Кремообразно ризото с тиква и салвия

 




Кремообразно тиквено ризото с хрупкава салвия. Няколко прости съставки, няколко прости стъпки и след около 35 минути най-вкусното и кремообразно ризото с тиква ще е на масата ви! И за да е превъзходно и неотразимо има и хрупкава салвия за гарнитура. Тиквата и салвията са създадени една за друга! Това ризото е най-любимото ни през зимата! Носи толкова уют цялото приготвяне и хапване с чаша червено вино. Приятно ми е да отида в градината, да изтръскам снега от храста салвия, да скъсам свежи листа. Да изпека тиква, специално за това ризото, да подредя всички съставки на плота и да го приготвя. И накрая да седнем с чаша каберне совиньон или мерло и да се насладим на вкуса!


Кремообразно ризото с тиква и салвия 

Порции: 4 или 5

Общо време: 35 минути

Съставки

4 чаши зеленчуков бульон 

1/2 чаша вода

2 или три клонки салвия с общо около 10-12 листа 

6 с.л. масло или веган масло

1/4  чаша зехтин

1 лук нарязан на ситно

2 скилидки чесън, смлени

3/4 чаша ориз Арборио 

1/2 чаша бяло вино 

1/2 чаша тиквено пюре

1/2-3/4 чаша настърган пармезан + още за сервиране

прясно смлян черен пипер и кедрови ядки за сервиране


Инструкции:

1. Поставете в тенджера бульона, водата и дръжките на салвията на котлона и кипнете, а после намалете до къкрене. Поддържайте тази течност гореща, защото от нея ще добавяте в ризотото.

4 чаши зеленчуков бульон 

1/2 чаша вода

2 или три клонки салвия с общо около 10-12 листа 

2. На съседния котлон сложете тенджерата, в която ще готвите ризотото. Докато бульонът се загрява, загрейте зехтина и лука на среден огън, докато лукът се остъкли-около 3-4 минути.  Добавете ориза и лука и гответе докато оризът добие полупрозрачен вид. Налейте виното и продължете да бъркате, докато се виното се изпари. Добавете около ½ чаша горещ бульон и разбъркайте, докато оризът поеме по-голямата част от течността. 

1/4  чаша зехтин

1 лук нарязан на ситно

2 скилидки чесън, смлени

3/4 чаша ориз Арборио 

1/2 чаша бяло вино 

3. Намалете топлината до средно ниска и добавете около ¼ чаша бульон, докато разбърквате. Продължавайте да разбърквате ориза, изчаквайки да поеме по-голямата част от течността, преди да добавите следващата ¼ чаша горещ бульон. Важно е да изчакате, докато оризът абсорбира по-голямата част от течността, но да не изсъхне. Продължете да повтаряте това, докато бульонът почти свърши, около 20 до 25 минути. Опитайте ориза си за готовност около 20 минути. Не забравяйте, че ризотото трябва да е ал денте, така че оризът трябва да има приятна хапка и не трябва да е много мек или крехък.

4. Когато оризът ви е вече пикантен и кремообразен и почти готов, добавете ½ чаша тиквено пюре  и настърганото сирене. Разбъркайте, за да се комбинира всичко и гответе за 30-40 секунди. Добавете последното количество бульон и разбъркайте два пъти, след което отстранете от огъня. Оставете ризотото да почине за 5 минути.

1/2 чаша тиквено пюре

5. През това време загрейте маслото и изпържете листата салвия. Разбъркайте маслото в ризотото, добавете  настърганото сирене и прясно смлян черен пипер. 

около 10-12 листа 

6 с.л. масло или веган масло

1/2-3/4 чаша настърган пармезан + още за сервиране или веган кашкавал и веган пармезан

прясно смлян черен пипер и кедрови ядки за сервиране

5. Сервирайте веднага. Поръсете отгоре листата салвия, черен пипер, сирене и кедрови ядки. 


Коментари

  1. Анонименноември 29, 2023

    Много вкусна рецепта! Реших да напиша отзив, в случай, че някой се чуди дали да си я приготви! Ще стане любима в семейството ми. Особено тази хрупкава салвия за гарнитура! Благодаря за споделянето!

    Ивелина М

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни