Царевица с билково масло




Кой не обича варена царевица? Любимо лакомство на малки и големи. Присъства в менюто на всички през лятото. Предлага се от улични търговци и по плажовете. Но никой не ви я предлага с билково масло, което я прави още по-вкусна и неустоима. Приготвянето у дома отнема минути и си заслужава да отделите време. Може да направите по-голямо количество и да съхранявате в стъклена кутия с капак, и да имате подръка винаги, когато решите да си сварите царевица. Това масло е страхотно към печени филийки, содена питка, солени мъфини, зеленчуци, риба, мекотели и дори към семпло поднесена дребна паста.





Може да използвате краве масло или веган на блок. Необходимо е само да го оставите да омекне на стайна температура. Да подберете любимите си билки, да ги измиете и подсушите в кърпа и нарежете ситно. Добавете за повече вкус ароматни семена. Аз добавих семена от копър, които стрих в хаванче. Може да се използват семена от резене, ким, нигела, кориандър. Подберете и направете вашата смес с оглед на това с какво ще я използвате. 



















 

Царевица с билково масло


Съставки:

за маслото

250 г масло на стайна температура-краве или веган на блок

1 скилидка чесън

сол на кристали

1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

3 с.л. сибирски лук, нарязан на ситно

4 с.л. копър, нарязан на ситно

2 с.л. магданоз, нарязан на ситно

кората на 1 лимон, ситно настъргана

1 с.л. семена от копър, стрити в хаванче

1 равна с.л. сол на люспи

венчелистчета от невен

царевица на кочани


Инструкции:

1. Поставете маслото в средно голяма купа. Добавете всички продукти и разбъркайте всички съставки с шпатула.

2. Прехвърлете в стъклена кутия или ниски бурканчета. Може да поставите в хартия за печене и да оформите няколко цилиндъра. Оставете да се охлади.

Съхранявайте в хладилник или фризер.

След като е готово маслото, сварете царевицата. Аз използвам тенджера под налягане, защото става по-бързо.

3. Почистете царевичните кочани от шумата и поставете в тенджерата под налягане. Добавете около 10-15 см вода. Затворете капака и варете 20 минути. Преди отваряне освободете парата. Аз го правя като поставя тенджерата под струя студена вода за няколко секунди.

Да ви е сладко! Ще се радвам да споделите, ако приготвите!



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни