Лятна дъга - Торта зелено кадифе с букет от летни ароматни мусове



Зелено кадифе ли?- Да, няма грешка- вярно сте прочели, вярно съм написала.
Толкова торти Червено кадифе съм направила и...изяла,... няма съмнение, че тази торта, заедно с близката й роднина по пряка линия Дяволска храна торта ()са сред най-вкусните торти.Сочни блатове, без да имат нужда от напояване. Защо зелена? Ще ви разкажа.Трябваше да направя торта за един млад мъж, обичащ природата, излетите в планините. Той е учил и завършил в Белгия, живял в Амстердам, в момента е в България, но работата му сега е свързана с Москва. В тази връзка ми хрумна да разположа карта на Европа отгоре на тортата и да отбележа тези градове, с които е свързан живота и работата му. Лъвчето е по подобие на негова играчка, на която той е сложил очила- в това отношение аз не се справих добре, защото телта ми беше много дебела и изключително трудно ми се удаде да придам някакво подобие на очилата. Неотлъчно с него е и лаптопа му. Тъй като майка му беше харесала тортата, която правих със старинната улица, направих и тук нещо подобно. Освен това, както разбрах, той обича  природата и планината, с това е свързан пейзажа, който е на част от борда. Цветовете на блатовете са в преливащо зелени цветове, в унисон с тази идея. Тортата трябваше да  бъде с лек, плодов вкус. Реших, че както съм направила преливащите от тъмно към светло зелени блатове ще бъде много красиво над всеки от блатовете  да има различен крем. Вече си представяте: Чудесна идея, която върви в комплект с чудесно количество купи, плодове, чашки, бъркалки и тенджерки... и огромно свободно място в хладилника...:) Най-важното е, да се координират всички кремове, да се направят в последователността на поставянето им, защото знаете как стоят нещата с желатина. За това си направих стегнат план с отбелязана последователност, направих някои неща предварително, успях и да купя необходимите плодове в отлично състояние...И се заех със създаването на цветовете, вкусовете и всичко, което трябваше да стане тази торта.

Блатовете


 Сглобената торта с всички кремове.В същия ред са в чашата.
Първия слой е желе от къпини.При тортата не се вижда, защото очертах с маслен крем 
борда на блата- за да мога да измажа тортата и съответно да покрия с айсинг.Ако не го бях направила, желатина щеще да попречи на масления крем да се задържи и в последствие щеше да разтопи айсинга.

Кремовете от долу на горе са:

Къпиново желе с цели къпини
Боровинков мус със свежи боровинки
Прасковен мус с парченца плодове
Лимонов мус с цели пресни малини
Сметанов мус с ароматни круши


Моето лъвче                                                             Оригиналната играчка


За блатовете  използвах рецептата, по която правих тази торта като замених какаото в рецептата с нишесте.А горещото кафе с чай от лайка, ванилия и мед. След като приготвих тестото, разделих на 6 равни части, с помоща на везна и във всяка част слагах различно количество боя-докато получа желания цвят.Изпекох поотделно на предварително очертани кръгове от хартия.Тортата беше с височина 12 см и диаметър 25 см.


Продукти:

 * 2 1 / 2 чаши (250 грама) пресято брашно за торта 

 * 1 / 2 чаена лъжичка сол

* 3/4  чаша нишесте

* 3/4 чаша горещ чай-лайка, ванилия, мед 

* 1 / 2 чаша (113 грама) неосолено масло, на стайна температура

* 1 1 / 2 чаши (300 грама захар

* 2 големи яйца

* 2 чаени лъжици екстракт от ванилия

* 1 чаша (240 мл) прясно пълномаслено мляко

* течна зелена хранителна боя

*1 чаена лъжичка бял  оцет

* 1 чаена лъжичка  сода





Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С градуса. Подгответе 6-те хартии с очертани кръгове. В  купа, смесете и пресейте заедно брашното, нишестето и солта.
   
2. Разбийте маслото със захарта . Добавете яйцата, едно по едно,като разбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилиите.На по-ниска скорост започнете да добавяте   брашното като редувате с прясното мляко, в което сте разбъркали оцветителя, Разбивайте до еднородна смес след добяването на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Аз ги добавих на 4 пъти.Добавя се горещия чай и се разбърква. Накрая разтворете содата в оцета и след като кипне добавете в тестото. Разбъркайте добре.
   
3. Разделете тестото на 6 равни части и оцветете в желания цвят и наситеност. Пече се около 7-8  минути като се наблюдава да не се издуе някъде.
В този случай прободете с клечка за зъби. Ако видите, че се сменя цвета на блата, намалете температурата малко. Пекла съм последователно тавите. Всеки блат се поставя да изстине върху решетка.


Маслен крем:

* 200 гр. меко краве масло
* 2 ч.ч пресята пудра захар,
* 1/2 ч.ч екстракт от ванилия 
* 2 с.л. леко топло мляко.

Всичко се разбива, като млякото се добавя по малко.


За пълнежите: 

Къпиново желе с пресни къпини:

* 300 гр. къпини 
*  400 мл къпинов сок
* 10 гр. желатин
* 2 с.л. захар
* 4 с.л. студена вода

Желатинът се накисва,докато набъбне.50 мл от сока се загрява и с него се залива желатина.Разбърква се докато се разтвори. Прибавя се към студения сок и се оставя да се охлади и стегне до консистенция на гел.

Първия блат се поставя в плоска чиния, желателно е тази, в която ще поднасяте тортата.Съвсем тънко се намазва с маслен крем. С кръгъл шприц или с торбичка, с отрязано малко ъгълче, около 5 мм се шприцова борд околовръст. Нареждате къпините. Поставя се подвижния ринг.Оставя се в хладилника. Ако няма да украсявате тортата с айсинг,  борда от масления крем е излишен.Когато желето стегне се разпределя внимателно върху къпините.Поставя се втория блат отгоре, като леко се притиска.Отново се поставя в хладилника.

Боровинков мус със свежи боровинки

* 1 чаша боровинки
* 100 мл сок от боровинки
* 250 гр маскарпоне
* 200 мл млечна сметана
* 10 гр желатин
*3-4 с.л студена вода

Желатинът се накисва,докато набъбне.50 мл от сока се загрява и с него се залива желатина.Разбърква се докато се разтвори. Прибавя се към студения сок и се оставя да се охлади и стегне до консистенция на гел.
Млечната сметана се разбива на меки върхове.Маскарпонето също се разбива, към него се добавя студения полужелирал боровинков  сок.Добавя се внимателно сметаната и накрая боровинките.Така приготвения мус се изсипва върху втория блат. Над крема се поставя следващия блат и тортата се поставя в хладилника.


Прасковен мус с парченца плодове


* 1 чаша ситно нарязани обелени, ароматни, узрели, но не меки праскови
* 100 мл сок от праскови
* 500 гр заквасена сметана
* 10 гр желатин
*3-4 с.л студена вода

Желатинът се накисва,докато набъбне.50 мл от сока се загрява и с него се залива желатина.Разбърква се докато се разтвори. Прибавя се към студения сок и се оставя да се охлади и стегне до консистенция на гел.
Сметана се разбива на меки върхове.Към нея се добавя започващия да се желира прасковен сок и накрая парченцата плодове.Така приготвения мус се изсипва върху третия блат. Над крема се поставя следващия блат и тортата се поставя в хладилника.


Лимонов мус с цели пресни малини

* 1 чаша лимонов крем***
* 250 гр маскарпоне
 * 1 1/2 чаша свежи малини
* 5 гр. желатин
*2 с.л. студена вода

Желатинът се накисва с водата и след като набъбне се стопява на водна баня. Маскарпонето се разбива и към него се добавя с разбиване лимоновия крем.Прибавя се и желатина. Върху четвъртия блат се нареждат малините и се покриват с лимоновия мус.Отгоре се поставя петия блат. Леко се притиска и тортата отново се оставя в хладилника.

***За лимоновия крем ви трябват:

* 3 яйчни жълтъка
* настъргана кора от 1/2 голям лимон
* 1/3 чаена чаша лимонов сок/1-2-лимона,зависи колко са големи и сочни/ -около 50-60 мл
* 1/3 чаена чаша захар
 * 3-4 супени лъжици масло

Всичко без маслото се  слага в тенджерка с дебело дъно, по възможност незагаряща и с непрекъснато бъркане на слаб огън се сгъстява. Когато лъжицата или шпатулата започне да "се облича" махнете от огъня и започнете да добавяте с непрекъснато бъркане на части студеното масло. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да се стегне напълно. Най-добре е да приготвите предния  ден.
 

Сметанов мус с ароматни круши

* 3 добре узрели круши 
* сок от 1 лимон
* 2 с.л. светла кафява захар
* 2 клончета лавандула
* 300 мл млечна сметана
* 100  мл вода
* 10 гр желатин
* 3-4 с.л студена вода

Крушите се обелват и почистват от семките.Поставят се в тенджерка, поливат се с лимоновия сок ,водата, поставя се захарта, лавандулата и се оставят да къкрят под похлупак 5-10 минути. Изключва се котлона и се оставят още 10 минути. През това време желатинът се накисва със студената вода. Лавандулата се изважда .Накиснатия желатин се полива с част от горещия сироп.Разбърква се добре  да се стопи напълно. Круште се пасират и се смесват с желатина.Сместта се оставя в хладилника леко да стегне.
Сметаната се разбива на меки върхове и към нея се прибавя започналия да се желира крушов желатин.Изипва се върху петия блат. Отгоре се поставя последния блат, леко се притиска и тортата се оставя за няколко часа, най-добре за през ноща в хладилника, покрита със свежо фолио.


 На другия ден се измазва,  заглажда с масления крем и се оставя за няколко часа отново в хладилника.
Преди да покриете с айсинг, ако се налага още веднъж заглаждате всички неравности.И друг път съм описвала, разточването и разни други подробности.Бях залепвала ядлива хартия върху айсинг, но на много малка площ и то с притискане, върху бисквитки или само айсинг и го направих като леко навлажних айсинга.Забелязах обаче, че в краищата се надига, като притисах всичко беше ок, но тук нямаше как да притискам тортата отгоре.А в никакъв случай не исках някакви надигнати краища, още повече, че листа с който разполагах беше формат А4-такива са по стандарт и аз трябваше да оформя кръг.Където и да погледнех навсякъде съвета за лепене беше с фарситура Кристалина, аз естествено нямах...започна едно ровене, за да разбера какво съдържа и дали мога да си направя у дома.Разгледах какво се прави с нея- там където се продава и разбрах, че е безцветна, че съдържа желатин. Прочетох старателно в бг мама, описанието как се работи с тази кристалина, от там ми се изясни, че трябва да е прозрачна, да изсъхва, да се стяга  бързо и забърках няколко смеси. Тъй като бях скроила вече кръга, от изрезките които останаха започнах да експериментирам залепване върху разточен айсинг... имах време за експерименти-трябваше да престои 24 часа за да съм сигурна в резултата. През това време на изчакване рисувах тортата.На другия ден погледнах залепената хартият- не беше мръднала нито по ъглите, нито където и да било. Стоплих" заветното лепило" и залепих отгоре картата.Получи се много добре. Вече е почти полунощ  и не ми се гледа в тетрадката, където си пиша какво правя, но ако някои се интересува ще напиша.Доскоро помнех какво съм направила, но мина вече месец,от тогава направих други торти и все не остава време да напиша всичко подробно и да кача снимките...



Тук е мястото да спомена как за пореден път получих вниманието и съдействието на Леви и Меди от cookibooki . Обсъдихме какво искам, изпратих няколко снимки на карти от интернет и се разбрахме коя от тях ще изглежда най-добре, разпечатана на ядивна хартия.Бях много доволна.Резултата се вижда.Дори след 48 часа, картинката си беше абсолютно запазена, както се вижда на снимката по-долу.

А ето и снимки на парченце, които любезно ми изпрати майката на рожденика.


Скоро ще ви покажа другата торта, която правих за нея.

Коментари

  1. Бети, невероятна си!
    Много креативна, а изпълнението е перфектно!
    За вкуса само мога да си мечтая!
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      И аз много си я харесвам, направих я с огромно желание!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Бети, къде си!!!!?:–) Невероятна торта, невероятна! Този тип торти са сякаш твоя запазена марка! Винаги ги разглеждам отвсякъде и с голям интерес! Уникална си, просто! Голяма красота!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти мила!
      Може би предишния си живот съм живяла в подобен град...
      Много се притеснявах, да не изглежда същата като предната, но се получи различна, само дето снощи съм забравила снимката на детайла от гората...но довечера...

      Изтриване
  3. Бети, останах зашеметена от красотата и упорството ти. Някои думички са ми изобщо непознати, но аз не съм толкова навътре в това изкуство :) Възхищавам ти се!!! Тортата е приказна на вид, а за вкуса нямам такава фантазия - бегло си я представям, но предусещам вълшебство! Поздрави и чакам с нетърпение другата торта :) Хубав и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,
      благодаря ти!Много ме радват думите ти!А във вкусово отношение-опитах кремчетата от чашата.Беше много вкусно и се радвам, че и на рожденика и близките му се е харесала много.
      Надявам се скоро да успея да постна и другата торта, която е по-различна и пак ми е много любима.

      Изтриване
  4. Ей, това е торта правена с мерак и много любов към детайлите! Бравос!!! Страхотна е до последната ...рисунка :Р Зелено кадифе съвсем и пасва като заглавие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диви,
      благодаря сърдечно!Към всяка торта подхождам с огромно желание и се вълнувам още от обмислянето на идеята,от вкуса и оформлението и реакцията на човека, за който е предназначена.

      Изтриване
  5. От майката на Аспарух ,която поръча тортата :
    Благодаря много на Бети ,че направи тази невероятна торта - и като дизайн и като вкус ! Това наистина направи тържеството ни по-специално .За вкуса мога да кажа,че по-лека и плодова торта ,богата на вкусове и аромати на плодове, с парченца цели плодове , никога не сме яли. И разбира се ,веднага поръчах торта 2 -този път за една млада госпожица,която надявам се скоро също да видите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дима,
      благодаря ти за думите!
      Много,много ме радва това, че сте харесали тортата и съм успяла да ви донеса тези емоции и, че рожденика се е чуствал специален!
      Ще се постарая скоро да покажа и другата торта, която също ми е много любима!

      Изтриване
  6. Поздравления, уникална е ! А колко часа я рисува ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Около 10-12 часа, на климатик и през 2 часа я слагах в хладилника, въпреки, че работех на 19 градуса.

      Изтриване
  7. Прекрасна торта,и както казва поръчителката й неимоверно богата на аромати и вкусове!И пак така изкусно изрисувана е,Бети,поздравления!Наистина всеки празник би бил специален с такова бижу!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти!
      Голяма, сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  8. О, Бети, разрезът е толкова красив! И цялата торта, съвсем в твой стил, и лъвчо много ме радва. :) Комбинацията на всички тези вкусове ме размечта! Много ми хареса идеята да замениш кафето в рецептата с ароматен чай. И сега ми даваш нови идеи, а уж си бях измислила тортите за рождения ден :)
    А освен по торти, рисуваш ли? :)
    Прегръдки, Бети, и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятна торта! Дори не мога да си представя колко труд и търпение се крият зад тази красота!
    Адмирации, Бетинка!



    Прегръщам те:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви,благодаря ти!
      Благодарение и на вас двамата,на отношението ви и коректното и бързо обслужване!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Кате, за завиждане са тези, които ще опитат тортите ти!С интерес ще ги очаквам.Аз скоро ще изпробвам онази пеперудената.
    Да, рисувам-върху бисквити :)
    Прегръдки и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, направо ме разби! Мислех, че съм видяла едва ли не всичко при тортите :)

    ОтговорИзтриване
  12. Моите адмирации, Бети!
    Мога да си представя колко труд си положила за да направиш блатовете, кремовете. А, да не говорим за рисунката върху фондана. Обожавам тези твои къщи! Страхотна е цялата идея и изпълнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ели!
      Много ме радват думите ти!

      Изтриване
  13. Бети, толкова запленена останах от снимките и забравих да дочета поста, сега ще го направя :) Уникална торта! Имаш златни ръце и голяма доза креативност. Възхищавам ти се искрено! Сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благогдаря ти! Правиш ме щастлива с коментара си!

      Изтриване
  14. Прекрасна , всички цветни интерпретации , които си пуснала на кадифето, са супер впечатляващи!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети,сътворила си пореден шедьовър!Прегръдки и поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна торта, БЕти, невероятен разказ и много, много сладък очилат лъв!
    Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп,благодаря ти!Много ме радват думите ти!

      Изтриване
  17. Бети, невероятно зашеметяваща еклектика от вкусове,багри и дизайн, ОГРОМЕН труд!

    ОтговорИзтриване
  18. Bety this is a real masterpiece! I'd like to taste a slice of this beautiful cake...Compliments!
    Kisses
    Paola

    ОтговорИзтриване
  19. Бети, Бети!!! Искам да живея в твоя рисуван свят на тортите - в този стил, там ми е сърцето! И живота да ми е нюанси от вкусове и аромати, пак в твоята торта, нямам думи!!!! Пепи Деликостова - Пепика

    ОтговорИзтриване
  20. Пепи,благодаря ти,много ти благодаря!
    Много ме радват думите ти!И аз искам едно такова градче и само да правя торти и бисквитки : )
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  21. O MIO DIO!!!!
    Oh my God!
    Mon Die!!!
    BELLISSIMA!

    ОтговорИзтриване
  22. Изчетох цялата ти одисея с тази торта, ще чакам и следващите :-)
    И лъвчето ми хареса и очилата добре си ги усукала. Изкуство правиш ти!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  23. Дени,благодаря ти!
    Много ме радват думите ти!

    ОтговорИзтриване
  24. Аз и друг път съм го казвала, но си художник и то уникален! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка,благодаря ти!Чак художник,..справям се с четката..

      Изтриване
  25. Бети,
    какво направи ти? Разби на пух и прах всичките ми представи за отдаденост в едно нещо!!! Цялата тази торта, с всички тези вкусове и цветове, че накрая и цялостната визия, с всички тези детайли..... Страшна си!!!!!!!
    Поклон!

    ОтговорИзтриване
  26. О,Марта!
    Трогваш ме с думите си!
    Благодаря ти за комплимента!
    Силна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  27. Изумена съм! Такова количество кремове! Поздравления за ентусиазма ти, Бети! Резултатът е много твой, не се притеснявай за мечето - носи чертите на първообраза!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря ти!
      Разсмя ме-мечето е всъщност лъвче, верно, моето е с наднормено тегло!:)

      Изтриване
    2. Хахахах, ама аз "мече" ли съм написала? Това е, защото при една от последните ми торти ме уорекнаха, че лъвчео ми приличало на мече :)))

      Изтриване
    3. Хахах, така ме разсмя, но все пак пак го разгледах толкова ли пък съм го "омечила" това лъвче...като си представя колко фитила направих за гривичката му...:))

      Изтриване
  28. Това е висш пилотаж, ноооо.... изобщо не се съмнявам, в твоя професионализъм и перфекционизъм!
    Създала си поредния шедьовър!
    Целувам те *)

    ОтговорИзтриване
  29. Ееее ,Бети остави ме без думи ! Малко е да кажа ,че е разкошна ! Голямо Браво !
    Хубав ден и голяма прегръдка ! Комплименти още веднъж !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,
      Благодаря ти! Трогната съм от думите ти!

      Изтриване
  30. Бети, имаш поклон и от мен мила!
    Толкова труд, организираност и на първо място ТАЛАНТ!
    Има ли нещо което да НЕможеш да направиш???
    Ти правиш кулинарно изкуство и всички думи са излишни!
    Прекрасна!
    Поздрав сърдечен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря ти мила, явно човек, като си науми нещо го прави!Просто трябва да го пожелае и да го почувства.Единствено времето ми е проблем.:)

      Изтриване
  31. Мила Бети,
    повече от 40 мин.разглеждах и сега искам да ти напиша нещо мило.....
    Но... не бих могла да коментирам тази невероятна феерия от вкусове, цветове, аромат на плодове.....Ще напиша само това...
    Прекланям се пред таланта ти! Комплименти!
    Силна прегръдка от мен
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нори, винаги ме трогваш с думите ти! Радвам се да те видя тук!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  32. Ау! Уникално! Връщам се няколко пъти да разглеждам и не мога да се откъсна! Златни ръце имаш , момиче! Поздравления!
    Лека нощ и спорен нов ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилиа,благодаря ти!Развълнува ме с думите си!

      Изтриване
  33. Бети, в рисуването на тортите нямаш равна!!! Всеки път, когато видя шедьоврите ти и оставам с отворяне уста! Наистина си голям талант! Не мога да опиша с думи възхищението си, което мисля, че достатъчно говори за уменията ти :)

    Поздравявам те искрено, момиче!

    ОтговорИзтриване
  34. Ина,
    сърдечно ти благодаря за комплимента!Започват да ми никнат крилца:)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  35. Wow! It's hard to believe that it's an actual cake. And it's gorgeous inside, looks very tasty. Good job.

    ОтговорИзтриване
  36. Уникална торта с уникален разрез!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни