Лилави картофени бонбони с кокос

 





Днес споделям едни любими картофени бонбони, които показах тук преди няколко години в Коледния календар за 2012 година. Тази година реших да ги приготвя с лилав сладък картоф, вместо с обикновен картоф. Получиха се според очакванията ми- вкусни и с искрящ лилав цвят, напълно естествено оцветени.  


Тези бонбони ще ви се сторят много вкусни и не бихте могли да се досетите, че основната съставка е  картоф. Приготвят се толкова лесно и с малко съставки. 


Покриването с шоколадова глазура не е задължително, но запазва бонбоните от изсъхване и определено шоколадът внася допълнителна нотка вкус. 


Един трик, с който ще направите съвършено и сравнително бързо обличането с шоколад- охладете топчетата преди потапянето в глазурата. Вадете ги на партиди от хладилника, за да не се стоплят последните бонбони.





Освен  картофа смених и пудрата захар с пудра еритритол. По този начин бонбоните могат да се хапват и от хора, които не ядат захар. Бонбоните са напълно веган. Потохих в черен шоколад и поръсих със стърготини от бял веган шоколад. Може да украсите като шприцовате стопен бял шоколад или да поръсите с кокос. Шоколадовата глазура не е задължителна, но запазва бонбонките от изсъхване. 

 Виж видеото тук

Друга рецепта, в която съм използвала лилав сладък картоф:

Печени рижики върху пюре от лилав сладък картоф


Лилави картофени бонбони с кокос 

Съставки


330-350 г изпечен или сварен и обелен лилав сладък картоф. Количеството не е крайно, просто моя картоф се случи такъв. Може вашият да е +/-  50-60 г.

100-130 г пудра еритритол (но може да използвате пудра захар)

140 г кокосови стърготини

1/2 ампула портокалово масло

глазура и украса

150 г черен шоколад 

1 с.л. олио

50 г  бял шоколад фино нарязан с нож на стърготини

Инструкции

1. Обелете картофа. Докато е топъл към горещ, намачкайте  с вилица или преса на пюре.

2. Добавете пудрата еритритол или пудра захар и продължавате да бъркате с вилицата или пресата. Пюрето става леко полутечно.

3. Добавете кокосовите стърготини и портокаловото масло. Продължете да бъркате с вилицата ири пресата. Когато се овлажнят кокосовите стърготини и се оформи гъста маса, замесвате с ръка. Консистенцията трябва да е мека и да може да се оформи на топче. След като равномерно сте смесили кокосовите стърготини-вижте видеото, измийте ръцете си и оформете топчетата.

4. Наредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене. Поставете тавата в хладилника. Колкото по-студени са топчетата, толкова по-бързо ще се облекат в шоколад и той ще се втвърди и няма да се стича върху хартията. Ще имате чисти и красиви топчета.

5. През това време начупете и поставете черния шоколад на водна баня да се стопи. Дъното на съда, в който топите шоколада не бива да е във водата. Нека водата къкри. Когато се е стопил половината от шоколада спрете огъня и разбъркайте. Останалия шоколад ще се разтопи от топлината.

6. Към стопения шоколад добавете олиото и разбъркайте до гладка смес. След като сте готови с всички бонбонки с помоща на шишче (вижте видеото) или вилица ги потопете в шоколада и поставете на хартията. Леко отцедете стичащия се шоколад и поставете на хартията. Поръсете отгоре със стърготини от белия шоколад. Оставете на студено да стегнат. Може да работите на партиди за да не се стоплят последните бонбони.

8. Снимайте и ми ги покажете.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни