неделя, 15 септември 2013 г.

Зеленчукова супа - Vegetable Soup


 Вкусна зеленчукова супа. Най-често правената у дома през всички сезони.Децата я наричат зелената супа. В случая е светло зелена, защото не пуснах спанак. Наричаме я така, защото всички зеленчуци, които използвам са зелени, само лукът, картофите и царевицата правят изключение. С различни зелени подправки, всяка порция придобива различен вкус. Подправям с магданоз и/или копър, мащерка, само черен пипер, а понякога с малко мента или градински чай.Би могла да бъде и диетична или веган, ако не добавя сметана и краве масло.


Продукти:

* 3-4 средни картофа
* 200 гр грах
* 1 тиквичка
* 1 зелен пипер
* 1 люта зелена чушка
* 150 гр царевица
* шепа спанак, в случая не съм сложила
* 1 лук
*1 коренче пъщърнак
* 1 връзка зелен лук, понякога пропускам
* 1,5-2,00 л вода
* зеленчуков био-бульон или сол на вкус




за гарниране:

* заквасена сметана
* черен или бял пипер, наяй-добре прясно смлян
* лимонова мащерка
* шепа кедрови ядки

Лимоновата мащерка, може да замените с копър, магданоз, градински чай, див лук, малко мента или джоджен, или каквото обичате, или според моментното настроение и наличности.

 

 Приготвяне:

1. Лукът, пащърнакът и картофите се нарязват на по 5-6 парчета. Поставят се в тенджерата, заливат се с водата и се заваряват.

2. През това време, разполовявате тиквичката и с помоща на коктейлната лъжица за топчета издълбавате топчета, както е на снимката. Оставяте настрана за гарниране, а другата част пускате при полусварените картофи.

3. След около 10 минути добавяте царевицата, аз използвам замразена, която само изплаквам с вода. Добавяте спаначените листа, ако имате, може и няколко листа от зелена салата, граха (отделете няколко лъжици за гарниране), и нарязаните пипер и чушка. Ако имате зелен лук, сега е момента да добавите и него.Сега добавям солта или бульона.

4. След 5 до10 минути, може  да пасирате супата.Добавете черния пипер.  Опитайте на вкус и подправете, ако е необходимо.

5. Поднесете с по две лъжици заквасена сметана, няколко топчета от тиквичките и попарен грах. Добавете предпочитаната зеления, кедровите ядки и поднесете.

 

Аз не слагам мазнина в тази супа, но ако искате може да добавите суров зехтин в края на пасирането или да поднесете с краве масло или сметана. Понякога добавям в супата прясно мляко или млечна, незаквасена сметана. Могат да се пуснат нарязани топени сиренца или настърган кашкавал или пармезан. Вкусна е и с крутони.


Реда на поставяне на зеленчуците е според времето необходимо за приготвянето на всеки. Последни поставям зелените зеленчуци, които се сваряват бързо и искам да запазят зеления си цвят. Понякога нарязвам перцата на зеления лук накрая и поръсвам при поднасяне.


17 коментара:

  1. Направо ПАК онемях- представила си я отлично, а идеята за цветни супи ми идва много добре. Започвам да експериментирам. Прегръдка, Бети и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря за комплимента. У дома така се случва, че някои от супите носят такива имена- бели, розови, оранжеви. И всъщност децата си ги кръстиха така, като по-малки и винаги знаят точно какъв вкус има тази супа, като си я поръчат и досега си останаха така. Разбира се има нови и нови супи, но им харесва да си поръчат например ..."оранжевата супа :)), мамо!"

      Ще се радвам да видя твоите!

      Изтриване
  2. Бети, страхотна супичка - много вкусна и така уханна! Ето с какво ще зарадвам сестра ми, когато след няколко дни се приберем най-накрая вкъщи. Много обича да й приготвям крем-супички. Благодаря, че сподели! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, виждам, че броиш часовете вече! Наслади се максимално на престоя и приятно пътуване ти желая!

      Изтриване
  3. Прелест! Пак се захласнах! Добре, че не гладя или варя мляко, защото отдавна щеше да е станала белята :) :) Първата снимка е просто... Хваща ти погледа и му казва: "Стой тук!" и той стои, стои и забравя накъде е тръгнал... :) :)
    Чуднотия, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Само ти може да направиш от една зеленчукова супа такава красива публикация !
    Прегръдка ,Бети ! Хубаво начало на новата седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами тя супата си е толкова красива от към аромат и вкус, че не ми беше никак трудно, Ив!
      Благодаря ти, много си мила!

      Изтриване
  5. Това е от супите, които мога да консумирам постоянно. Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно и у дома е така. Благодаря, Павлинка!

      Изтриване
  6. Абсолютно убедена съм, че децата много ще я харесат, обичат такива супи. Страхотна комбинация на продукти и красиво поднасяне! Прекрасна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб, Кате, хубава нова седмица! Ще се радвам да я харесате.

      Изтриване
  7. Бети, точно такива богати и цветни супи обичам да похапвам. Прекрасна презентация!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много мило! Благодаря ти!

      Изтриване
  8. каква зеленчукова красота! аз тази вечер сготвих също супичка с картофи, земна ябьлка, босилек и кокосово мляко....голяма вкусотия стана! много хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Jana, радвам се, че ти харесва и ти благодаря!
      Твоята супичка също ми звучи добре. Не съм опитвала гулия в супа.

      Изтриване
  9. Страхотно предложение! Много ми хареса идеята за топчетата тиквичка. Много обичам такива супи и със сигурност скоро ще пробвам и тази. Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване