Есенна салата с киноа и тиква

 Днес споделям тази вкусна есенна салата от тиква, червени боровинки, киноа, тиквени семки и семпъл балсамов винегрет. Киноата е чудесна за този тип салати- има приятен ядков вкус и много добре попива всякакви сосове и дресинги. Освен въхлехидрати съдържа и протеини и с други съставки се превръща в питателна салата или леко самостоятелно ястие.

 Използвах тиква Хокайдо, защото имам от градината си, лесно се справям сама с нарязването, не я беля, а и една тиква е точно за тази салата. Може да използвате ваш любим сорт или дори сладки картофи. 

Есенна салата с киноа и тиква

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 20 минути

Общо време: 35 минути

Порции: 6-8 


Съставки

1 тиква Хокайдо, нарязана на 2-2,5 см широки кубчета

1 с.л. зехтин

1 чаша неварена киноа

1 3/4 чаши вода

1 шепа сушени червени боровинки

1 средна глава ситно нарязан червен лук

4 с.л. препечени тиквени семки

 сол и прясно смлян черен пипер


Балсамов винегрет

120 мл чаша зехтин

60 мл балсамов оцет

1 ч.л. пчелен мед

1 ч.л. дижонска горчица

1 скилидка чесън, смлян

 сол и пресен черен пипер


Инструкции

1. Загрейте фурната до 200 С.

2. В голяма купа разбъркайте тиквата със зехтин. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разпределете парчетата тиква върху покрита с хартия тава за печене на един слой. Печете за 20-25 минути или докато омекне и леко покафенее.

3. Докато тиквата се пече, изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. Поставете киноата и водата в средна тенджера. Оставете да заври, намалете да къкри и гответе частично покрито, докато течността се абсорбира, около 15 минути. Спрете огъня, поставете кърпа върху тенджерата и после капака. Дръжте така, докато сте готови да сглобите салатата- т.е. след изпичането на тиквата.

4. За да сглобите салатата, комбинирайте сварената киноа, докато е още топла, печената тиква, червените боровинки, червения лук и  тиквените семки в голяма купа. Добавете винегрета и леко разбъркайте, докато се смеси. Охладете за 1 - 2 часа. Преди сервиране опитайте за сол и черен пипер.


Балсамов винегрет

Разбийте всички съставки в малка купа, докато се комбинират. Подправете със сол и черен пипер, на вкус.

В тази салата има два важни момента. Единият е приготвянето на киноата. Ако следвате пропорциите и инструкциите, които многократно съм изпробвала, ще имате пухкава и перфектна киноа. Вторият момент е смесването на всички съставки, докато са все още топли за да се смесят и киноата да поеме дресинга. След това охладете салатата. Може да ядете веднага или да съхраните в хладилника в продължение на 3-4 дни.

Може да добавите сирене, рукола, бейби спанак, листа радикио или кейл.

 Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни