Торта в лилаво и тюркоаз с малини и боровинки
След едномесечното ми отсъствие от страната, и блога, искам да ви представя една торта, която правих за Юлия- приятелка и колежка на братовчедката ми.Бях в Германия и в следващите публикации ще ви разкажа впечатленията си. Не съм спирала да готвя, освен когато ходих на разходка и по магазините.... И не съм спирала да снимам, освен вечер, когато по принцип не снимам. Изпробвах продукти и комбинации.... За съжаление нямах възможност да публикувам.
Искам да благодаря на всички, които отваряха страницата на блога ми и оставяха коментари, с които много ме радваха. Аз също разглеждах блоговете, които следя, но нямах кирилица и не оставях коментар.
Сега за тортата.Трябваше да бъде в любимите цветове на момичето- тюркоаз и лилаво и да има цветя. Не знам дали има истински цветя в тюркоазен цвят, но моите трябваше да са в тези цветове. Много ми се искаше да бъдат различни цветя, поръчахме специалния захарен фондан за цветя гъм пейст, но за съжаление пратката закъсня, а нямах достатъчно време, през което да изсъхнат от обикновен фондан.Затова направих тези цветя.
Тортата беше подарък за рожденичката и реших, че ще бъде допълнителна изненада, ако и отвътре тортата е в един от любимите и цветове. Направих лилави блатовете, а крема беше с боровинки и малини.
За блатовете използвах рецептата за Червено кадифе, подобно на тази и тази торта.
За двуетажната торта - тройна доза от посочените по- долу продукти. От всяка доза, преди да разпределя тестото в тава с приблизителни размери 39х28см, заделях за по два блата за малката и голямата торта. На предварително очертани върху хартия за печене кръгове с диаметър см и съответно см поставях по няколко лъжици тесто и разстилах с шпатулата.
Долният етаж е с диаметър 20 см и височина 12 см, горният - с диаметър 12см и височина 8 см.
Продукти:
* 2 1 / 2 чаши (250 грама) пресято брашно за торта
* 1 / 2 чаена лъжичка сол
* 3/4 чаша нишесте
* 3/4 чаша горещ липов чай, който според мен идеално пасна на боровинко-малиновия вкус на крема
* 1 / 2 чаша (113 грама) неосолено масло, на стайна температура
* 1 1 / 2 чаши (300 грама) захар
* 2 големи яйца
* 2 чаени лъжици екстракт от ванилия
* 1 чаша (240 мл) прясно пълномаслено мляко
* течна лилава хранителна боя - Regal Purple Ameri Color от Cooki Booki
*1 чаена лъжичка бял оцет
* 1 чаена лъжичка сода
Приготвяне:
1. Загрейте фурната до 170 С градуса. В купа, смесете и пресейте заедно брашното, нишестето и солта.
2. Разбийте маслото със захарта . Добавете яйцата, едно по едно,като разбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилиите.На по-ниска скорост започнете да добавяте брашното като редувате с прясното мляко, в което сте разбъркали оцветителя, Разбивайте до еднородна смес след добяването на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Аз ги добавих на 4 пъти.Добавя се горещия чай и се разбърква. Накрая разтворете содата в оцета и след като кипне добавете в тестото. Разбъркайте добре.
Крем за пълнеж:
* 250 грама фина извара 40% масленост, стайна температура
* 500 грама, маскарпоне, стайна температура
* 200 грама заквасена сметана 10% масленост
* 200 мл млечна сметана
* желатин- две опаковки по 9 грама-тук бих използвала по 10 грама. Стори ми се странно, защото желатинът беше същия на д-р Йоткер, който използвам и в България.
* 100 грама пресята пудра захар
* 300 грама замразени малини
* няколко лъжици български домашен конфитюр от боровинки
Приготвяне:
1.Накиснах желатина в студена вода. Стоплих част от сладкото и разбърках с набъбналия желатин.
2. Разбих маскарпонето и добавих изварата. След като ги разбих за кратко, добавих млечната сметана и пудрата захар.Отново разбих, добавих заквасената сметана, малините, които без да размразявам смлях.Накрая добавих и боровинковото сладко, с разтворения желатин.
Получи се лек, ароматен и лилав крем.
Количеството на желатина беше напълно доостатъчно, крема беше стабилен, но не твърд като желе.Получи се точно такъв какъвто исках. Радвам се, че и на рожденичката и на нейните приятели се е харесал.Получихме няколко SMS-а и снимки, които много ме зарадваха.
Маслен крем за измазване :
* 200 гр. меко краве масло
* 2 ч.ч пресята пудра захар,
* 1/2 ч.ч екстракт от ванилия
* 2 с.л. леко топло мляко.
Всичко се разбива, като млякото се добавя по малко.
Задържах публикацията, защото очаквах снимки от разреза на тортата. Но ще ги сложа по-късно.
Ето го и разреза:
Бети,добре завърнала се с тази изваяна до съвършенство торта!Толкова е нежна,деликатна,а съчетанието на цветовете е божествено!
ОтговорИзтриванеСтрахотно съм впечатлена,моите адмирации за труда,старанието и таланта!
Мисля,че тове най-най от всички твои невероятно красиви торти!
п.п.Сега разбрах какво си имала предвид за българския.
Роси,
Изтриванеблагодаря за топлите думи!Радвам се, че ти харесва тортата! Беше ми странно и малко трудно да работя само с тези цветове.
Както винаги си сътворила много нежна и красива тортичка!
ОтговорИзтриванеЕдин от любимите ми цветове е лилаво и това е като мечтаната тортичка и за мен!
С нетърпение очаквам разрез а и публикациите за Германия!
хубава вечер и прекрасни почивни дни
Мими,
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
И аз очаквам разреза, въпреки че го видях, но все пак само на малка снимка, от телефон.
Ооо Бети, добре си дошла мила!Отново много красива торта, но то, и ти си го знаеш! Просто прекрасна!
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава рожденничката!
Ще ми е интересно да ни покажеш-какво си готвила и снимала когато те нямаше.
Да ти кажа, че аз направих твоите солени царевични кексчета и бяха чудесни:)Добре си ги хапнаха на закуска момчетата.
Хубава вечер от мен и топла прегръдка!
Дани,
Изтриванеблагодаря ти сърдечно за приветствието и хубавите думи!
Радвам се, че царевичните кексчета са ви харесали!
Прегръдки!
Поредната ти разкошна торта, Бети!
ОтговорИзтриванеХаресва ми съчетанието на цветове и детайли, много елегантно!
Радвам се, че се завърна.
Поздрави
Дени,
ИзтриванеРадвам се на коментара ти!
Благодаря ти сърдечно!
Прегръдки!
При Бети коледните чудеса май са за започнали да се случват по отрано :)! Многокаратово тюркоазено бижу! Добре завърнала се, много усмивки и чакаме още чудеса. Да не се измъкнеш пак по терлици!
ОтговорИзтриванеСтефи, благодаря ти за ласкавите думи!
ИзтриванеИма време до Коледа и се надявам да има чудеса!
Прегръдки!
Бети, разтъжих се за теб :) Завръщането ти е страхотно!
ОтговорИзтриванеЗори,благодаря ти!
ИзтриванеДобре дощла ,Бети ! Красива ,ама много красива торта ,да е жива и здрава рожденничката ! И аз обичам тази гама цветове ! Незнайно защо не можех да отворя блога ти до сега ,виждам заглавието на публикацията ,но ми изписва няма такава страница :( ! Днес пък ми се отвори с първия път :) !
ОтговорИзтриванеХубава неделя ! С поздрав !
Ив,благодаря!
ИзтриванеПубликацията не се отваряше, защото я върнах в чернови....бях решила да изчакам снимката с разреза на тортата, който не съобразих да взема на флашката си.., но още съм в очакване...Междувременно получих няколко подканващи ме имейла да публикувам тортата,....явно хората, които следят публикациите ми я виждат, както и ти, но не цялата ...Ами това е.:)
Бети прекрасна торта! И аз се почудих къде изчезна и нямам търпение да споделиш снимки и преживявания от Германия :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава неделна вечер!
Еви,благодаря сърдечно!
ИзтриванеПрегръдки!
Бети, добре дошла отново! Завръщането ни е триумфално, а тортата е просто перфектна, лекичко завиждам на рожденичката, ще ми се да пробвам някой ден и аз с направата на подобни цветя, ама все го отлагам! Хубава неделна вечер и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря ти!
ИзтриванеПробвай някой ден...много е приятно-правенето на цветя, рисуването...
Хубава вечер и на теб и прекрасна нова седмица!
Бети, защо кога и как съм изпуснала тази прелест!?!?! От три дни е тук, а аз не съм видяла!!! Бети, невероятна торта, прелест! За вкуса вече от личен опит знам:), но за визията, визията е уникална! Обожавам тортите ти и се възхищавам на таланта ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Бонбонче!
ИзтриванеСърдечна прегръдка!
Бети,
ОтговорИзтриванекакто обикновено невероятно нежна и стилна торта, която убедена съм е накарала собственичката и да се влюби в нея от пръв поглед.
А сега чакам и записки и снимки от онова приятно дълго пътешествие на север.
Прекрасни снимки!!!!
Марти,
Изтриванесърдечно благодаря!Собственичката написа, че се е трогнала до сълзи...,което много ме зарадва!
Пътешествието наистина беше много приятно!
Сърдечна прегръдка!
Много хубава торта, Бети!
ОтговорИзтриванеВ много приятен лилав цвят и нюанси; много стилна!
Поздрави и чакам да снимки и разкази от Германия :)
Пеп,
Изтриванеблагодаря ти!
Съвсем скоро....:)
ОтговорИзтриванеДобре си се завърнала! всичко тук е Красота-какво друга да кажа!Бети,само се чудя как ги режете тези прекрасни торти-направо ми става жал.
Хубава вечер ти желая!
Живи, трогната съм!
ИзтриванеВсъщност са много вкусни ....тези торти, а когато ти е вкусно, а и красиво се чувстваш много специално! Рожденичката ме трогна с благодарностите си..всъщност изказани на немски и преведени от братовчедка ми.
Хубава вечер и на теб, Живи!
Бети, тортата е приказна, интересно ми е да видя разреза, очаквам снимките от Германия!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мариянка, благодаря ти!
ИзтриванеИ аз го чакам тоя разрез вече колко дни, но братовчедка е доста заета.Непременно ще го публикувам.
Поздрави!
Бети, добре дошла отново :)
ОтговорИзтриванеТортата е великолепна - нежна и много стилна!
Ще чакам с интерес разказа за впечатленията от Германия.
Поздрави!
Лети,
ИзтриванеБЛагодаря ти!
Сърдечна прегръдка!
Уау, много красиво торте, Бети! Голям си талант в арта :), за пореден път ти го казвам :)
ОтговорИзтриванеА ти-голям ценител!
ИзтриванеБлагодаря!
колко време издържа рисунката върху фондана и кога трябва да се нарисува преди да се поднесе тортата Благодаря за отговора
ОтговорИзтриванеРисунката издържа дълго време върху фондан, ако се работи правилно и боите се разтварят с медицински спирт или алкохол с висок градус. Важно е как се съхранява. Не се препоръчва условия, които образуват конденз и докосване на нарисуваните части. Имам пред вид, когато поставяте втори етаж, който е нарисуван- по възможност не докосвате рисунките или изчаквате напълно да са изсъхнали. Рисувате, когато сте готови с покритието. Когато рисунките засъхнат може да се поднесе. Според атмосферните условия и темперетурата засъхването става за около час. Не препоръчвам да се работи с дебел слой гелови боички-засъхването е много по-бавно.
ИзтриванеМного благодаря за бързия отговор Желая Ви приятен и усмихнат ден, бяхте ми много полезна още веднъж сърдечно Ви благодаря !
Изтриване