Шоколадови палачинки с банани, полети с горещ шоколадов сос



Един много бърз десерт. Всеки от нас има любима рецепта за палачинки, предпочитан пълнеж и начин на поднасяне.Предлагам една идея, как с малко изменения да ги направим различни.



Продукти:
за 4 порции по 2 палачинки

за плънката:

* 3 големи банана
* 5- 6 с.л.портокалов сок
* настърганата кора на 1 портокал
* 2-3 с.л. портокалов или бананов ликьор

за палачинките:

* 1 с.л. препълнена - горчиво, чисто какао
* 100 гр.брашно
* 1 яйце
* 1 ч.л. олио
* 300 мл прясно мляко или малко  повече
* 2 с.л. портокалов ликьор или коняк
* около 4-5 ч.л. олио за пържене


за горещия шоколадов сос

* 1 с.л. какао
* 2 ч.л. нишесте
* 3-4  с.л. мляко
* 50 гр. черен шоколад
* 1с.л. масло
* 175-180 гр златен сироп (Golden Syrup) глюкоза
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер





Приготвяне:

1.Обелете бананите и ги нарежете на 5 мм кръгчета леко по диагонал на банана.Поставете ги в стъклена купа, поръсете с настърганата кора от портокал, полейте със сока и ликьора.Оставете да се мариноват.
2.Аз предпочитам тестото за  палачинките да престои 1/2 час-струва ми се , че така палачинките стават по-гъвкави. Пресяват се какаото с брашното, прави се малко кладенче, в което се сипват яйцето, олиото и започва да се бърка, като по малко се налива млякото, докато се получи гладка смес без бучици, ако е необходимо, може да се прецеди. Добавя се алкохола (дори да праваите палачинките за деца, не се притеснявайте, той се изпарява при пърженето) Оставете сместа да почива.
3.През това време направете соса.
Смесете какаото с нишестето, добавете млякото и разбъркайте на гладка смес. Оставете настрана. Начупете шоколада и поставете в тенджера, заедно с маслото, златния сироп и леко загрейте, като разбърквате внимателно непрекъснато. Когато шоколада и маслото се разтопят и се получи гъста, гладка смес, добавете разтвореното нишесте и какао и отново  разбъркайте докато леко се сгъсти соса, ако ви се струва твърде гъст, може да добавите малко мляко.Разбъркайте и оставете настрани.
4.Преди да започнем да пържим  проверяваме гъстотата на тестото- трябва да е като ..боза- да не е твърде рядко, но и  да не е много гъсто. Ако е много рядко- палачинките ше се късат при обръщане, а ако е много гъсто- ще бъдат дебели  и няма да имат финния вкус, който искаме. Ако е необходимо налейте малко мляко или изпечете една палачинка и преценете гъстотата на тестото. Сложете в загретия тиган около 1 ч.л олио и внимателно разклатете тигана във всички посоки.Ако използвате тефлонов по принцип може и да не се слага никаква мазнина, но на мен ми харесват палачинките, изпържени точно по този начин. Винаги пържа  две палачинки една след друга и за следващите две слагам друга чаена лъжичка олио.И така докато свършат палачинките.В тигана се слага по един черпак тесто, внимателно, с въртеливи движения се разнася тестото, да покрие равномерно целия тиган. Пече се около минута на среден огън от всяка страна.Възможно е и за по кратко време, когато от горната  страна, тази  към вас няма течно тесто, палачинката е готова за обръщане. Най- вълнуващо и част от приятното изживяване на правенето на палачинки, е обръщането във въздуха, това не е никак трудно, ако трябва си помогнете малко като  раздвижите палачинката с лопатка в тигана и с движения напред назад , все едно люлеете  люлка, когато сте в посока напред леко  и рязко я подхвърлете във въздуха . Очаквайте с тигана, падащата ,обърната палачинка.Много е забавно, а когато  го направите, се чувствате майстор...
5. Когато са готови всички палачинки ги напълнете с кръгчетата мариновани банани.Сгънете на триъгълник, поставете в чинията и полете със сос.За перфектно сервиране затоплете чинията и соса, точно преди да полеете, ако не сте го държали на топло.



Ако ви остане от соса, запазете и поднесете с плодова салата и сметана или сладолед- има лек карамелено шоколадов вкус.

Коментари

  1. Бети, страхотни снимки :)
    И толкова апетитно са поднесени!
    Благодаря за удоволствието!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Още от заглавието разбрах, че това са прекрасни палачинки, а снимките го потвърждават:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Изядох си пръстите!
    Много любима рецепта и хубави снимки, Бети!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Дани, Траяна, Кати!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Бети,чудесно предложение ни даваш днес,много ми харесва!С шоколадовия сос-още повече!
    А какво е златен сироп?

    Много красноречиви снимки отново!

    Хубав понеделник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти!
      Golden Syrup - Е нещо като нашата глюкоза, но малко по- течен и има лек карамелен вкус.Консистенцията прилича и на течен мед.Не съм пробвала да го заместя с нещо в тази рецепта.Най- подходящо все пак ми се вижда с глюкоза -2/3 количество и 1/3 кленов сироп.Но във Варна има откъде да си го купиш.

      Изтриване
  5. Бети, и палачинки обичам и шоколад обичам, и банани обичам! А тази рецепта я обожавам, вече! Благодаря ти! Прекрасна, както винаги! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Кенди, благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, палачинките са ми едни от любимите неща за похапване! Но хич не ми се получава това с обръщането във въздуха. Половинката след като ме видя какво сътворявам, реши да ме избави от мъките ми и започна той да ги прави :)))) Усещам как случайно ще се появи твоята страница отворена на компютъра му ;)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи,Как ме разсмя..:-))А явно идеално се допълвате с половинката ти!Ти ги забъркай в подходящото време и той няма да те остави да се "мъчиш"
    Радвам се, че ти е допаднало предложението ми.А дъщеря ми ги напълни с мус, портокали,банани,поля ги с горещия сос,сложи сладолед и похапна доволно двата десерта в един...Таткото като видя и той си поръча същата комбинация в двойна порция..

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, палачинки, шоколад, банани - съвършена комбинация и адски вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни