситно смлени орехи или каквото друго желаете. Ако искате да изглежда като плочка, поставете отцеденото сирене в стъклена кутия, която има капак, притиснете добре за да избегнете въздушни джобчета и покрийте с капака. 

8. За да оформите като малки тикви, оформете малки топки, с големина каквато желаете, оваляйте в избраната подправка и поставете топката в  хартия за сирене, ако имате. С канап или дебел памучен конец направете 4 завързвания  с леко пристягане за да оформите тиквите. 

В процеса на работа ми хрумна и бърз вариант. Подходящ, ако сиренето се е стегнало достатъчно, т.е. на втория ден. За бързо оформяне-вижте видеото

9. На другия ден внимателно освободете конците и опаковката. За дръжка забодете дръжка от пипер или чушка. 

10. Поднесете с крекери и чаша червено вино. Може да сервирате и като акцент към есенна салата. 

Нека фантазията и вдъхновението са с вас! Забавлявайте се и се насладете на усмивките на близките си!


Ако ви е харесала рецептата и видеото, оставете коментар и се абонирайте за канала ми. Това ще ми помогне да приготвям още интересни и разнообразни рецепти.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни