Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща


По принцип обичам салатите приготвени от пресни плодове и зеленчуци. Но има и друга група салати- от варени или печени зеленчуци, които също ми харесват. С такива салати, често мога да премина направо към десерта...:). Днешната  е  асорти. Оформила съм  с помощта на ринг, а преди да имам този ринг, използвах отрязана малка пластмасова бутилка или формичките за суфле или крем карамел. Ще ви обясня как.Така поднесена салатката изглежда по-празнично и по-ефектно.

Най-отдолу е любимата ми салата от картофи, после е сварен, отцеден нахут, размесен с малко зехтин, лимонов сок и черен пипер. Третият слой е от жълта леща, задушена с джинджифил и чесън. Поръсих с нигела, боднах едно резенче лимон и клонче мащерка.


Продуктите са съвсем ориентировъчни.

1. Картофена салата

Картофи.Сваряват се и се обелват. Изстинали се нарязват се на кубчета. Овкусяват се със сол, черен пипер, зехтин, магданоз и зелен лук. Понякога добавям и маслини.
Предполагам, че и вие правите така картофената салата.

Ако сте привърженици на MW фурна ще ви кажа как "сварите " картофите в нея без вода. Щателно измитите картофи се поставят в тавичката на фурната.Без да се белят, и без да се слагат в друг съд. Ако сте запълнили тавичката пускате на 8 минути. След това обръщате картофите и пускате на още 7-8 минути. Пробвате с вилица или клечка за зъби. Ако не са готови, разбирате при  забождането, дали картофът е омекнал, пускате за още около минута.Вкусът на тези картофи е същият, като  врелите във вода. Времето е значително по-малко. Аз обаче, вече не използвам MW.

2. Сварен нахут. Тъй като често правя хумус, винаги използвам момента да замразя част от сварения нахут , за случаи като този или за веган ястия. Ако нямате, в големите хранителни вериги или в арабските магазини се продават консерви със сварен нахут.
Добре отцеден свареният нахут се разбърква с малко зехтин, лимонов сок и сушена мащерка, черен пипер.

3. За третия слой: Настърган пресен джинджифил и 1 скилидка чесън се задушават в малко олио, добавя се лещата, разбърква се. Налива се гореща вода. На една част леща -2 части вода, като се внимава водата да не свърши преди да се свари лещата. Към края на готвенето се посолява.Аз поръсвам и черен пипер.Оставя се да изстине.

Ако нямате ринг, може да използвате гладко шише от безалкохолна напитка, на която сте отрязали дъното и по-голямата горна част.Необходима ви е "гривна" с висомина 6-7 см.Поставяте на дъното на чинията и започвате да редувате различните съставки. Най отгоре притискате добре и внимателно изваждате нагоре рингчето.

Ако имате чашки за крем карамел или порцеланови за суфле или брюле, изрежете от кухненска хартия кръгчета, с диаметър , колкото е дъното на формичката ви. Изрежете и лента от хартия, по - дълга от височината и дъното на формата.Намажете формите с малко олио, за по-лесно отделяне. Постелете лентата на дъното на формата, така, че крашщата да излизат от двете страни на чашата. Отгоре поставете кръгчето хартия и започнете да пълните. Най-отдолу трябва да поставите слоя, който искате да е най отгоре. Притиснете и изравнете отгоре. Върху пълната форма поставете чинията, в която ще сервирате. Обърнете, така, че чинията да е отдолу, а формата да е в нея. Хванете с пръстите на едната ръка краищата на лентата, а с другата с леко въртеливо движение на горе освободете салатата.


Ако можете да си намерите рингчета, покупката си струва.Лесно, бързо и удобно може да оформяте, когато пожелаете своите салати, ризото, и сладкиши и да имате празнично поднесена храна.


Поръсете отгоре с нигела или сусам или други ядки, каквито обичате.







Други вкусни предложения с леща, които може да опитате:

Леща с джинджифил, синап и кимион за Бъдни вечер- Коледен Календар -Ден 24-ти

Леща плакия

Френска черна леща крамбъл със салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds



 

 


Коментари

  1. Чудесна и много красиво поднесена салатка ! Комплименти ,Бети ! Имам рингчета , наскоро си ги купих и са много удобни за красиво поднасяне на храна . Непременно ще пробвам твоята рецепта :) !
    Хубава вечер !Поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво изглежда, Бети! От много време се каня да си купя ринг, но само с каненето си оставам... Великолепни снимки и презентиране, мисля, че всеки шеф би ти завидял на уменията :)

    Хубава зимна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, фантастична салата с любими продукти!
    Много ми харесва идеята за лещата с джинджифил,
    любима подправка!
    А снимките както винаги са "подканящи" :)
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря!
      И аз много обичам джшнджифил.
      Хубав ден!

      Изтриване
  4. Такива салатки и аз мога да ям вместо основно, да не кажа че често го правя. А за ринг ползвам отрязана консервена кутия от двете страни;)) Ще построя и аз една такава кула, да знаеш;)
    Хубава вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти и аз имам няколко отрязани кутии от консервирана царевица :)),но не в секи има машинка за отваряне на консерви и затова не го дадох като пример, а за огормяне на сладки кулички пък съм ползвала едни неща, които усукват около яката на мъжките ризи...
      Ще се раддам да направиш салатата..
      Хубава сряда!

      Изтриване
  5. Много оригинално,Бети!Красота!Тези рингове вършат чудеса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено, без много усилия имаш красиво поднесено ястие..:)
      БЛагодаря, Таня!

      Изтриване
  6. Бети, страхотни снимки и много вкусна салатка, поднесена красиво! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Убийствена комбинация от любими мои варива и картофена салатка. Обичам нахут още от дете, от времето, когато имаше магазини Плод-Зеленчук и продавачката го слагаше в любимите ми и до днес амбалажни кесии, после баба го вареше и сипваше в една купа, за да може всеки да си хапва като фъстъчки. Бети, ти си фантастичен майстор кулинар. Едно местенце, което със сигурност ще спечели много, ако го удостоиш с твоите творения http://foodgawker.com/. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, аз нямам такъв спомен, не съм виждала като дете да продават нахут. САмо леблебия, която майка ми кеснеше и после оваляна в брашно пържеше.Познавам нахута от преди 20 години, когато се запасявах от софийските пазари, за да мога да приготвям любимия ми хумус.По-късно покрай зет ми започнах да готвя по-активно.
      Благодаря ти за идеята и високата оценка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Ммм, Бети, разкош! Онзи ден един ринг ми се усмихваше от една витрина, тогава успях да му устоя, но след като видях тази салата, май много скоро ще се сдобия с него.:))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, вземи си ринга и ще имаш много поводи за усмивки...
      Прегръдки!
      ...и ти благодаря за коментара!

      Изтриване
  9. Бети, много ефектно поднасяне на салатата, а и тя си го предразполага, такъв букет от вкусове! Разкошна е! Аз рингче имам, но ниско, не е толкова високо като твоето, но ще потърся. Хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. КАте, благодаря ти!
      Имам и по-ниско и по-широко, но го използвам за други цели.
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  10. Много е апетитна и чудесно поднесена!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, разкошни снимки, а и салатката не отстъпва - изглежда вкусна и ароматна!
    Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Много ми харесва оформлението, а и самата салата, Бети!
    Ще взаимствам идеята ти с бутилката ;) Аз още не съм си купила ринг.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ако имаш машинка за отваряне на консерви, можеш да си направиш много бързо рингчета.
      Благодаря ти!
      Хубав ден!

      Изтриване
  13. Бети,да не си започнала проект от рецепти с леща,голямо изобилие напоследък!А тази салата е толкова прецизно подредена,че да не смееш да я докоснеш с виличката!Снимките обаче са гвоздея-тотално пленителни!Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси,благодаря ти! Много си мила!
    Всъщност много обичам леща, но нали предимно сладките неща, салатите и супите ме влекат, не съм публикувала нищо с леща.А си купих няколко вида и се вдъхнових да публикувам какво правя с леща у дома.Може на някой да му допадне, а и непрекъснато експериментирам...Да нещо като поредица от рецепти е.Обявих го като постнах лещата плакия.

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, при теб пак е красиво, но този път в солен вариант :) Благодаря за рецептата, която ми звучи много вкусно и за идеята с бутилката (нямам все още ринг и ще се пробвам с този хитър вариант :)) Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти!
      Радвам се, че ти е допаднала идеята!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  16. Бети, салатката ти изглежда чудесно а за вкуса не се и съмнявам:) Снимките са разкошни!
    Рингове имам цели 3 размера и аз честичко си аранжирам с тях гарнитури и салатки.
    Да ти се похваля че скоро си купих черна леща за твоя крамбъл, но още не съм го правила, не била френска тази обаче а от някъде другаде но не запомних от къде :( бързо се сварявала, но ще видим.За сега само съм си подготвила една шепичка за кълнове и ще ги чакам да ми се получат…
    Приятна вечер от мен с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,радвам се че си решила да приготвиш крамбъла! А на нашите опаковки пише френска. Не е ясно дали е френски сорт или просто е отгледана там, на мен ми допадна вкуса.
      Приятна вечер!
      Радвам се на коментара ти!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни