Бързи кайсиеви "тарталети" - без глутен, без захар, без печене - Quick Apricot "Tartlets" - gluten free, sugar free, no baking
Няма печене, няма тесто, няма брашно, бисквити, масло, няма и захар. Само кайсии, разделени на половина и образуващи основата на тарталетите, напълваме с чаена лъжичка разбита млечна сметана, ароматизирана с капка бадемова есенция, поръсваме с щипка мак и украсяваме с ядливо цвете. Аз съм украсила с метличина, но вие може да използвате например от синя жлъчка или теменуга или листенце от роза. Може да поръсите с филирани бадеми. Но погледнете колко са красиви със ситните макови семенца, изглеждат още по-ефирни.
Ето и продуктите:
10-15 кайсии, разполовени
200 мл млечна сметана, охладена 3-5 С
1 с.л. мак
ядливи цветя
1-2 капки бадемова есенция на д-р Йоткер
За вариант с козе крема сирене- заменете сметананта с козе сирене, добавете чаена лъжичка или две- мед и щипка черен пипер, вместо бадемовата есенция.
Приготвяне:
1. Разбивате млечната сметана и прибирате на студено. Не е необходимо да се използва захар. Разбиването става бързо, ако сметаната е добре охладена. Внимавайте да не я разбиете повече отколкото е необходимо.Ако продължите да разбивате може да получите масло и суроватка. Аз използвам млечна сметана с 30% масленост. На снимката по-долу се вижда колко твърдо е разбита без никакъв фиксатор. Когато се втвърди добавете есенцията и разбийте няколко секунди още.
Приберете в хладилника.
2. Разполовяването на кайсиите става бързо и може да се направи непосредствено преди поставянето на масата. Кайсиите трябва да се измият и да се подсушат. Направете няколко "тарталети" като гребвате с лъжичка от сметаната и като опрете в ръбчето на плода, все едно мажете филия. Поръсете с мак и поставете по едно цветче.
3. Останалите кайсии сервирайте в купичка. Поставете сметаната, мака или филираните бадеми, цветчетата в чаша с вода. Всеки може да си приготви сам от тези вкусни хапки.
Насладете се на топлата вечер и почивка. Имайте хубаво лято!
Приготвяне:
1. Разбивате млечната сметана и прибирате на студено. Не е необходимо да се използва захар. Разбиването става бързо, ако сметаната е добре охладена. Внимавайте да не я разбиете повече отколкото е необходимо.Ако продължите да разбивате може да получите масло и суроватка. Аз използвам млечна сметана с 30% масленост. На снимката по-долу се вижда колко твърдо е разбита без никакъв фиксатор. Когато се втвърди добавете есенцията и разбийте няколко секунди още.
Приберете в хладилника.
Бети, грабвам кайсийка, закичвам метличината и хуквам на имен ден! А не теб приятна и уютна вечер и да отпочинеш добре!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря ти!
ИзтриванеПросто, лесно, много свежо и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеОбожавам кайсии, Бети, и мак и сметана - значи мога да се почерпя богато, но ми свършиха и кайсиите, и сметаната, само мак имам, даже мнооого. Ах, как греят само, а ти как дразниш! ;)
Хубава съботна вечер, мила! Поздрави!
Ирма, наскоро правих една плънка с мнооого мак и я изядофме на плънка-сгъстих я и стана като бонбонки.Май ще я правя втори път, и може и да я публикувам :)
ИзтриванеРадвам се, че ти допада тази импровизирана рецепта...:)
Лятото е сезон, по време на който бих искала да се отдадем повече на емоции, отколкото на дълго стоене в кухнята, и именно затова се радвам на предложения като твоето, Бети! Много лесно и бързо, а и вкусно. Нещо, което бях замислила преди седмица да направя и ти сега ме мотивира още повече. Прекрасни снимки! :)
ОтговорИзтриванеДани, ще ми е интересно да видя твоята импровизация! А лятото и при мен е така-понякога ми се заиграва, а в повечето пъти е хубаво да си навън.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, чудесен и изкусителен десерт! Придърпвам си една кайсиева тарталетка и ти желая усмихната и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Бети! :)))
Благодаря, Гери!
ИзтриванеХубава нова седмица, пълна с усмивки и много слънце!
Kolorowo, smacznie i apetycznie...
ОтговорИзтриванеUczta nie tylko dla żołądka, ale i dla oczu.......
Dzięki, serce, miłość Dorota!
ИзтриванеМного красиво поднесен десерт Бети! Комбинацията от багри е страхотна! Кайсийките със сметанката определено много ми допадат!
ОтговорИзтриванеЛучи, радвам се!
ИзтриванеИ аз обичам това съчетание от цветове.
Толкова нежни, леки, свежи, ароматни и прекрасни тарталетки! Прелестни са, Бети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти!
ИзтриванеМного си мила!
Прекрасни снимки! Десерта също, толкова вкусен и летен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер. :)
Александрина, благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Бети, признавам си, че първо се наслаждавах на невероятно нежните снимки преливащи от летни цветова и след това прочетох рецептата :) Семпла и идейна рецепта! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби, наистина е много семпла, а и може да се импровизира и с плодовете, и с "плънката" и с украсата! Каквото има човек в градината или си набере от полето :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
¡¡Me gusta!! como se llamarán esas flores en Canarias?.
ОтговорИзтриванеLatin name of the flower is(Centaurea cyanus), English is: cornflower
ИзтриванеFlowers are therapeutic and are used in loss of appetite, fatigue. Externally, it is used in dandruff.
Thank you Victoria!
Бети, ако цял ден съм опъвала крак по баирите или съм порила вълните, ще имам нужда от нещо по-калорично да възстановя загубените грамове;) Но пък в работната седмица, когато така или иначе само нерви тровя, имам нужда точно от това- красиво, апетитно, ароматно и леко допълнение към една хубава вечеря, за да се почувствам отново добре. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМарти, метличината действа тонизиращо, срещу умора...Радвам се, че ти допада!
ИзтриванеЗа изгубените грамове, можеш да топнещ кайсиите в шоколад :)
Много нежна композиция, Бети. Не знаех, че синята жлъчка е ядливо цвете.
ОтговорИзтриванеМарти, това на снимката е метличина, а аз украсявам и със синя жлъчка- тя, както и метличината са билки.На синята жлъчка или както още се нарича цикория се използват корените- влизат в състава на най-популярния заместител на кафето-"Инка". Освен това се използват при липса на апетит,при лошо храносмилане, за подобряване обмяната на веществата.Използва се и външно при кожа с пъпчици, рани.Корените се вадят през есента, а стръковете с разцъфнали цветове по време на цъфтеж.
ОтговорИзтриванеДа, разбрах. Метличината е много нежна( нея не помня дали съм я писала). Чела съм за цикорията и дори съм я ползвала под цветното и име "синя жлъчка" в едно стихотворение.
ОтговорИзтриванеИнтересни са ми народните названия на билките. Някои ми допадат, например бабина душица- за мащерката, а за цикорията- синя жлъчка, чудя се как е измислено-красиво цвете, а какво име!А полската челебитка, на която също използвам цветчетата, но най-вече семената има много романтично народно име на английски-love-in-a-mist
ИзтриванеКъде да прочета това стихотворение?
Днес си набрах метличина, донесох я в къщи и котката пощуря. Похапна си от нея...
ОтговорИзтриванеНамерих и едно буренче с плитко коренче, за което се питах дали е тученица и се канех да го снимам и да ти го пратя като на познавач. По-светло изглежда от тези, които си използвала за салатата, и не толкова тлъстолисто. Поувяхна, докато го донеса.
Стихотворението намерих.
Лъжа
Сред летните карнавали от мимолетие
изложбите на плът по плажа
жестокото слънце
размазаните като мухи желания
и жилавото присъствие на синята жлъчка
в средата на юли
жалейка
с плътен почерк на необратимост
Love-in-a-mist
Видях го...Нежниче.
Изгубих синьо цвете в любовната мъгла.
Да си намирала едно красиво синьо цвете в мъглата?
:)
Стихотворението ти е страхотно! Невероятно е!
ИзтриванеБлагодаря ти, че го сподели!
За любов в мъглата- как са го измислили само, страхотно име! И твоето име е чудесно- нежниче! Обичам такива думи!
Тученицата е много разпространена. Снимай и ми покажи.
Прегръдка, мила Марта!
Чудесно предложение-бързо, красиво, малко калории, толкова лятно!
ОтговорИзтриванеНепременно ще направя този уикенд. Пък като се замисля защо да чакам уикенда?!
Сандра, благодаря! Ще се радвам да ти хареса!
ИзтриванеБети,със сигурност сесията ти е отнела повече време от приготвянето на десерта,но за сметка на това си личи колко си се забавлявала,докато снимаш,а композициите са невероятни!Контраста оранжево-синьо е страхотен,изобщо стайлинга отново е впечатляващ!Разбира се не подценявам десерта в никакъв случай,свежа наслада за небцето и радост за очите!
ОтговорИзтриванеХубава сряда!
Роси, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСтайлинга беще замислен с поръска от бадемови листенца и мак и тук-там цветчета от синя жлъчка, но в този момент влетя дъщеря ми с букет от метличини и аз веднага ги измих и включих в десерта, останалите изсушихме.Всъщност всичко много бързо се получи.А десерта е много вкусен-плодове със сметана, напълно обикновен.