Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка - Pear Tart with Almond - Lavender Frangipane



Обичам всички разновидности на тарти, тарталети, пайове, галети, ...с малко усилия и време можем да приготвим вкусен десерт. Достатъчно изискан за празничен повод или за неделната трапеза, или просто, когато ви се хапва нещо вкусно. С течение на времето съм премахнала захарта от тестото, удобно е, защото с едно тесто може да приготвите тарт със солена плънка или сладка или и двете в един ден. Винаги може да компенсирате сладостта, като дори и в плънката може да не слагате много захар, а после да добавите мед или да поднесете със сладолед, в който също обикновено има захар. Наистина не е необходимо и в блата да има захар.   В съботната вечер ни се прииска галет, направих набързо тестото, дори без престой в хладилника- за няма и 40 минути с печенето имахме ароматния десерт. Остатъка от тестото прибрах в хладилника. От сутринта след приготвянето на бадемово мляко  ми остана  пулп, и те, заедно с крушите във фруктиерата ми подсказаха какво да приготвя. 


Крушите са едни от любимите ми плодове - сочни, ароматни, мога да им се наслаждавам от лятото почти цяла зима. Как да не ги обича човек - изискани в салата, поширани във вино, прекрасни в  комбинация с  лавандула, неустоими с канела и анасон, и белият и черният шоколад ги обичат, любимо лакомство в комбинация с мед, лешници, орехи ...да изброявам ли още?

Продукти:

* 300 г брашно от камут тип 70 ***
* 120 г студено масло
* 5 до 10 с.л. студена вода
* щипка сол

***Дъщеря ми донесе това брашно, привлечена от състава му и аромата на лешник, който е описан на опаковката, освен това упоменато е, че е подходящо за сладкиши. Изпробвах го точно с този тарт.  Готовият тарт има фин вкус и хрупкава, лека текстура. Направи ми впечатление, че при събирането на тестото пое изненадващо много вода. Затова съм отбелязала и колко сложих. По принцип водата се добавя постепенно, като , след всяко добавяне се пуска за кратко ножа на блендера. Ако нямате това брашно, може да направите с пълнозърнесто от лимец или друго, каквото предпочитате, като спазите правилото за добавяне на водата. При други брашна необходимата вода е по-малко.
Ако ви притесняват експериментите или търсите вдъхновение може да погледнете рецептите в края на тази публикация.

След като съберете тестото на топка, леко сплескайте и приберете, увито в прозрачно фолио в хладилника.  Достатъчни са и 40 минути. Сега е момента да кажа, че тестото е достатъчно за два тарта. Аз направих тестото предната вечер и още тогава направих галет с горски плодове, който свърши преди да изстине...Останалата половина използвах днес в този тарт.

Разточете тестото  с формата на вашата тавичка, като предвидите и височината на стените  и с дебелина около 5-6 мм. Преместете тестото във формата. Притиснете с пръсти добре към дъното и стените. Изрежете излишното, като прокарате точилката по ръба на формата. От остатъка може да направите 2-3 тарталети или да изпечете няколко крекера. 

Сложете тавичката за около 15 минути в хладилника. Загрейте фурната на 180 С. Преди да поставите да се пече надупчете дъното с вилица, застелете с хартия и сложете боб или каквито тежести използвате обичайно. Аз съм избрала най-евтиния вариант - едра морска сол, която използвам многократно.
Печете около 25-30 минути.  Извадете, махнете тежестите и оставете да се охлади. През това време пригответе пълнежа.


Пълнеж:

* 100 г меко масло
* 60 г кафява захар
* 130 г бадемов пулп, остатък от бадемово мляко или фино смлени бадеми
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 1/2 ч.л. сушени лавандулени цветчета
* 1 капка натурален бадемов екстракт
* 1 яйце
* 30 г царевично нишесте
* 30 г брашно от просо

* 2-3 круши, нарязани на тънки парчета, поръсени с лимонов сок
* бадемови листенца
*  сушени лавандулови цветчета
* по желание пудра захар

Основните продукти за  този пълнеж, освен с бадеми или други ядки, са захар, яйце, масло и брашно. Аз реших да сложа царевично нишесте и брашно от просо. Вкусно се получи. Може да сложите брашно по ваш вкус.

Сложете всички съставки в купа, лавандулата стрийте с пръсти  и разбийте докато получите гладък крем.
Напълнете  охладената кора.



Загладете добре с обратното на лъжицата.



Нарежете крушите на тънки резени, аз използвах V-образно ренде. Поръсете ги със сок от лимон. Това, ще ги запази от потъмняване и ще им придаде свежа нотка във вкуса.



Наредете крушите под наклон върху пълнежа. Поставете да се пече за 30-35 минути. Ако е необходимо по време на печенето закрийте тарта с хартия за да не се препекат крушите.
Извадете и оставете във формата да се охлади поне за 15-20 минути. Може да поръсите с малко пудра захар и листенца бадеми и лавандулови цветчета.


Аз нарязах преди пълното охлаждане. Ако изчакате достатъчно пълнежът ще бъде достатъчно стегнат.Извадете от формата  и нарежете с остър нож.







Насладете се в компанията на семейството или приятелите си. Не пропускайте лавандулата. Наистина носи специалното докосване на лятото и на още нещо, което само лавандулата го може. :)


Ето какви сладки и солени вариации на това тесто съм правила аз. Всяко заглавие е линк към рецептата.

със сладък  пълнеж:

Френски ябълков тарт - French Apple Tart

 Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan


 Черешов тарт с маскарпоне - без захар - Cherries, Mascarpone Tart- without sugar

Мини тарталети със сладкарски крем (crème pâtissière) ,(Pastry Cream) и малини

Тарта със сини сливи - Tart with Plums

Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай...- какъв да бъде за вас?

Боровинкови тарталети с дъх на  лавандула

Галет с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Galette

Галет със смокини и лавандула - Figs and Lavender Galette

Боровинков пай

солени варианти:

Рустик ръжено-бадемов тарт с цвекло, моркови и тиквички-без глутен - Rustic rye-almond tart with beets, carrots and zucchini-gluten free

Киш " Прованс" - с прясно биволско сирене и извара, риган и градински чай- Quiche "Provence" - with fresh Buffalo Cheese and Ricotta, Oregano and Sage

Спаначен киш - Spinach quiche

Доматен Тарт Татин - Tomato Tarte Tatin


Ето и един вкусен галет с круши, марципан и къпини, който може да опитате, ако имате замразени къпини.

Коментари

  1. Изглежда невероятно! Много обичам сладкиши с круши :), а този със сигурност е много вкусен! Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина е много вкусен! Поздрави!

      Изтриване
  2. Бети, фантастично изглежда, а ароматите докосват сетивата и ни карат да се пренасяме в лавандулови поля! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря! Обожавам ги тия поля и техния лилав аромат!

      Изтриване
  3. Yo creo que no sabría decidirme por una fruta preferidas, todas están tan buenas y son tan especiales que no le doy mas mérito que a otras, Tu tarta me ha encantado, seguro que el contraste de texturas hace de cada bocado único. De 10. Feliz semana.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен, дъхав и убедително вкусен тарт се е получил, Бети! Много ми харесва! Лавандулата е голяма омайница! :)
    Взаимствам ти идеята за скорошен повод и благодаря предварително!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря! Лавандулата е наистина вълшебна...Радвам се, че ти харесва този тарт!

      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  5. What an amazing combination of flavours! Beautiful pictures, as always ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Looks delicious!

    lu | <a href="http://www.louloublog.com/2016/02/firmoo-giveaway.html“>GIVEAWAY @ Coco & Louis</a>

    ОтговорИзтриване
  7. Wygląda niezwykle apetycznie. I ta masa marcepanowa w środku. Pycha :)

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, много изискан изглежда този тарт! Лавандулата винаги придава една изисканост на десертите :)
    Не съм опитвала комбинация от лавандула и круша, а и бадемов вкус... Сигурна съм, че ще е много взриво-ароматно :)
    Прегръдки и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Лавандулата наистина преобразява един десерт. Наистина много я харесвам и я влагам в много сладкиши и не само :)

      Изтриване
  9. О, красота! Прекрасни нюанси в тези сладки картини! Поздрави, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  10. It looks delicious, pears and lavender.
    Beautiful pictures as well.

    ОтговорИзтриване
  11. Es una tarta deliciosas seguro, con los ingredientes del relleno tiene que ser muy sabrosa, ya solo verla apetece.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно фин сладкиш, Бети! Фантастичен!

    ОтговорИзтриване
  13. Oh my, this looks good, Bety. It's the most unusual dessert I've seen. It looks soft, and I love almonds and pears. Pears used to be my favorite fruit when I was a kid. I wish I had a slice to go with my coffee right now. Your pictures make this dessert look Yummy as ever! You make so many wonderful things for your family, and that's very special, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, almond butter filling is soft, kissed by sweet vanilla and gentle lavender. .... And these wonderful pears. Thank you for the wonderful words, dear Sheri!

      Изтриване
  14. ohhhhh ich liebe BIRNEN,,,und wenn sie dann noch in einer leckeren TARTE angerichtet sind umso besser,,,

    vielen DANK für die lieben WORTE bei mir
    wünsche noch einen schönen ABEND
    und einen sehr schönen BLOG hast DU.,,

    liebe GRÜßE bis bald die BIRGIT

    ОтговорИзтриване
  15. Не си харесах думата франджипан:)), но десерта си харесах!
    И обожавам круши, най-любими са ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) може би по- правилно е да се произнесе "френджипейн" - френски термин за този пълнеж. Десертът наистина е страхотен! Благодаря, Веси!

      Изтриване
  16. Сигурна съм,че е много вкусен този тарт,освен че е и много красив,Бети!Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  17. Wow!!Your pear tart looks so delisious!
    Love the almond butter filling !!Great recipe!!
    Bravo Bety!!!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  18. Тази торта за мен това със сигурност вкуси, защото обичам круши. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни