вторник, 3 януари 2012 г.

Честита Нова 2012 Година! Медена торта - Медовик


Да е мирна и здрава!
Да е плодородна и успешна!
Да се сбъднат мечтите ни и да се реализират намеренията ни!
Да е по-хубава от предната!
Да е късметлийска и щедра!



Приятели, реални и виртуални,
 всички, които посещавате страницата ми,
благодаря ви за вниманието, за симпатията, за одобрението, за интереса,
за добрите  думи, за  коментарите,
за хубавите и топли  пожелания! За прекрасните емоции!

Нека в дома ви има здраве, обич и надежда!



Тази торта направих за посрешането на Нова година, което отпразнувахме с приятели.
Долният етаж е с 14 блата, с диаметър 21 см и височина 11 см. , а горният етаж е с 10 блата.Тортата е Медовик-двойна доза

Необходими продукти:

За блатовете:

това са продуктите за двойна доза:

* 4 яйца
* 250 гр захар
* 200 грама мед
* 250 грама масло, разтопено
* 3 ч. л. бакпулвер
*1 кг. брашно

За пълнежа:

*  4 кутии (по 397 грама) карамелизирано кондензирано мляко *
* 400грама заквасена сметана
около 300 грама нарязани или смлени орехи-по желание

За измазване и изглаждане на тортата:

* 200 гр. меко масло
* 1 1/2 чаена чаша пресята пудра захар
* 2-3 с.л. леко топло мляко


За покритие и декорация:

* 700 гр.бял фондан
* сладкарски бои на прах



Приготвяне :

В голяма, метална или термоустойчива стъклена купа, се разбиват яйцата и захарта. Добавят се меда, маслото и бакпулвера, разбърква се добре.

Поставя се купата над тенджера с леко вряща вода и при непрекъснато разбиване се загрява тестото, докато удвои размера си.Цвета се променя леко.
/Внимава се да не влезе вода в купата с тестото./
Отстранява се от огъня и се добавя пресятото брашно.Разбърква се с дървена лъжица до гъсто тесто. Покрива се със свежо фолио и се оставя да престои около 30 минути на студено. Тестото в началото е много меко и лепкаво, но се втвърдява като се охлади.Ве добавяйте допълнително брашно.След като се охлади се работи перфектно с него.

Загрява се фурната до 200 градуса или с обдухване на 180.Тестото се разделя на 14-15 еднакви топки-зависи от диаметъра,който искате да получите на готовата торта.Разточва се всяка топка на кръг с дебелина 3-5 мм , около 20-21 см в диаметър. Предварително изрязох 4 кръга от хартия за печене и  разточвах тестото върху тях..Можете да разточите и върху хартия и да си изрежете кръгът като поставите отгоре подвижното дъно на тортена форма, след това премахвате излишното тесто и печете. Блатовете след изпичане са много твърди и не е възможно да корегирате големината след изпичането.
Пече се за 3-5 минути или до златисто кафяво. Оставя се да изстине върху скара.Отделя се хартията-много лесно става това и използвате същата хартия отново.Охладените  блатове могат да се нареждат един върху друг.




За крема:
Комбинират се  карамелизираното кондензирано мляко и сметаната. По желание се добавят нарязани орехи.


Тортата се сглобява като всеки блат се маже обилно с крем и по желание се поръсва със смлени орехи.Отстрани и отгоре също.Най-отгоре се поръсва със смлени бисквити.Украсява се по желание с орехи.Това е, ако правите стандартната торта.Тъй като аз исках много празнична украса и затова бях решила да я покрия с фондан не ръсих орехи, а само я намазах за да омекне добре. В началото докато мажете и слагате блат след блат, те буквално се движат.трябва добре да я балансирате, зашото след като се овлажни това няма да е възможно.Необходими са  поне 12 часа, аз я украсих след 24 часа.Беше идеално стегната.Ако се наложи да изравните отгоре, използвайте конец, който сте опънали здраво с двете си ръце, както като режете меко сирене.Това е най-подходящата техника за случая.Покривате с мекия маслен крем подготвен като маслото се разбива, към него постепенно се добавя на няколко пъти пудрата захар, като  редувате добавяне на лъжица мляко. Този крем може да се ароматизира с ванилия.
След измазването с масления крем оставете на студено докато се стегне крема.Ако е необходимо още някаква корекция намажете още и отново оставете да се стегне.




За покритието  с фондан  -Разточете чаршаф с диаметър = сбора на височината на тортата * 4 + диаметъра. Т.е. ако тортата е висока 11 см , а диаметъра е 21 см чаршафът, с който  ще покривате трябва да е  с приблизителен диаметър поне 65-70 см.Тогава ще могат да бъдат избегнати със сигурност гънките при покритието.Аз разточвам между по здрав полиетилен  и пренасянето на чаршафа върху тортата е изключително лесно.По този начин не се налага и използването на нишесте или пудра захар при точенето.



* дулче де лече може да приготвите у  дома. Сварявате подсладено кондензирано мляко, както е в кутиите.Варенето е на слаб огън за около 4 часа. Кутиите винаги трябва да са покрити с вода и се налага доливане.Отварят се след окончателното охлаждане.По-добре на следващия ден. Обикновено варя по няколко кутии наведнъж и ги съхранявам неотворени.
Ето и разрез на горния етаж на тортата.

53 коментара:

  1. Браво! Много ми харесва тортата! Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименянуари 03, 2012

    Браво! Страхотна е! Как въобще сте го изяли това произведение на изкуството? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименянуари 03, 2012

    Лелее, тортата е толкова ярка и цветна. Все едно чета детска книжка и вътре има вкусна илюстрация с твоята торта. Как ти даде сърце да я отрежеш, това си е изкуство!!!
    Пепика

    ОтговорИзтриване
  4. Федора,
    благодаря ти и се радвам,че ти е харесала!

    Пепика-благодаря ти за възторжените думи!Благодаря, че си се отбила тук!

    ..Много вкусна беше!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова 2012 година!Много щастие, любов и късмет!
    Тортата е итинско произведение на изкуството, както всичко, което правиш!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, тортата е уникална!
    Много красива, интересна и майсторски направена, голямо БРАВО!

    Честита Нова година на теб!
    Добра, здрава и благодатна да е за теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Траяна!
    Много мили думи!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп,благодаря ти за топлите думи!
    Много здраве и успехи да има в твоето семейство!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна е тортата, Бети!
    Честита Нова Година!
    Да е здрава, усмихната, успешна, благодатна и много късметлийска!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна е тортата, Betty! Истинско произведение на изкуството! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  11. Бетииии чудесна е тортата, направо неустоима. Поздравления!
    Честита 2012 и на теб. Много здраве, късмет и само положителни емоции.

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, невероятна е! Бих прекарала цялата Новогодишна вечер пред нея, дори цялата година:)! Ще има да разглеждам.. Възхищавам ти се! Изпипана до най-малкия детайл! Поздравявам те! И отново: Честита Нова година!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,благодаря!
    Честита нова година и на теб!

    Вени, много ти благодаря!

    Диана, благодаря и на теб сърдечно за милите думи!

    Candy-радват ме възторжените ти думи!

    Момичета, трогната съм от думите ви!Искрени пожелания за успехи и щастие през новата година!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, да е пъстра, красива, благодатна и щастлива Новата година за цялото ви семейство!
    Дълго няма да напусна този градски пейзаж, защото се почувствах уникално.Почти си представих дългополата си рокля с наметало и пухкав бял маншон......
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря Вили!
    Обичам старите градове и тяхната атмосфера!Винаги се чувствам някак приказно на такива места и реших,че ше стане хубава торта с такава старинна улица,а и къщата внася уют и топлина, за мен по принцип.
    Радвам се,че съм ти донесла такива усещания!

    Успешна нова година!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, мила, спря ми дъха с тази торта! Прочетох и разгледах снимките вече няколко пъти! Не само тортата е невероятна красота, но и труда и любовта, които са вложени в тази торта си личат от всеки ъгъл. Само веднъж съм правила торта Медовик, но знам колко трудоемка (поне за мен) задача бе това, а и изрисуването на цялата торта .... просто нямам думи! Страхотна си! Прегръщам те и чакам с нетърпение следващата неземна красота, която ще ни поднесеш!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Габи!

    Ние обожаваме тази медена торта у дома и реших да направя за приятелите ни, защото е много вкусна.Радвам се, че ти е харесала!Благодаря ти сърдечно за хубавите думи!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети,
    фантастична е! Просто гледах всички детайли и съм без думи!
    Честита Нова Година, с пожелание за здраве и всичко най-хубаво!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонименянуари 03, 2012

    ООО,Не-ве-ро-ятна торта сте направили!Пренася те в някакъв приказен свят!Много зимно и много уютно!Страхотни цветове!
    С нетърпение очаквам следващите красоти!
    Много успешна нова година и сбъднати мечти!

    Поздрави-Ели

    ОтговорИзтриване
  20. Анонименянуари 04, 2012

    Благодаря Мъхче!

    Сърдечна прегръдка!

    Благодаря Ели!
    Месец януари определено ми е тортен месец :-))

    ОтговорИзтриване
  21. Бети, Честита Нова Година! Много щастие и вдъхновение ти пожелавам!
    Тортата е уникална, много красиво рисуваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименянуари 04, 2012

    Приказна е!
    И най-вероятно много вкусна!
    Възхитена съм от идеята и перфектното изпълнение!
    Невероятна красота!Всеки детайл!

    Поздрави и успех във всичко!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря Марияна!
    Сърдечни поздрави и на теб!

    Благодаря Милена!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонименянуари 04, 2012

    Ооооо!Толкова е красиво!Не искам да свършва разходката по тази чудна уличка!
    поздрави
    Виктория

    ОтговорИзтриване
  25. Анонименянуари 04, 2012

    Невероятно!чудесно!Нереално красиво е!Жестоко!
    Поздравления за фантазията, изпълнението и уменията!
    Преслава

    ОтговорИзтриване
  26. Ехаааааа страхотна е. Браво Бети , супер се е получила :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ви момичета
    Виктория
    Преслава
    Христина!

    Сърдечно ви благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Честита нова година, Бети :)

    Тортата ти е УНИКАЛНА!!! Поздравления и за идеята и за изпълнението - прекрасна е!!!

    И за много години :)

    ОтговорИзтриване
  29. Мина, много ти благодаря!Думите ти много ме радват!

    Честита и на теб да е новата година!Много успехи, здраве и усмивки ти желая!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  30. Бети,
    много се радвам, че откривам прекрасния ти блог - едно приказно място за красота, креативни идеи и наслада - чудесен старт в началото на новата година.
    Впечатляващи неща правиш, а тази торта е Уникална!
    Моите адмирации с пожелания за здраве, вдъхновение и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  31. Какъв старт на новата година!
    Уникална торта!Спря дъха ми!
    Трудно ми е да си представя колко труд, старание и любов си вложила! Искрени адмирации!
    Така се захласнах по тортата, че забравих да ти честитя новата 2012 година!
    Здраве, успехи и нестихващо кулинарно вдъхновение са моите пожелания към теб!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  32. Анонименянуари 05, 2012

    Strahotna torta!
    Zdrava ,uspeshna i kasmetliiska Nova 2012!!!

    Eli

    ОтговорИзтриване
  33. Диана,
    Много ме зарадва с думите си!Сърдечни поздрави и на теб и пожелания за хубави емоции и много успехи!
    Поздрави

    Леви,
    благодарение на теб успях да раелизирам тази торта, за което много ти благодаря!
    на теб също много късмет,здраве и успехи!Желая ти сбъднати проекти и мечти!
    Прегръдки!

    Ели,благодаря !

    ОтговорИзтриване
  34. Анонименянуари 05, 2012

    Бети, толкова красива торта!
    Като приказка е!Поздравления за майсторството ти и идеите, които умееш да пресъздадеш по този неповторим начин!

    Кремена М

    ОтговорИзтриване
  35. Кремена,
    благодаря за топлите думи!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  36. Тортата е СТРАХОТНА! Много харесвам тези симпатични къщички.
    Поздрави и пожелания за честита и спорна година!

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти мила Ели!
    Нека е спорна и на теб новата година!
    Радост и здраве желая на семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  38. Бети, ...тортата е уникална...Просто нямам думи! Голямо изкуство! Комплимент! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  39. Албена, сърдечно ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  40. Ауу, разкошна е ! От кога искам да направя медената торта! А крема с дулсе де лече е бил неповторим, подушвам го от тук!
    Мерси за рецептите, непременно ще ги пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ти допаднали, наистина е много вкусна торта!
      Благодаря сърдечно за топлите думи!

      Изтриване
  41. Страхотна е !С четката се справяш перфектно,аз още не смея да се развихря така,а много обичам да рисувам ,но върху лист с молив или химикал:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, щом рисуваш на хартия, сигурна съм, че ще се справиш блестсящо и на айсинг!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  42. Привет, май дайде време за тази торта :) Чудя се, ако направя половината доза (т е една доза по рецептата) и дааметърът е 18 см, ще се получат ли около 10 см височина? Имаш ли представа? Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Снежи,
      Мисля, че ще ти се получи 10 см височина готова торта, само с една доза. Вероятно ще направиш 10-12 блата по 0,5 см и като намажеш с крем...Предполагам,че ще използваш тази технология, която съм описала да точиш блата върху кръга хартия- така ще използваш цялото тесто.Мисля, че всичко съм описала подробно и е ясно, но ако има нещо, което те притеснява ще следя редовно коментарите и ще ти отговоря веднага.Много е важно тортата да престои едно денонощие, преди рязане или украса. Извини ме, че пак го напомням....Нямам търпение да видя твоята торта!

      Изтриване
  43. Мерси за отговора! Имам още езин въпрос - яйцата и захарта с мискер ли се разбиват? И когато се бъркат на модно бавя също с миксер ли или само вилица, или тел, или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
  44. На мен ми е по-лесно с миксер, особено на водната баня, инъче докато удвоят обема си с тел ще ме заболят ръцете...:-))а и не е удобно.Разбиването е непрекъснато и става бързичко.

    ОтговорИзтриване
  45. А, ясно, това много ми помогна! Последен наистина въпрос, надявам се да не ми хрумнат още до другата седмица, когато ще я правя... Колко дни най-много може да стои тортата? Примерно ако седи 3-4 дена има ;и опасност да омекне прекалено или нещо такова?
    Кремът не става ли много течен със заквасената сметана, или самият карамел става доста гъст?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, няма опасност да омекне повече в никакъв случай.Крема, в сравнение с един ганаж е доста течен, но се споява идеално с хрупкавите блатове.За това подчертавам е необходимо да престои денонощие.Примерно я правиш през ноща и чак на следващата я украсяваш или режеш.При сглобяването на тортата поставяш крем, колкото ти е възжно, докато започне на се стича отстрани,платките се пързалят върху крема, но след това се получава тортата като на снимката.Много ми е вкусна на мен и всъщност всички 20 човека, които ядоха много я харесеха.Кремът е невероятно вкусен и перфектно допълва медените блатове.А между другото те пък омекват и благодарение на меда в тях.Получава се една много вкусна, бих казала бисквитена торта.В смисъл не не някаква креместа торта.ОПределено си струва човек да я пробва.Ох отплеснах се.
      Тортата е вкусна и след 4 дни.По-скоро има опасност да изсъхне, ако не е покрита.

      Изтриване
  46. Ох, сега виядях какво съм написала - "модно бавя" - това трябваше да е водна баня :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, разбрах те :-)) и ако се сетиш още нещо - няма проблем!

      Изтриване
  47. Страхотен дизайн!Изглежда много вкусно, празнично и просто -си я направила страхотно. Благодаря за страхотните идей!!!

    ОтговорИзтриване
  48. :)Наистина е много вкусна.
    Благодаря за топлите думи!

    ОтговорИзтриване