Кокосова панакота с маракуя( Passion fuit)

 



Един от най-бързите и лесни десерти, които обичаме е панакота. Има безброй варианти за придаване на индивидуалност във вкуса на иначе класическата рецепта за панакота.  Тези елегантни десерти са идеални за финал на изискана вечеря или да се поглезите, дори когато не сте удома. Лесен десерт, без стрес, с шепа продукти. И тъй като са малко на брой, е добре да са качествени. Един от задължителните продукти е пълномаслена сметана- изберете наистина такава- тя придава копринена нежност във всяка хапка. В случая аз използвах кокосова сметана, защото исках да е  десерт без млечни. За богат вкус може да инфузирате сметаната или сместа от сметана и мляко( ако предпочитате) с аромат, който ви допада и се съчетава с гарнитурата - например инфузия с лавандула- гарнитура от смокини, инфузия с мента или босилек- гарнитура с ягоди. И т.н. - наистина невероятно много съчетания могат да се измислят и да приготвите интригуващ и изискан десерт без много усилия.


Тази панакота е ароматизирана с портокалова кора, кокосовата сметана добавя тропически привкус, а свежата маракуя издига десерта до нещо специално със своя аромат и вкус. За желиране на десерта, вместо традиционния желатин, използвах агар-агар.

Питала съм се, ако имах пашън фрут в двора си и можех да си събирам плодове, дали щях толкова да го харесвам. Вкусът и ароматът особено, ми харесват много, и при възможност винаги си вземам  плодчета, ако не са на цената на трансплантация.. 


Подобни рецепти, които може да ви харесат:

Кокосова панакота

Панакота с мандарини

Романтичен тарт "Малинова панакота"

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Панакота с бял чай, желета от ягоди и къпини, и малиново парфе




Зашо ще ви хареса?

Тази  панакота с кокосова сметана е кремообразна, освежаваща и изпълнена с аромат на кокос .

Приготвянето отнема само 20 минути .

Панакотата от кокосово мляко се прави от 4 съставки като 1 от тях е за гарниране- маракуя .

Идеална рецепта за приготвяне предварително за партита и събирания.

Маракуята я прави още по-неустоима и ефектна.


Какво е panna cotta?

Панакотата е охладен италиански десерт в чаша. Името се превежда като "варен крем". За разлика от крема, който е сгъстен с яйца, панакота се сгъстява с желатин и не съдържа яйца. Обикновено се сервира обърната и полята със сос или гарнирана с плодове.

Основните съставки на панакотата включват мляко, сметана и желатин. Идеалната панакота има баланс между млечни продукти и желатин за сгъстяване и поддържане на деликатна и леко клатеща текстура.

Вегетарианците и веганите използват агар-агар за желиращ агент.

Трябва да знаете, че за разлика от желатина- агарът трябва да заври и да къкри около 2-3 минути. В противен случай няма да се желира. Другата  разлика с желатина е, че стягането започва много бързо след свалянето от огъня. 



Кокосова панакота с маракуя( Passion fuit)


1 кен-400 мл неподсладено кокосово мляко с над 90 % кокосова сметана 

1 портокал, остъргана на ленти оранжева част от кората и сок- поне 100 мл

стевия или еритритол на вкус ( аз не използвах )

1 опаковка агар-агар, според указанията за 500 мл течност


Инструкции:

1. Ако изваждате  панакотата, намажете леко 4 форми с олио (например от гроздови семена). 

2. В средно голяма тенджера поставете портокаловия сок, кората и агара. Загрейте докато заври като бъркате непрекъснато. Намалете огъня до къкрене и гответе 3-4 минути. Прецедете или извадете портокаловите ленти. Върнете портокаловата смес в тенджерата и добавете кокосовото мляко. Разбъркайте добре. Свалете от огъня.

3. Разпределете панакотата между чинии или формички за сервиране. Покрийте и охладете, докато стегне. Когато работите с агар, не е необходим хладилник за стягането.

4. Преди поднасяне, обърнете в чиния, добавете отгоре пулпата от плодче маракуя.







Коментари

  1. I love panna cotta. Thank you for sharing this recipe. I think I'd enjoy the coconut and passion fruit flavour.
    I think a friend of mine once told me that in some restaurants they make panna cotta with flour. I usually prepared with store bought cream you just head over a stove for a while.
    Thank you!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ah! I didn't know they sold ready made panna cotta mix. But flour-- it will look like pudding. I've just cut back on dairy, so I use coconut cream. In this case, the dessert wins the great taste of coconut. Passion fruit can be replaced with berries or sauteed peaches, black currants, fig syrup and what not.. Thank you, Ivana!

      Изтриване
  2. Анонименюли 20, 2024

    Толкова красива публикация! Обичам снимките ти на открито!
    Лили М.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О! Много благодаря! Снимането навън е голямо удоволствие и предизвикателство.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни