Лилави картофени бонбони с кокос
Освен картофа смених и пудрата захар с пудра еритритол. По този начин бонбоните могат да се хапват и от хора, които не ядат захар. Бонбоните са напълно веган. Потохих в черен шоколад и поръсих със стърготини от бял веган шоколад. Може да украсите като шприцовате стопен бял шоколад или да поръсите с кокос. Шоколадовата глазура не е задължителна, но запазва бонбонките от изсъхване.
Виж видеото тук
Друга рецепта, в която съм използвала лилав сладък картоф:
Печени рижики върху пюре от лилав сладък картоф
Лилави картофени бонбони с кокос
Съставки
330-350 г изпечен или сварен и обелен лилав сладък картоф. Количеството не е крайно, просто моя картоф се случи такъв. Може вашият да е +/- 50-60 г.
100-130 г пудра еритритол (но може да използвате пудра захар)
140 г кокосови стърготини
1/2 ампула портокалово масло
глазура и украса
150 г черен шоколад
1 с.л. олио
50 г бял шоколад фино нарязан с нож на стърготини
Инструкции
1. Обелете картофа. Докато е топъл към горещ, намачкайте с вилица или преса на пюре.
2. Добавете пудрата еритритол или пудра захар и продължавате да бъркате с вилицата или пресата. Пюрето става леко полутечно.
3. Добавете кокосовите стърготини и портокаловото масло. Продължете да бъркате с вилицата ири пресата. Когато се овлажнят кокосовите стърготини и се оформи гъста маса, замесвате с ръка. Консистенцията трябва да е мека и да може да се оформи на топче. След като равномерно сте смесили кокосовите стърготини-вижте видеото, измийте ръцете си и оформете топчетата.
4. Наредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене. Поставете тавата в хладилника. Колкото по-студени са топчетата, толкова по-бързо ще се облекат в шоколад и той ще се втвърди и няма да се стича върху хартията. Ще имате чисти и красиви топчета.
5. През това време начупете и поставете черния шоколад на водна баня да се стопи. Дъното на съда, в който топите шоколада не бива да е във водата. Нека водата къкри. Когато се е стопил половината от шоколада спрете огъня и разбъркайте. Останалия шоколад ще се разтопи от топлината.
6. Към стопения шоколад добавете олиото и разбъркайте до гладка смес. След като сте готови с всички бонбонки с помоща на шишче (вижте видеото) или вилица ги потопете в шоколада и поставете на хартията. Леко отцедете стичащия се шоколад и поставете на хартията. Поръсете отгоре със стърготини от белия шоколад. Оставете на студено да стегнат. Може да работите на партиди за да не се стоплят последните бонбони.
8. Снимайте и ми ги покажете.
Коментари
Публикуване на коментар