четвъртък, 16 юли 2015 г.

Пълнени тиквички с киноа, просо и амарант - Zucchini stuffed with quinoa, millet and amaranth


    Днешният главен герой в моята кухня е кръглата тиквичка.  Когато открия необичаен за нашия пазар зеленчук се радвам и му отделям подобаващо внимание. От около 700 вида от семейство Тиквови ние в България имаме удоволствието да се радваме  едва на няколко десетки, дори и по-малко..:). Тиквичките дори се броят на пръстите на едната ръка.  Надявам се, и ще се радвам, ако производителите разширят видовете, които отглеждат. Струва ми се, че хората ще приветстват това.
   

      С какво напълних аз моите прекрасни кръгли тиквички- с разни кръгли неща - топччета амарант, киноа, просо, грах, царевица, лук  и моркови на колелца. С голямо удоволствие ги наготвих, а после хапнахме у дома! Надявам се скоро отново да ми попаднат.



Продукти:

* 3 кръгли тиквички
* по 4 с.л. киноа, амарант, просо
* 5 стръка зелен лук
* 2 млади моркова
* 50-60 мл олио
* 50 мл бяло вино
*  300 -350 мл горещ зеленчуков бульон или вода
* по 50 г грах, царевица, зелен боб
* връзка копър
* 1/2-1 ч.л. хималайска сол

За гарниране:

* Дребни листа от цвекло, бейби спанак и рукола
* сусам
* тиквени и слънчогледови семки
* конопено семе 

Приготвяне:

1. Отрежете капачетата на тиквичките и оставете настрани.
2. Издълбайте внимателно с лъжица вътрешността на тиквичките. Запазете за зеленчукова супа.


3. Нарежете зеления лук и морковите. Загрейте олиото и сложете морковите и  семената. Разбъркайте 3-4 минути.Добавете зеления лук, отново разбъркайте 1-2 минути.


4. Добавете бялото вино и разбъркайте докато се абсорбира. Налейте горещия бульон или вода. Намалете котлона и оставете да къкри 10 минути . Добавете зеленчуците, предварително бланширани. Поръсете сол и пипер. Гответе още около 10 минути. Течността трябва да се усвои от семената, ако видите, че е необходимо още малко, добавете. За да не спира готвенето, доливайте гореща вода или бульон. След като свалите от огъня  добавете ситно нарязания копър.


5. Включете фурната на 200 С. Напълнете тиквичките.

 


Поставете капачетата, леко напръскайте с олио или зехтин за готвене. Поръсете с малко сол. Останалата плънка поставете около тиквичките или запазете за вегетарианки кюфтета или запеканка. Сложете в тавичка и печете около 15 -20 минути.



Сервирах с бейби листа от цвекло, рукола и спанак. Поръсих с тиквени семки, сусам и конопено семе.




29 коментара:

  1. This looks delicious! And what have you again beautiful pictures!
    greetings,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  2. Wow Bety ♥️
    I must cook this. We love vegetable.
    Xoxo

    ОтговорИзтриване
  3. Great pic! I think it should be so tasty :)
    http://pinkrabbitbeauty.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. ahhh....I´ve found the translate button ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен е днешният ти герой в кухнята, Бети,
    както и лавандулата в брюлето, и горските плодове в хлебния пудинг...,
    както всяка твоя публикация -
    разкошни идеи, вкус, аромат и впечатляващият твой стил на представяне!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря ти сърдечно за щедрите мили думи! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Супер бомбички си заредила, Бети! Разкошен вкус и визия, много ми харесват! Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радваш ме Ирма! Винаги си много мила!

      Изтриване
  7. Толкова красиво! Дори не съм виждала подобни кръгли тиквички...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Алби! Ако прочетеш това- днес видях такива тиквички в Била.

      Изтриване
  8. Много вкусничко! Хубаво е като пуснат нещо свежо и интересно на пазара.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мила Лучи! Много се радвам на пресните зеленчуци, както и на нови!

      Изтриване
  9. Бети,
    чудни снимки и презентация.Не съм виждала този вид тиквички да се продават някъде, но наскоро видях от жълтите тиквички.Пълнежът е много здравословен и интересен.А гарнирането на ястието с семена е превъзходно.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, днес видях в Била. Бяха много вкусни наистина, с тази плънка!

      Изтриване
  10. Разкошно ястие! Много зеленчуци, богат вкус!
    Хубава петъчна вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
  11. Veo un plato muy bueno y que puede servir para una comida vegetariana, además sin mucha complicación para hacerlo.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  12. Hi dear
    It seems so tasty, thanks for sharing!
    xoxo

    ОтговорИзтриване
  13. wow this recipe is amazing it Looks so delicious
    thanks for sharing it with us
    lovely Pictures btw

    hope you visit my blog too <3
    AMELY ROSE

    ОтговорИзтриване
  14. Честно казано това звучи твърде здравословно за моя вкус, но пък за очите ми е направо съвършенство, красота е Бети!

    ОтговорИзтриване