Торта в лилаво и тюркоаз с малини и боровинки



След едномесечното ми отсъствие от страната, и блога, искам да ви представя една торта, която правих за Юлия- приятелка и колежка на братовчедката ми.Бях в Германия и в следващите публикации ще ви разкажа впечатленията си. Не съм спирала да готвя, освен когато ходих на разходка и по магазините.... И не съм спирала да  снимам, освен вечер, когато по принцип не снимам. Изпробвах продукти и комбинации.... За съжаление нямах възможност да публикувам.
Искам да благодаря на всички, които отваряха страницата на блога ми и оставяха коментари, с които много ме радваха. Аз също разглеждах блоговете, които следя, но нямах кирилица и не оставях коментар.
 

Сега за тортата.Трябваше да бъде в любимите цветове на момичето- тюркоаз и лилаво и да има цветя. Не знам дали има истински цветя в тюркоазен  цвят, но моите трябваше да са в тези цветове. Много ми се искаше да бъдат различни цветя, поръчахме специалния захарен фондан за цветя  гъм пейст, но за съжаление пратката закъсня, а  нямах достатъчно време, през което да изсъхнат от обикновен фондан.Затова  направих тези цветя.


Тортата беше подарък за рожденичката  и реших, че ще бъде допълнителна изненада, ако и отвътре тортата е в един от любимите и цветове. Направих лилави блатовете, а крема беше с боровинки и малини.


За блатовете използвах рецептата за Червено кадифе, подобно на тази  и тази торта.

  За двуетажната торта - тройна  доза от посочените по- долу продукти. От всяка доза, преди да разпределя тестото в тава с приблизителни размери 39х28см, заделях за по два  блата за малката и голямата торта. На предварително очертани върху хартия за печене кръгове с диаметър см и съответно см поставях по няколко лъжици  тесто и разстилах с шпатулата.

Долният етаж е с диаметър 20 см и височина 12 см, горният - с диаметър 12см и височина 8 см.

Продукти:


 * 2 1 / 2 чаши (250 грама) пресято брашно за торта 

 * 1 / 2 чаена лъжичка сол

* 3/4  чаша нишесте

* 3/4 чаша горещ липов чай, който според мен идеално пасна на боровинко-малиновия вкус на крема

* 1 / 2 чаша (113 грама) неосолено масло, на стайна температура

* 1 1 / 2 чаши (300 грама захар

* 2 големи яйца

* 2 чаени лъжици екстракт от ванилия

* 1 чаша (240 мл) прясно пълномаслено мляко

* течна лилава хранителна боя - Regal Purple Ameri Color  от Cooki Booki

*1 чаена лъжичка бял  оцет

* 1 чаена лъжичка  сода




Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С градуса. В  купа, смесете и пресейте заедно брашното, нишестето и солта.
   
2. Разбийте маслото със захарта . Добавете яйцата, едно по едно,като разбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилиите.На по-ниска скорост започнете да добавяте   брашното като редувате с прясното мляко, в което сте разбъркали оцветителя, Разбивайте до еднородна смес след добяването на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Аз ги добавих на 4 пъти.Добавя се горещия чай и се разбърква. Накрая разтворете содата в оцета и след като кипне добавете в тестото. Разбъркайте добре.



 Крем за пълнеж:

* 250 грама фина извара 40% масленост, стайна температура
* 500 грама,  маскарпоне, стайна температура
* 200 грама заквасена сметана 10% масленост

* 200 мл млечна сметана
* желатин- две опаковки по 9 грама-тук бих използвала по 10 грама. Стори ми се странно, защото желатинът беше същия на д-р Йоткер, който използвам и в България.
* 100 грама пресята пудра захар
* 300 грама замразени малини

* няколко лъжици български домашен конфитюр от боровинки 

Приготвяне:

1.Накиснах желатина в студена вода. Стоплих част от сладкото и разбърках с набъбналия желатин.
2. Разбих маскарпонето и добавих изварата. След като ги разбих за кратко, добавих млечната сметана и пудрата захар.Отново разбих, добавих  заквасената сметана, малините, които без да размразявам смлях.Накрая добавих и боровинковото сладко, с разтворения желатин.
Получи се лек, ароматен и лилав крем.
Количеството на желатина беше напълно доостатъчно, крема беше стабилен, но не твърд като желе.Получи се точно такъв какъвто исках. Радвам се, че и на рожденичката и на нейните приятели се е харесал.Получихме няколко SMS-а и снимки, които много ме зарадваха.




Маслен крем за измазване :
* 200 гр. меко краве масло
* 2 ч.ч пресята пудра захар,
* 1/2 ч.ч екстракт от ванилия 
* 2 с.л. леко топло мляко.
Всичко се разбива, като млякото се добавя по малко.








Задържах публикацията, защото очаквах снимки от разреза на тортата. Но ще ги сложа по-късно.

Ето го и разреза:


Коментари

  1. Бети,добре завърнала се с тази изваяна до съвършенство торта!Толкова е нежна,деликатна,а съчетанието на цветовете е божествено!
    Страхотно съм впечатлена,моите адмирации за труда,старанието и таланта!
    Мисля,че тове най-най от всички твои невероятно красиви торти!
    п.п.Сега разбрах какво си имала предвид за българския.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,
      благодаря за топлите думи!Радвам се, че ти харесва тортата! Беше ми странно и малко трудно да работя само с тези цветове.

      Изтриване
  2. Както винаги си сътворила много нежна и красива тортичка!
    Един от любимите ми цветове е лилаво и това е като мечтаната тортичка и за мен!
    С нетърпение очаквам разрез а и публикациите за Германия!
    хубава вечер и прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими,
      Благодаря сърдечно!
      И аз очаквам разреза, въпреки че го видях, но все пак само на малка снимка, от телефон.

      Изтриване
  3. Ооо Бети, добре си дошла мила!Отново много красива торта, но то, и ти си го знаеш! Просто прекрасна!
    Да е жива и здрава рожденничката!
    Ще ми е интересно да ни покажеш-какво си готвила и снимала когато те нямаше.
    Да ти кажа, че аз направих твоите солени царевични кексчета и бяха чудесни:)Добре си ги хапнаха на закуска момчетата.
    Хубава вечер от мен и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря ти сърдечно за приветствието и хубавите думи!
      Радвам се, че царевичните кексчета са ви харесали!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Поредната ти разкошна торта, Бети!
    Харесва ми съчетанието на цветове и детайли, много елегантно!
    Радвам се, че се завърна.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,
      Радвам се на коментара ти!
      Благодаря ти сърдечно!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. При Бети коледните чудеса май са за започнали да се случват по отрано :)! Многокаратово тюркоазено бижу! Добре завърнала се, много усмивки и чакаме още чудеса. Да не се измъкнеш пак по терлици!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, благодаря ти за ласкавите думи!
      Има време до Коледа и се надявам да има чудеса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Бети, разтъжих се за теб :) Завръщането ти е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре дощла ,Бети ! Красива ,ама много красива торта ,да е жива и здрава рожденничката ! И аз обичам тази гама цветове ! Незнайно защо не можех да отворя блога ти до сега ,виждам заглавието на публикацията ,но ми изписва няма такава страница :( ! Днес пък ми се отвори с първия път :) !
    Хубава неделя ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря!
      Публикацията не се отваряше, защото я върнах в чернови....бях решила да изчакам снимката с разреза на тортата, който не съобразих да взема на флашката си.., но още съм в очакване...Междувременно получих няколко подканващи ме имейла да публикувам тортата,....явно хората, които следят публикациите ми я виждат, както и ти, но не цялата ...Ами това е.:)

      Изтриване
  8. Бети прекрасна торта! И аз се почудих къде изчезна и нямам търпение да споделиш снимки и преживявания от Германия :)
    Прегръдка и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, добре дошла отново! Завръщането ни е триумфално, а тортата е просто перфектна, лекичко завиждам на рожденичката, ще ми се да пробвам някой ден и аз с направата на подобни цветя, ама все го отлагам! Хубава неделна вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти!
      Пробвай някой ден...много е приятно-правенето на цветя, рисуването...
      Хубава вечер и на теб и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  10. Бети, защо кога и как съм изпуснала тази прелест!?!?! От три дни е тук, а аз не съм видяла!!! Бети, невероятна торта, прелест! За вкуса вече от личен опит знам:), но за визията, визията е уникална! Обожавам тортите ти и се възхищавам на таланта ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Бонбонче!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  11. Бети,
    както обикновено невероятно нежна и стилна торта, която убедена съм е накарала собственичката и да се влюби в нея от пръв поглед.
    А сега чакам и записки и снимки от онова приятно дълго пътешествие на север.
    Прекрасни снимки!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти,
      сърдечно благодаря!Собственичката написа, че се е трогнала до сълзи...,което много ме зарадва!
      Пътешествието наистина беше много приятно!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  12. Много хубава торта, Бети!
    В много приятен лилав цвят и нюанси; много стилна!
    Поздрави и чакам да снимки и разкази от Германия :)

    ОтговорИзтриване

  13. Добре си се завърнала! всичко тук е Красота-какво друга да кажа!Бети,само се чудя как ги режете тези прекрасни торти-направо ми става жал.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи, трогната съм!
      Всъщност са много вкусни ....тези торти, а когато ти е вкусно, а и красиво се чувстваш много специално! Рожденичката ме трогна с благодарностите си..всъщност изказани на немски и преведени от братовчедка ми.
      Хубава вечер и на теб, Живи!

      Изтриване
  14. Бети, тортата е приказна, интересно ми е да видя разреза, очаквам снимките от Германия!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря ти!
      И аз го чакам тоя разрез вече колко дни, но братовчедка е доста заета.Непременно ще го публикувам.
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Бети, добре дошла отново :)
    Тортата е великолепна - нежна и много стилна!
    Ще чакам с интерес разказа за впечатленията от Германия.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Уау, много красиво торте, Бети! Голям си талант в арта :), за пореден път ти го казвам :)

    ОтговорИзтриване
  17. Анонименноември 14, 2014

    колко време издържа рисунката върху фондана и кога трябва да се нарисува преди да се поднесе тортата Благодаря за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рисунката издържа дълго време върху фондан, ако се работи правилно и боите се разтварят с медицински спирт или алкохол с висок градус. Важно е как се съхранява. Не се препоръчва условия, които образуват конденз и докосване на нарисуваните части. Имам пред вид, когато поставяте втори етаж, който е нарисуван- по възможност не докосвате рисунките или изчаквате напълно да са изсъхнали. Рисувате, когато сте готови с покритието. Когато рисунките засъхнат може да се поднесе. Според атмосферните условия и темперетурата засъхването става за около час. Не препоръчвам да се работи с дебел слой гелови боички-засъхването е много по-бавно.

      Изтриване
    2. Анонименноември 14, 2014

      Много благодаря за бързия отговор Желая Ви приятен и усмихнат ден, бяхте ми много полезна още веднъж сърдечно Ви благодаря !

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни