Солени царевични кексчета ( малай ) със сушени домати, риган и розмарин - Sun-dried Tomatoes Cornbread Muffins with Oregano and Rosemary
Напомнят за любимият малай, но са безглутунови и приготвени без млечни продукти, като се използват растителни варианти. Могат да се добавят разбира се и млечни продукти и такива без лактоза. Това е рецепта, която може да използвате и да слагате любите си добавки за солени кексчета.
Продукти:
11 с.л. царевичен грис
5 с.л. оризово брашно
2 с.л. царевично брашно или царевичен грис
10 г бакпулвер
400 г соево кисело мляко
4 яйца
3/4 ч.ч. зехтин или олио ( например олиото от сушените домати)-180 мл
1 1/2 с.л. накълцан пресен розмарин или на вкус
Обикновено, когато някой продукт е даден в лъжици се има предвид равна лъжица. В тази рецепта съм използвала пълни, заоблени лъжици.
11 с.л. царевичен грис
5 с.л. оризово брашно
2 с.л. царевично брашно или царевичен грис
10 г бакпулвер
400 г соево кисело мляко
4 яйца
3/4 ч.ч. зехтин или олио ( например олиото от сушените домати)-180 мл
1 1/2 с.л. накълцан пресен розмарин или на вкус
1 с.л. сушен риган
1 1/2 ч. ч. натрошено тофу или козе сирене - в случай, че използвате млечни
5-6 половинки сушени домати, отцедени от зехтина- нарязани на 1 - 1,5 см -ови парченца
1 1/2 ч. ч. натрошено тофу или козе сирене - в случай, че използвате млечни
5-6 половинки сушени домати, отцедени от зехтина- нарязани на 1 - 1,5 см -ови парченца
Обикновено, когато някой продукт е даден в лъжици се има предвид равна лъжица. В тази рецепта съм използвала пълни, заоблени лъжици.
Обещавам, следващия път ще отмеря продуктите в грамове, за всички, които чувстват несигурност с отмерванията в лъжици и чаши.
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 170 С
2. В купа се объркват брашната. В киселото мляко се добавя бакпулвера и се разбърква. Добавя се в купата с брашната. Яйцата и зехтина (олиото) леко се разбиват с вилица (обикновено ползвам кофичката от мляко за тази цел) Добавям в купата с брашното и киселото мляко. Разбърквам добре. Добавям сиренето, розмарина и сушените домати. Разбърквам с вилицата докато се разпределят равномерно.
3. Гребвам от сместа с лъжицата за сладолед и сипвам в силиконови формички за мъфини. Нареждам в тава. Пека около 15-20 минути. След 15-та минута проверявам с клечка за зъби. Готовите кексчета трябва да имат приятен загар и по клечката да не залепва нищо.
4. Охлаждам леко на решетка във формите, изваждам и сервирам топли, топли. Вкусни са и студени.
Изпечени в силиконови форми се изваждат идеално.
Сместа може да се изпече в правоъгълна тава и да се нареже на квадратчета.
Коментари
Публикуване на коментар