Тарт с ягодов ганаш







0

Тарт с ягодов ганаш. Представяте ли си хрупкава коричка, пълна с разтапящ с в устата ягодов ганаш, приготвен от ягодово кули и бял шоколад? За още по-голяма наситеност на ягодовия вкус, добавих и лиофилизирани ягоди на прах. Ганашът ни хареса толкова много, че мисля скоро да повторя и да приготвя бонбони тип трюфел или да използвам в сладолед, би бил страхотен слой или покритие на мини торти, или сладкиш.

 Ягодовото кули или сос се приготвя само от 3 съставки- ягоди, малко захар и лимонов сок. Ще искате да имате този сос в хладилника и да поливате с него палачинки, чийзкейкове, сладоледи, може да се добави към сладолед за ягодов вкус и мраморен ефект. Може да стерилизирате в малки бурканчета и да имате винаги подръка. Приготвих повече, отколкото ми трябва за този тарт, за случаи които изброих по-горе.  Хубавото е, че могат да се използват и замразени ягоди, като се оставят да се размразят на стайна температура и се отцедят от водата, която се отделя. Препоръчвам да използвате ароматни и вкусни ягоди в сезон или замразени, които са събирани в сезона им. 

 Ягодов тарт

Оборудване

Квадратна  тавичка с дължина 18-20 см и височина 2,5 см или регулируема рамка

Ръчен пасатор

Съставки

Кора

140 г брашно

60 г бадемово брашно

30 г пудра захар

1/2 ч.л. сол

Кора от 1 лимон

100 г студено масло/ веган на блок (нарязано на кубчета)

1 яйце( около 53 -56г)


Ягодово кули (Coulis)

450 г ягоди (пресни или замразени)

80 г фина захар

сок от половин лимон


Ягодов ганаш:

Състав:

150 г бял шоколад, веган- нарязан

60 г кули от ягоди( гладък редуциран сос от ягоди, рецептата по-долу)

70 г кокосова сметана 

1,5 ч.л лиофилизиран прах от ягоди


Украса

смесени пресни горски плодове

лимонови кори

нарязан шамфъстък

ядливи цветя


Инструкции:

Кора

1. Сложете брашното, бадемовото брашно, пудрата захар, солта, лимоновата кора и кубчетата масло в купата на чопъра и оставете в хладилника за около 10 минути. Извадете от хладилника. Започнете да бъркате на ниска-средна скорост, докато тестото достигне пясъчна консистенция. Уверете се, че бучките масло са възможно най-малки в края на процеса, без да разтопявате маслото.

140 г брашно

60 г бадемово брашно

30 г пудра захар

1/2 ч.л. сол

Кора от 1 лимон

100 г студено масло/ веган на блок (нарязано на кубчета)

2. Добавете яйцето и продължете да бъркате на средна скорост, докато тестото започне да се оформя, но все още не е напълно еднородно. Извадете частите на тестото от купата и смесете. Покрийте тестото с восъчна кърпа. Разточете малко тестото. Съхранявайте в хладилника за около половин-един час. 

1 яйце( около 53 -56г)

3. Поръсете кухненска хартия с брашно. Разточете тестото с точилка. Продължавайте да обръщате тестото през цялото време и се уверете, че не залепва за повърхността. Разточете тестото с дебелина 3-4 мм.

Моля, обърнете внимание! Ако в даден момент тестото започне да омеква, поставете го отново в хладилника, докато стане отново твърдо.

4. Намажете леко с масло вътрешната страна на формата за печене, така че тестото да залепне по него. Поставете внимателно ринга върху тестото и изрежете по-голям (от височината на стените) квадрат около стените на формата. Изрежете ъглите на тестото, така че лентите които остават да облицоват точно стените на формата. След като сме оразмерили по формата тестото, вдигнете ринга/ тавичката. Сгънете краищата върху квадрата, без да притискате.

5. Върнете ринга върху хартията, така че квадрата с прегънатите страни да остане в ринга.  Повдигнете краищата на тестото, леко натиснете останалата част от тестото надолу и прикрепете краищата към страните на ринга, като започнете от дъното на ринга към върха. Внимателно натиснете страните, така че ъглите в долната част да образуват прав ъгъл. (Не е краят на света, ако тестото се разкъса случайно. Просто прикрепете страните, които са били разкъсани, и продължете напред). Преминете горната част на ринга с остър нож и отстранете излишното тесто.

6. Надупчете долната част на кората навсякъде с вилица и оставете във фризера, докато тестото отново стегне (около половин час). Аз поставих цялата тава във фризера. Загрейте фурната до 170 ºC . Когато се достигне желаната температура, извадете кората от фризера.  и я поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Постелете кората с хартия за печене. Напълнете кората с тежести за пай или сух нахут (не забравяйте ъглите).

7. Печете за 17-18 минути. Извадете тавата за печене от фурната и внимателно отстранете  хартията с тежестите. Върнете кората във фурната и печете още 10-12 минути, докато кората започне да покафенява. Оставете настрана да се охлади.

8. Изчеткайте горната част на кората с  мрежеста цедка, за да изправите краищата и да й придадете по-чист и гладък  вид. 

Направете кулито/ соса от ягоди

1. Нарежете ягодите на половинки или четвъртинки. Така по-бързо ще започват да освобождават сок и няма да се наложи добавянето на вода. Поставете ги в малка тенджера с пудрата захар. и лимоновия сок.

450 г ягоди (пресни или замразени)

80 г фина захар

сок от половин лимон

2. Включете на слаб до среден огън и оставете да къкри за 10 до 15 минути  или докато омекне много. Притиснете с преса за картофи. Разбърквайте от време на време, за да сте сигурни, че плодовете не залепват за дъното на тенджерата. Ако забележите, че плодовете веднага залепват, добавете малко вода и разбъркайте. Целта е голяма част от течността да се изпари и сместа да изглежда сгъстена като при мармалад.

3. Когато ягодите са се разпаднали напълно, махнете от котлона и пасирайте с потапящ се блендер, докато стане много гладка смес. Вече не трябва да виждате никакви парчета плодове.

4. Изсипете соса през сито с малки отвори, за да запазите само гъстата течност. (Използвайте лъжица, за да го прокарате през ситото). Оставете да се охлади напълно. Изхвърлете всички останали семена или плодови парчета.

5. Оставете да изстине, след което прехвърлете в затворен буркан за съхранение в хладилника. Загрейте отново за сервиране, ако е необходимо. Вижте бележка 1 по-долу.

Пригответе ягодовия ганаш.

1. Комбинирайте сметаната и ягодовия сос/кули в тенджера. Оставете да заври при непрекъснато бъркане (не кипвайте!).

60 г кули от ягоди( гладък редуциран сос от ягоди, рецептата по-долу)

70 г кокосова сметана 

2.  Добавете праха от лиофилизирани ягоди към сметановата смес. Разбъркайте добре. Изсипете сметановата смес върху шоколада и оставете да престои 2-3 минути.

150 г бял шоколад, веган- нарязан

1,5 ч.л лиофилизиран прах от ягоди

3. Разбийте с пасатор до гладкост.

4. Изсипете крема веднага в кората почти до ръба. Оставете в хладилника за около час-два, за да стегне крема.

Украса

Извадете тартата от хладилника. Отгоре украсете с пресни горски плодове, лимонова кора и нарязан шамфъстък. Съхранявайте тарта  в хладилника до 2 дни.


Да ви е сладко! Споделете с мен, ако приготвите. Толкова е хубаво да прочета вашите думи и мнение.

Не забравяйте да ме последвате тук, в ИнстаграмИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни