Крем супа от лилави картофи
В тази супа използвам лилави картофи от семейство Картофови, които не са сладките лилави картофи/батати/ямс ( Ipomoea batatas ), които са от друго растително семейство -Поветицови.
Тези лилави картофи не се различават на вкус от останалите от семейство Картофови, с които сме свикнали. Необичайното при тях е наситения лилав цвят на кората и вътрешността. А щом видите този наситен лилав цвят, знаете че това е признак на голямо количество антоцианини.
Антоцианините са флавоноидите с най-силно антиоксидантно действие.
Антоцианините влияят положително върху нервната система. Те могат да предпазят тялото от неврологични увреждания. Много важно тяхното качество е способността за укрепване на големите кръвоносни съдове. Така те силно намаляват риска от поява на атеросклероза.
Най-добрите източници на антоцианини:
Горските плодове – боровинки, червени боровинки, череши, малини, къпини, касис, черница, арония, бъз. Те се съдържат в кожата на патладжаните, в червеното грозде, червеното зеле, червените портокали, червените маслини.
От всички плодове аронията е с едни от най-големите количества антоцианини – 1480 мг в 100 г пресна арония. Високо количество антоцианини има в червеното вино, червения лук и репичките.
За украса използвах венчелистчета от метличина. Тя е ядливо цвете и често ще я видите в състава на цветни"конфети" или смеси от сушени венчелистчета за поръсване на гурме ястия и десерти. Ако имате градинка, може да си засеете и да си имате подръка украса за ястия, напитки, сладоледи, десерти, а и за букети.
Крем супа от лилави картофи
Съставки
5-6 лилави картофа, нарязани на кубчета
2 с.л. зехтин
1/2 глава лук, нарязан на кубчета
1 с.л. морска сол
прясно смлян черен пипер, на вкус
1 1/4 чаена лъжичка кимион
4 скилидки чесън, смлени
3-4 чаши зеленчуков бульон, с намалено съдържание на сол
120 мл пълномаслено кокосово мляко/сметана
1 ч.л. сушена мащерка
За сервиране:
веган сметана, ядливи цветя, смлени орехи, мащерка
Инструкции:
1. Загрейте зехтина на среден огън и добавете лука. Сотирайте докато стане прозрачен. Добавете чесъна, кимиона и черния пипер. Гответе 1-2 минути, като разбърквате.
2 с.л. зехтин
1/2 глава лук, нарязан на кубчета
прясно смлян черен пипер, на вкус
1 1/4 чаена лъжичка кимион
4 скилидки чесън, смлени
2. Добавете 2 чаши бульон или половината. Добавете кубчетата картофи. Оставете сместа да заври, намалете огъня и оставете да къкри 10-15 минути, докато картофите се сготвят. Изключете или дръпнете от огъня.
5-6 лилави картофа, нарязани на кубчета
2 чаши зеленчуков бульон, с намалено съдържание на сол
3. Пасирайте с потапящ се блендер. Добавете малко бульон, ако е необходимо за гладко разбиване. Когато сместа е достатъчно гладка добавете останалия бульон и кокосовото мляко. Върнете на средно слаб огън и добавете сол, ако е необходимо. Добавете сушената мащерка. Подправете супата на вкус.
2 чаши зеленчуков бульон, с намалено съдържание на сол
120 мл пълномаслено кокосово мляко/сметана
4. Поднесете топла или студена, поръсена със сметана, орехи, ядливи цветя, листенца мащерка.
веган сметана, ядливи цветя, смлени орехи, мащерка
Да ви е вкусно!
Както винаги ще се радвам на вашите коментари и отзиви, ако приготвите супата.
С радост бих отговорила на вашите въпроси.
Коментари
Публикуване на коментар