Кус-кус с домати и маслини в средиземноморски стил





В това ястие кус-кусът е приготвен в средиземноморски стил, с бързо приготвен сос от лук, чесън и  зрели чери домати, солени зелени гриловани  маслини(с такива разполагах) или  каламата, които добавят нотка на сладост плюс пикантни нотки към соса. Доматената смес се задушава с аромати и оцет за подсилване на вкуса.

Сварете кус-куса в леко подсолена вода или бульон.

Оставете да къкри под капак, докато водата се абсорбира и  текстурата стане дъвчаща.

Запържете лука и чесъна в голям тиган или тендджера( която ще побере и доматите). Аз използвах средно голяма чугунена тенджера. 

Добавете доматите, маслините и оцета. Оставете доматената смес да къкри, докато сосът леко се сгъсти. Сотирайте нарязаните домати в зехтина и след това оставете да къкри, докато течността, която се отделя, концентрира ароматите. Солените аромати на маслините подправят соса и добавят луксозна дълбочина на вкуса. Всичко се случва само за 10 минути! Сосът осигурява хубаво покритие около кускуса. 

Комбинирайте кус-куса, доматения сос, магданоза и босилека. Разбъркайте добре, така перличките кус-кус да се отделят едно от друго и се окъпят в соса.



Кус-кус с домати и маслини в средиземноморски стил

Време за подготовка:10 минути 

Време за готвене: 25 минути 

Общо време: 35 минути

Порции: 4 порции


Съставки:


1 2/3 чаши вода

1 ч.л. сол, разделена

1 чаша кус-кус, перлен кус-кус

4 чаши чери домати, разполовени

½ чаша маслини каламата, без костилки, нарязани ( използвах зелени, гриловани)

1 малък до среден лук, ситно нарязан

2 скилидки ситно накълцан чесън

2 с.л. червен винен оцет

60 мл екстра върджин зехтин

1/2 китка ситно нарязан магданоз 

листа от около 1/2 връзка нарязан босилек

черен пипер, на вкус


Инструкции

1. Сложете вода и ½ чаена лъжичка сол да заври в средно голяма тенджера. Добавете кускуса и намалете котлона, за да заври.

1 2/3 чаши вода

1 чаша кус-кус, перлен кус-кус

2. Намалете огъня на слаб, покрийте и гответе, докато водата се абсорбира, 10 минути. Изключете котлона и оставете кускуса да престои 5 минути, след което го разбъркайте с вилица.

3. Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Сотирайте чесъна и лука.

1 малък до среден лук, ситно нарязан

2 скилидки ситно накълцан чесън

4. Добавете нарязаните домати, маслини, червения винен оцет и ½ чаена лъжичка сол в тенджерата. Сотирайте и гответе, докато доматите омекнат и се образува сос, 8 до 10 минути.

5. Добавете сварения кус-кус, магданоза и босилека към доматите, разбъркайте, за да се комбинират.

Овкусете и подправете с още сол и черен пипер по желание. Имайте предвид, че маслините също са доста солени и може да минете и без втората половина от солта.

Сервирайте като основно ястие или като гарнитура.


Пишете ми тук, ако опитате. Ще ми бъде приятно да прочета как ви е харесало това бързо и пълно с вкусове ястие.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни