Торта с колички за Борис - Cake with cars for Boris




Торта за Борис. Поръчана от баба му за неговия рожден ден, донесла му радостни емоции, каквато беше и целта. Детето искаше светофари, а майка му само да не е шоколадова, да не е много сладка, една лека торта, от която след като яде, Борис да не е много палав :). Преди да споделя вкуса,( съобразен с желанията) и рецептата искам да споделя моите усещания докато я мислих и приготвях. Винаги, когато бабата на Борис ( с нея се познаваме) заговори за него цялата и обич и топлота се усеща дори само при споменаване на името му. Тя е много сърдечен и спокоен човек и това малко сладко момченце изпълва мислите и сърцето и с толкова много обич, че само изговарянето на името му като че ли свети с цялата тази любов. Каже ли Борис и усещаш топлота и обич. Вълнуващо и стоплящо е да приготвяш торта за  такова обично дете. 
Разбрах, че родителите се стараят да го хранят здравословно, без шоколад, без захарни неща по всяко време и предложих да приготвя торта, която е без фондан, и все пак празнично украсена, като за малък сладур като него. Но Борис си беше харесал тортата със светофарите и количките ( ха-ха , те са го впечатлили явно най-много), а и баба му ме успокои, че няма да му дават да яде от фонданените фитури.  И така трябваше да измисля торта за Борис със светофари :) Затова и са на видно място. Естествено светофари без коли не може, а те са на улица, не обичам улици без растения и дървета, затова и от тях има.... Вкусът на тортата е пандишпанени блатове, направени с намалено количество светло кафява захар и био бяло брашно. Пълнежът е с прясно направено сладко от сини боровинки, с кафява захар, свежи малини, маскарпоне и заквасена сметана. Ако същата тази тортата беше гола, т.е. без фондан и съответния маслен крем с пудра захар под него,  щеше да бъде само с 240-250 г захар. Много се радвам, че Борис е харесал тортата със светофарите :) и че на вкус е допаднала на всички, които са я опитали. 

На Борис пожелавам безгрижно детство, да бъде здрав, да бъде все така обичан и щастлив! 





Продукти:

за форма с диаметър 20 см

блат

(тази смес направих два пъти- по - долу съм обяснила)

* 4 яйца, разделени
* 80 г  светло кафява захар
* 120 г био бяло брашно
* 1 бакпулвер
* 1 ч.л. лимонов сок
* кората на 1 лимон


Фурната се загрява на 180 С без обдухване.
Брашното и бакпулвера се пресяват. Белтъците се разбиват в купа с лимоновия сок. Когато се получи гъста пяна се добавя половината захар и разбиването продължава до получаването на твърда лъскава маса. Жълтъците се разбиват с останалата захар, претрита с лимоновата кора на гъст светложълт крем. Постепенно към жълтъците се добавят разбитите белтъци и брашното като бъркането е с шпатула и се стремим да запазим въздушноста на тестото. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма. Печем до суха клечка.
 Полученият блат, след изстиването  разделих на 3 части. Изпекох още веднъж горната рецепта, като разпределих сместа като сложих 2/3 в тава с размери 30*40 см и 1/3 в тавичката с диаметър 20 см.
Кръглият блат поставих върху тортата, а от правоъгълния изрязах 2 ленти, с които облицовах странично тотата.

Пълнеж:

* 750 г маскарпоне Granarolo
* 400 г заквасена сметана
* 2 1/2 чаши боровинки
* сока от 1 лимон
* 4 с.л. кафява захар
* 10 г желатин
*1  1/2 чаша малини

От боровинките, лимоновия сок, захарта се сварява сладко, около 15-20 минути на тих огън, след първоначалното завиране. Оставя се да се охлади. Желатинът се накисва с 50-60 мл студена вода. Стопява се на водна баня или се смесва с  1/3 от горещото но не врящо сладко.
Студените маскарпоне и сметаната се разбиват, към тях се прибавя хладното  сладко ( смесено с желатина). Сместа се разбърква с лъжица. В подходяща чиния се поставя един блат, намазва се с боровинково сладко и отгоре се разпределя  равномерно от крема на слой около 2 см. Нареждат се малини. Отгоре се поставя следващия блат и се процедира по същия начин. Добре е да разпределите крема и да оставите за измазване отстрани. Облицова*** се с две ленти от правоъгълния блат. Стяга се в ринг и се прибира за 10-12 часа в хладилника.

***Облицоването отстрани е с цел да се предотврати свличането на фондана. Тъй като кремът е влажен, на по-дебел слой и е с желатин има опасност маслото да не се задържи, когато я измазвате преди поставянето на фондана.

Има и друг начин, без да се налага да обикаляте с платка. Показала съм тук.

Маслен крем:

* 250 г меко масло
* 350 г пудра захар, пресята
* 2-3 с.л. течна сметана

Разбиват се на пухкав крем.


След престоя в хладилника  я измажете гладко с маслен крем, оставете за час- два в хладилника и покрийте с фондан. Фонданът трябва е е добре омесен, преди разточването за да е еластичен и да покриете тортата без да се напука или скъса.

Фондан

Използвах готов. Смесих  бял Satin Ice - 350  г  и светло син - 500 г. За подложката използвах една част черен фондан и една част бял. Покрила съм голяма стъклена дъска за рязане. Намазах я предварително с вода, с разтворен в нея фондан- вместо с ядливо лепило. Раточих предварително омесения до еднороден цвят фондан и с точилката пренесох. Отново разточих леко върху дъската. Тортата е поставена върфу картонена подложка за торти и тогава върху фонданения асфалт.

Украсете. Цифрата и повечето фонданени фигурки са направени няколко дни предварително. Трябва да са добре изсъхнали за да не се огъват и свличат. Разбираемо е, че макар и направени от ядлив материал, НЕ се ядат.



Облачетата също са предварително изсушени и прикрепени към тортата с клечки за зъби - тези отгоре или с фонданени сплескани топчета по борда на тортата. Като дете много обичах да гледам белите пухкави облачета, мисля, че децата все още ги харесват :) и затова сложих на тортата. Като израз на безгрижно детство и игри има и хвърчила, закрепени на тел за изработване на цветя.
























 


Ако получа снимка на разрез на тортата, ще го публикувам.


Коментари

  1. What a beautiful cake! That would be perfect for a little boy's birthday party :)

    Thanks for sharing.

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Amazing job!!!

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименюли 18, 2016

    Представям си личицето на това дете!
    Брава на Вас!
    Да доставиш радост на някого в днешно веме е геройство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Борис е много слънчево дете! Стопли ме много неговата радост! Благодаря за коментара!

      Изтриване
  4. Ohhhhhh que tarta más bonita y original. El niño se habrá quedado encantado, habrá sido todo un éxito. Feliz semana Bety.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias, querida María! El niño realmente ha gustado!

      Thank you, dear Maria! The child really has pleased!

      Изтриване
    2. Dein Kuchen ist ein Kunstwerk. Ich bin total begeistert. Der kleine Junge hat sich sicher sehr gefreut.
      Gruß, Anette

      Изтриване
    3. Thank you,dear Anette, for your lovely comment

      Изтриване
  5. Красива, весела, вкусна! Носи страхотно настроение. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни