Леща Белуга с таханов дресинг с ферментирало цвекло



Пълноцен и вкусен обяд, който се приготвя бързо, особено ако имате сварена леща. Поширането на яйцата става за няма и 10 минути. Сосът е приготвен от сусамов тахан, ферментирало цвекло, които пасирах. Може да се приготви от вечерта и на другия да се добави само зелената салата. 

За още вдъхновение- рецепти с цвекло и леща Белуга:

Леща Белуга, чери домати и спанак 

Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad

Сьомга върху леща белуга с кокосово мляко. Коледен календар- Ден 6-и - Salmon on Beluga Lentils with Coconut Milk

И тъй като много обичаме у дома леща в блога има много и разнообразни рецепти. Достатъчно е да напишете в търсачката с лупичката горе леща и ще ви излязат всички рецепти с леща. Сега ви ви давам линк за да се потопите в света на лещата


Леща Белуга с таханов дресинг с ферментирало цвекло


 Съставки

1 чаша варена черна леща Белуга

ферментирало цвекло около чаша и половина **

100-150 г сусамов тахан 

2 с.л. пресен лимонов сок

1 ч.л.  пчелен мед

прясно смлян черен пипер

3 - 4 супени лъжици саламура от цвеклото

2 поширани яйца

шепа смесени малки листа за салата

зърна от ½  нар

зехтин екстравърджин за сервиране

Инструкции

1. Поставете цвеклото, тахана, лимоновия сок, саламурата от цвекло в кухненския робот.  Блендирайте до гладкост, може да се наложи да добавите още саламура или вода, докато се постигне желаната консистенция.

2. За да сервирате, намажете дъното на 2 купички или чинии с дресинга от цвекло и тахан. Добавете ½ чаша варена черна леща, разпределете листните зеленчуци. Добавете по 1 поширано яйце на порция. Поръсете равномерно зехтин отгоре. Подправете яйцето и зеленчуците с допълнително и черен пипер, ако желаете.


* Предпочитам тази леща в подобни ястия, или салати, защото зрънцата остават цели и се отделят лесно едно от друго.

** Ферментиралото цвекло съм приготвила по тази рецепта със саламура от 40 г сол на 1 литър вода. За да ферментира по-бързо съм нарязала на кубчета.


Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни