Салата от радикио с гранола от орехи и пекорино
Салата от радикио с гранола от орехи и пекорино
Съставки:
Винегрет:
2 скилидки чесън
1 ч.л соев сос
1 с.л. хранителна мая
3 с.л. оцет от бяло вино
Сок от 3 мандарини плюс кора
60 мл зехтин екстра върджин
Прясно счукан черен пипер
Гранола:
50 грама накъсан еднодневен хляб с квас, с коричка
1 ч.л зехтин
1 чаша орехи ( 240 мл)
1 ч.л. лют червен пипер-кайенски
40 грама пекорино, ситно настъргано
сол
Салата:
1 радикио
сол
1 мандарина или портокал
1 с.л. оцет от бяло вино
екстра върджин зехтин
пекорино за настъргване на люспи отгоре
Инструкции:
Винегрет
1. Препечете хранителната мая в тиган с незалепващо покритие на слаб огън, като разбърквате, докато покафенее и стане ароматно.
1 с.л. хранителна мая
2. Пресовайте скилидките чесън или настържете.
2 скилидки чесън
3. Поставете в чопър чесъна, соевия сос, сока от 3 мандарини, кората от мандарина, препечената мая и зърна черен пипер. Смесете, докато се получи гладка смес.
2 скилидки чесън
1 ч.л соев сос
1 с.л. хранителна мая
3 с.л. оцет от бяло вино
Сок от 3 мандарини плюс кора от 1/2 мандарина
Прясно счукан черен пипер
4. Докато блендерът/чопърът работи, бавно добавете зехтина, докато се емулгира. Поставете в херметически затворен контейнер или буркан и запазете до момента на сглобяване на салатата.
60 мл зехтин екстра върджин
Гранола:
1. Загрейте фурната до 190 С.
2. Поръсете хляба със зехтин и щипка сол.
50 грама накъсан еднодневен хляб с квас, с коричка
1 ч.л зехтин
сол
3. Разпределете хляба и орехите на един слой върху два отделни листа и препечете във фурната, като разбърквате, докато ядките и хлябът станат златистокафяви, около 10 минути. Внимавайте да не изгорят. Може да се наложи да извадите хляба преди орехите.
1 чаша орехи ( 240 мл)
4. Докато ядките са все още топли, поставете ги в блендер, добавете чаена лъжичка зехтин, щипка сол, няколко завъртания черен пипер на зърна, кайенски пипер и разбийте, докато се образува груба текстура. Не прекалявайте с блендирането.
1 ч.л. лют червен пипер-кайенски
40 грама пекорино, ситно настъргано
5. Поставете хляба върху дъската за рязане и го натрошете с тежка тава (всеки компонент трябва да има смесица от текстури и размери.) Разбъркайте натрошения хляб, сместа от орехи и настърганото сирене в купа и поръсете с винегрет. Оставете сместа да престои, докато накъсвате листата.
Салата:
1. В купа накъсайте листата на радикиото с големина удобна за ядене.
Поръсете с щипка сол.
Настържете кората на мандарината или портокала( предварително добре измийте и подсушете).
Разполовете мандарината или поркола и изтискайте върху радикиото. Добавете оцета и внимателно разбъркайте.
1 радикио
щипка сол
1 мандарина или портокал
1 с.л. оцет от бяло вино
екстра върджин зехтин
Сервиране:
Разпределете гранолата равномерно върху чиниите. Отгоре поръсете овкусеното радикио. С лъжица, разпределете останалия дресинг от купата върху салатата. За финал добавете още малко зехтин и настържете на тънки люспи пекорино. Яжте веднага.
Бележки :
Качеството на съставките е от първостепенно значение.
Вместо радикио може да използвате 4 броя цикория- бяла или червена. Отделете листата и ги поставете едно в друго. Нарежете напречно на около 1 см ленти.
Ако не можете да намерите оцет от бяло вино, използвайте друг мек оцет.
Ако не можете да намерите мандарина, заменете с портокал.
Ако искате да е веган, заменете пекориното с веган твърдо сирене.
Уверете се, че не препичате/изгаряте хранителната мая, хляба или ядките.
Ако имате рибен сос и използвате, заменете соевия сос с рибен. Вместо соев сос или рибен сос, може да използвате филе от аншоа. Няма да усетите като вкус, но цялостния вкус ще бъде умами.
Тази салата е богата, хрупкава и пълна с текстура. Внимавайте с текстурата на гранолата и не насищайте листата с дресинг. Ако мандарините или портокалите имат повече сок от нормалното, не използвайте цялото количество. Искаме овкусена, хрупкава салата, а не удавена в дресинг. Веднага след поставянето в чинията, яжте.
I have not tried this before but it looks good
ОтговорИзтриване