Честита Нова 2012 Година! Медена торта - Медовик
Да е мирна и здрава!
Да е плодородна и успешна!
Да се сбъднат мечтите ни и да се реализират намеренията ни!
Да е по-хубава от предната!
Да е късметлийска и щедра!
Приятели, реални и виртуални,
всички, които посещавате страницата ми,
благодаря ви за вниманието, за симпатията, за одобрението, за интереса,
за добрите думи, за коментарите,
за хубавите и топли пожелания! За прекрасните емоции!
благодаря ви за вниманието, за симпатията, за одобрението, за интереса,
за добрите думи, за коментарите,
за хубавите и топли пожелания! За прекрасните емоции!
Нека в дома ви има здраве, обич и надежда!
Долният етаж е с 14 блата, с диаметър 21 см и височина 11 см. , а горният етаж е с 10 блата.Тортата е Медовик-двойна доза
Необходими продукти:
За блатовете:
това са продуктите за двойна доза:
* 4 яйца
* 250 гр захар
* 200 грама мед
* 250 грама масло, разтопено
* 3 ч. л. бакпулвер
*1 кг. брашно
За пълнежа:
* 4 кутии (по 397 грама) карамелизирано кондензирано мляко *
* 400грама заквасена сметана
около 300 грама нарязани или смлени орехи-по желание
За измазване и изглаждане на тортата:
* 200 гр. меко масло
* 1 1/2 чаена чаша пресята пудра захар
* 2-3 с.л. леко топло мляко
За покритие и декорация:
* 700 гр.бял фондан
* сладкарски бои на прах
Приготвяне :
В голяма, метална или термоустойчива стъклена купа, се разбиват яйцата и захарта. Добавят се меда, маслото и бакпулвера, разбърква се добре.
Поставя се купата над тенджера с леко вряща вода и при непрекъснато разбиване се загрява тестото, докато удвои размера си.Цвета се променя леко.
/Внимава се да не влезе вода в купата с тестото./
Отстранява се от огъня и се добавя пресятото брашно.Разбърква се с дървена лъжица до гъсто тесто. Покрива се със свежо фолио и се оставя да престои около 30 минути на студено. Тестото в началото е много меко и лепкаво, но се втвърдява като се охлади.Ве добавяйте допълнително брашно.След като се охлади се работи перфектно с него.
Загрява се фурната до 200 градуса или с обдухване на 180.Тестото се разделя на 14-15 еднакви топки-зависи от диаметъра,който искате да получите на готовата торта.Разточва се всяка топка на кръг с дебелина 3-5 мм , около 20-21 см в диаметър. Предварително изрязох 4 кръга от хартия за печене и разточвах тестото върху тях..Можете да разточите и върху хартия и да си изрежете кръгът като поставите отгоре подвижното дъно на тортена форма, след това премахвате излишното тесто и печете. Блатовете след изпичане са много твърди и не е възможно да корегирате големината след изпичането.
Пече се за 3-5 минути или до златисто кафяво. Оставя се да изстине върху скара.Отделя се хартията-много лесно става това и използвате същата хартия отново.Охладените блатове могат да се нареждат един върху друг.
За крема:
Комбинират се карамелизираното кондензирано мляко и сметаната. По желание се добавят нарязани орехи.
Тортата се сглобява като всеки блат се маже обилно с крем и по желание се поръсва със смлени орехи.Отстрани и отгоре също.Най-отгоре се поръсва със смлени бисквити.Украсява се по желание с орехи.Това е, ако правите стандартната торта.Тъй като аз исках много празнична украса и затова бях решила да я покрия с фондан не ръсих орехи, а само я намазах за да омекне добре. В началото докато мажете и слагате блат след блат, те буквално се движат.трябва добре да я балансирате, зашото след като се овлажни това няма да е възможно.Необходими са поне 12 часа, аз я украсих след 24 часа.Беше идеално стегната.Ако се наложи да изравните отгоре, използвайте конец, който сте опънали здраво с двете си ръце, както като режете меко сирене.Това е най-подходящата техника за случая.Покривате с мекия маслен крем подготвен като маслото се разбива, към него постепенно се добавя на няколко пъти пудрата захар, като редувате добавяне на лъжица мляко. Този крем може да се ароматизира с ванилия.
След измазването с масления крем оставете на студено докато се стегне крема.Ако е необходимо още някаква корекция намажете още и отново оставете да се стегне.
За покритието с фондан -Разточете чаршаф с диаметър = сбора на височината на тортата * 4 + диаметъра. Т.е. ако тортата е висока 11 см , а диаметъра е 21 см чаршафът, с който ще покривате трябва да е с приблизителен диаметър поне 65-70 см.Тогава ще могат да бъдат избегнати със сигурност гънките при покритието.Аз разточвам между по здрав полиетилен и пренасянето на чаршафа върху тортата е изключително лесно.По този начин не се налага и използването на нишесте или пудра захар при точенето.
* дулче де лече може да приготвите у дома. Сварявате подсладено кондензирано мляко, както е в кутиите.Варенето е на слаб огън за около 4 часа. Кутиите винаги трябва да са покрити с вода и се налага доливане.Отварят се след окончателното охлаждане.По-добре на следващия ден. Обикновено варя по няколко кутии наведнъж и ги съхранявам неотворени.
Ето и разрез на горния етаж на тортата.
Браво! Много ми харесва тортата! Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеБраво! Страхотна е! Как въобще сте го изяли това произведение на изкуството? :)
ОтговорИзтриванеЛелее, тортата е толкова ярка и цветна. Все едно чета детска книжка и вътре има вкусна илюстрация с твоята торта. Как ти даде сърце да я отрежеш, това си е изкуство!!!
ОтговорИзтриванеПепика
Федора,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти и се радвам,че ти е харесала!
Пепика-благодаря ти за възторжените думи!Благодаря, че си се отбила тук!
..Много вкусна беше!
Поздрави
Честита Нова 2012 година!Много щастие, любов и късмет!
ОтговорИзтриванеТортата е итинско произведение на изкуството, както всичко, което правиш!
Бети, тортата е уникална!
ОтговорИзтриванеМного красива, интересна и майсторски направена, голямо БРАВО!
Честита Нова година на теб!
Добра, здрава и благодатна да е за теб и твоето семейство!
Благодаря Траяна!
ОтговорИзтриванеМного мили думи!
Прегръщам те!
Пеп,благодаря ти за топлите думи!
ОтговорИзтриванеМного здраве и успехи да има в твоето семейство!
Прегръдки!
Чудесна е тортата, Бети!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година!
Да е здрава, усмихната, успешна, благодатна и много късметлийска!
Прекрасна е тортата, Betty! Истинско произведение на изкуството! Комплименти!
ОтговорИзтриванеБетииии чудесна е тортата, направо неустоима. Поздравления!
ОтговорИзтриванеЧестита 2012 и на теб. Много здраве, късмет и само положителни емоции.
Бети, невероятна е! Бих прекарала цялата Новогодишна вечер пред нея, дори цялата година:)! Ще има да разглеждам.. Възхищавам ти се! Изпипана до най-малкия детайл! Поздравявам те! И отново: Честита Нова година!
ОтговорИзтриванеДани,благодаря!
ОтговорИзтриванеЧестита нова година и на теб!
Вени, много ти благодаря!
Диана, благодаря и на теб сърдечно за милите думи!
Candy-радват ме възторжените ти думи!
Момичета, трогната съм от думите ви!Искрени пожелания за успехи и щастие през новата година!
Прегръдки!
Бети, да е пъстра, красива, благодатна и щастлива Новата година за цялото ви семейство!
ОтговорИзтриванеДълго няма да напусна този градски пейзаж, защото се почувствах уникално.Почти си представих дългополата си рокля с наметало и пухкав бял маншон......
Хубава вечер!
Благодаря Вили!
ОтговорИзтриванеОбичам старите градове и тяхната атмосфера!Винаги се чувствам някак приказно на такива места и реших,че ше стане хубава торта с такава старинна улица,а и къщата внася уют и топлина, за мен по принцип.
Радвам се,че съм ти донесла такива усещания!
Успешна нова година!
Бети, мила, спря ми дъха с тази торта! Прочетох и разгледах снимките вече няколко пъти! Не само тортата е невероятна красота, но и труда и любовта, които са вложени в тази торта си личат от всеки ъгъл. Само веднъж съм правила торта Медовик, но знам колко трудоемка (поне за мен) задача бе това, а и изрисуването на цялата торта .... просто нямам думи! Страхотна си! Прегръщам те и чакам с нетърпение следващата неземна красота, която ще ни поднесеш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Габи!
ОтговорИзтриванеНие обожаваме тази медена торта у дома и реших да направя за приятелите ни, защото е много вкусна.Радвам се, че ти е харесала!Благодаря ти сърдечно за хубавите думи!
Прегръдки!
Бети,
ОтговорИзтриванефантастична е! Просто гледах всички детайли и съм без думи!
Честита Нова Година, с пожелание за здраве и всичко най-хубаво!
ООО,Не-ве-ро-ятна торта сте направили!Пренася те в някакъв приказен свят!Много зимно и много уютно!Страхотни цветове!
ОтговорИзтриванеС нетърпение очаквам следващите красоти!
Много успешна нова година и сбъднати мечти!
Поздрави-Ели
Благодаря Мъхче!
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка!
Благодаря Ели!
Месец януари определено ми е тортен месец :-))
Бети, Честита Нова Година! Много щастие и вдъхновение ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеТортата е уникална, много красиво рисуваш!
Поздрави!
Приказна е!
ОтговорИзтриванеИ най-вероятно много вкусна!
Възхитена съм от идеята и перфектното изпълнение!
Невероятна красота!Всеки детайл!
Поздрави и успех във всичко!
Милена
Благодаря Марияна!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на теб!
Благодаря Милена!
Ооооо!Толкова е красиво!Не искам да свършва разходката по тази чудна уличка!
ОтговорИзтриванепоздрави
Виктория
Невероятно!чудесно!Нереално красиво е!Жестоко!
ОтговорИзтриванеПоздравления за фантазията, изпълнението и уменията!
Преслава
Ехаааааа страхотна е. Браво Бети , супер се е получила :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета
ОтговорИзтриванеВиктория
Преслава
Христина!
Сърдечно ви благодаря!
Поздрави!
Честита нова година, Бети :)
ОтговорИзтриванеТортата ти е УНИКАЛНА!!! Поздравления и за идеята и за изпълнението - прекрасна е!!!
И за много години :)
Мина, много ти благодаря!Думите ти много ме радват!
ОтговорИзтриванеЧестита и на теб да е новата година!Много успехи, здраве и усмивки ти желая!
Поздрави
Бети,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че откривам прекрасния ти блог - едно приказно място за красота, креативни идеи и наслада - чудесен старт в началото на новата година.
Впечатляващи неща правиш, а тази торта е Уникална!
Моите адмирации с пожелания за здраве, вдъхновение и много щастие, Диана
Какъв старт на новата година!
ОтговорИзтриванеУникална торта!Спря дъха ми!
Трудно ми е да си представя колко труд, старание и любов си вложила! Искрени адмирации!
Така се захласнах по тортата, че забравих да ти честитя новата 2012 година!
Здраве, успехи и нестихващо кулинарно вдъхновение са моите пожелания към теб!
Прегръдки!
Strahotna torta!
ОтговорИзтриванеZdrava ,uspeshna i kasmetliiska Nova 2012!!!
Eli
Диана,
ОтговорИзтриванеМного ме зарадва с думите си!Сърдечни поздрави и на теб и пожелания за хубави емоции и много успехи!
Поздрави
Леви,
благодарение на теб успях да раелизирам тази торта, за което много ти благодаря!
на теб също много късмет,здраве и успехи!Желая ти сбъднати проекти и мечти!
Прегръдки!
Ели,благодаря !
Бети, толкова красива торта!
ОтговорИзтриванеКато приказка е!Поздравления за майсторството ти и идеите, които умееш да пресъздадеш по този неповторим начин!
Кремена М
Кремена,
ОтговорИзтриванеблагодаря за топлите думи!
Поздрави
Тортата е СТРАХОТНА! Много харесвам тези симпатични къщички.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за честита и спорна година!
Благодаря ти мила Ели!
ОтговорИзтриванеНека е спорна и на теб новата година!
Радост и здраве желая на семейството ти!
Бети, ...тортата е уникална...Просто нямам думи! Голямо изкуство! Комплимент! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеАлбена, сърдечно ти благодаря!
ОтговорИзтриванеАуу, разкошна е ! От кога искам да направя медената торта! А крема с дулсе де лече е бил неповторим, подушвам го от тук!
ОтговорИзтриванеМерси за рецептите, непременно ще ги пробвам!
Радвам се, че са ти допаднали, наистина е много вкусна торта!
ИзтриванеБлагодаря сърдечно за топлите думи!
Страхотна е !С четката се справяш перфектно,аз още не смея да се развихря така,а много обичам да рисувам ,но върху лист с молив или химикал:)
ОтговорИзтриванеНели, щом рисуваш на хартия, сигурна съм, че ще се справиш блестсящо и на айсинг!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Привет, май дайде време за тази торта :) Чудя се, ако направя половината доза (т е една доза по рецептата) и дааметърът е 18 см, ще се получат ли около 10 см височина? Имаш ли представа? Мерси предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей Снежи,
ИзтриванеМисля, че ще ти се получи 10 см височина готова торта, само с една доза. Вероятно ще направиш 10-12 блата по 0,5 см и като намажеш с крем...Предполагам,че ще използваш тази технология, която съм описала да точиш блата върху кръга хартия- така ще използваш цялото тесто.Мисля, че всичко съм описала подробно и е ясно, но ако има нещо, което те притеснява ще следя редовно коментарите и ще ти отговоря веднага.Много е важно тортата да престои едно денонощие, преди рязане или украса. Извини ме, че пак го напомням....Нямам търпение да видя твоята торта!
Мерси за отговора! Имам още езин въпрос - яйцата и захарта с мискер ли се разбиват? И когато се бъркат на модно бавя също с миксер ли или само вилица, или тел, или нещо друго?
ОтговорИзтриванеНа мен ми е по-лесно с миксер, особено на водната баня, инъче докато удвоят обема си с тел ще ме заболят ръцете...:-))а и не е удобно.Разбиването е непрекъснато и става бързичко.
ОтговорИзтриванеА, ясно, това много ми помогна! Последен наистина въпрос, надявам се да не ми хрумнат още до другата седмица, когато ще я правя... Колко дни най-много може да стои тортата? Примерно ако седи 3-4 дена има ;и опасност да омекне прекалено или нещо такова?
ОтговорИзтриванеКремът не става ли много течен със заквасената сметана, или самият карамел става доста гъст?
Снежи, няма опасност да омекне повече в никакъв случай.Крема, в сравнение с един ганаж е доста течен, но се споява идеално с хрупкавите блатове.За това подчертавам е необходимо да престои денонощие.Примерно я правиш през ноща и чак на следващата я украсяваш или режеш.При сглобяването на тортата поставяш крем, колкото ти е възжно, докато започне на се стича отстрани,платките се пързалят върху крема, но след това се получава тортата като на снимката.Много ми е вкусна на мен и всъщност всички 20 човека, които ядоха много я харесеха.Кремът е невероятно вкусен и перфектно допълва медените блатове.А между другото те пък омекват и благодарение на меда в тях.Получава се една много вкусна, бих казала бисквитена торта.В смисъл не не някаква креместа торта.ОПределено си струва човек да я пробва.Ох отплеснах се.
ИзтриванеТортата е вкусна и след 4 дни.По-скоро има опасност да изсъхне, ако не е покрита.
Ох, сега виядях какво съм написала - "модно бавя" - това трябваше да е водна баня :D
ОтговорИзтриванеНяма проблем, разбрах те :-)) и ако се сетиш още нещо - няма проблем!
ИзтриванеСтрахотен дизайн!Изглежда много вкусно, празнично и просто -си я направила страхотно. Благодаря за страхотните идей!!!
ОтговорИзтриване:)Наистина е много вкусна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за топлите думи!