Салата от радикио с гранола от орехи и пекорино






Моето семейство сме любители на салатите. Винаги започваме обедите и вечерите с някаква сезонна салата- може да е съвсем семпла- нарязан домат с босилек, поръсени с черен пипер и зехтин. Може да е със сложен винегрет и няколко компонента- зеленчуци, листни, крутони, сирене. Избора на салата е плануван или е спонтанен, според продуктите, които имам в момента или съм намерила, когато пазарувам. Обикновено използвам сезонни продукти  или такива, които са били събрани и замразени, сушени или консервирани в своя сезон. Специално място заемат и ферментиралите зеленчуци

Есента е богата на толкова много листни зеленчуци, кореноплодни и плодове, които можем да добавяме в салатите.Често салатите са такива, че могат да бъдат лек обяд или вечеря. Особено, ако към зеленчуците добавим ядки, някакво сирене, сварени зърнени или бобови, хрупкави хапки хляб. 

Днешната салата е с радикио, гранола от орехи и сирене пекорино. Това е една богата и специална салата, с която може да се поглезите през уикенда. Струва си времето, което ще и отделите. Приготвянето и отнема не повече от 20 минути, време, за което варим само картофите за популярната салата Оливие ( руска салата). Може да поднесете и чаша вино към нея и да бъде лека вечеря или обяд. 



Други салати с радикио, които може да ви харесат: 




Салата от радикио с гранола от орехи и пекорино

     

Съставки:

Винегрет: 

2 скилидки чесън

1 ч.л соев сос

1 с.л. хранителна мая

3 с.л. оцет от бяло вино

Сок от 3 мандарини плюс кора 

60 мл зехтин екстра върджин

Прясно счукан черен пипер

 

Гранола:

50 грама накъсан еднодневен  хляб с квас, с коричка

1 ч.л зехтин

1 чаша орехи ( 240 мл)

1 ч.л. лют червен пипер-кайенски

40 грама пекорино, ситно настъргано 

сол

 Салата:

1 радикио 

 сол

1 мандарина или портокал

1 с.л. оцет от бяло вино

екстра върджин зехтин 

пекорино за настъргване на люспи отгоре   

 Инструкции:

 Винегрет 

1. Препечете хранителната мая в тиган с незалепващо покритие на слаб огън, като разбърквате, докато покафенее и стане ароматно.

1 с.л. хранителна мая

2. Пресовайте скилидките чесън или настържете.

2 скилидки чесън

3. Поставете в чопър чесъна, соевия сос, сока от 3 мандарини, кората от мандарина, препечената мая и зърна черен пипер. Смесете, докато се получи гладка смес.

 2 скилидки чесън

1 ч.л соев сос

1 с.л. хранителна мая

3 с.л. оцет от бяло вино

Сок от 3 мандарини плюс кора от 1/2 мандарина

Прясно счукан черен пипер

4. Докато блендерът/чопърът работи, бавно добавете зехтина, докато се емулгира. Поставете в херметически затворен контейнер или буркан и запазете до момента на сглобяване на салатата.

 60 мл зехтин екстра върджин

 Гранола:

1. Загрейте фурната до 190 С.

2. Поръсете хляба със зехтин и щипка сол.

50 грама накъсан еднодневен  хляб с квас, с коричка

1 ч.л зехтин

сол

3. Разпределете хляба и орехите на един слой върху два отделни листа и препечете във фурната, като разбърквате, докато ядките и хлябът станат златистокафяви, около 10 минути. Внимавайте да не изгорят. Може да се наложи да извадите хляба преди орехите.

1 чаша орехи ( 240 мл)

4. Докато ядките са все още топли, поставете ги в блендер, добавете чаена лъжичка зехтин, щипка сол, няколко завъртания черен пипер на зърна, кайенски пипер и разбийте, докато се образува груба текстура. Не прекалявайте с блендирането.

1 ч.л. лют червен пипер-кайенски

40 грама пекорино, ситно настъргано 

5. Поставете хляба върху дъската за рязане и го натрошете с тежка тава (всеки компонент трябва да има смесица от текстури и размери.) Разбъркайте натрошения хляб, сместа от орехи и настърганото сирене в купа и поръсете с винегрет. Оставете сместа да престои, докато накъсвате листата. 

Салата:

1. В купа накъсайте листата на радикиото с големина удобна за ядене. 

Поръсете с щипка сол. 

Настържете кората на мандарината или портокала( предварително добре измийте и подсушете).

 Разполовете мандарината или поркола и изтискайте върху радикиото. Добавете оцета и внимателно разбъркайте.

1 радикио 

 щипка сол

1 мандарина или портокал

1 с.л. оцет от бяло вино

екстра върджин зехтин 

Сервиране:

Разпределете гранолата равномерно върху чиниите. Отгоре поръсете овкусеното радикио.  С лъжица, разпределете останалия дресинг от купата върху салатата. За финал добавете още малко зехтин и настържете на тънки люспи пекорино. Яжте веднага.

 

Бележки :

Качеството на съставките е от първостепенно значение.

Вместо радикио може да използвате 4 броя цикория- бяла или червена. Отделете листата и ги поставете едно в друго. Нарежете напречно на около 1 см ленти.

Ако не можете да намерите оцет от бяло вино, използвайте друг мек оцет.

Ако не можете да намерите мандарина, заменете с портокал.

Ако искате да е веган, заменете пекориното с веган твърдо сирене.

Уверете се, че не препичате/изгаряте хранителната мая, хляба или ядките. 

Ако имате рибен сос и използвате, заменете соевия сос с рибен. Вместо соев сос или рибен сос, може да използвате филе от аншоа. Няма да усетите като вкус, но цялостния  вкус ще бъде умами. 

  

Тази салата е  богата,  хрупкава и пълна с текстура. Внимавайте с текстурата на гранолата и не насищайте листата с дресинг. Ако мандарините или портокалите имат повече сок от нормалното, не използвайте цялото количество. Искаме овкусена, хрупкава салата, а не удавена в дресинг. Веднага след поставянето в чинията, яжте. 

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни