Лучен тарт Татен с билки

 




Захлаждането на времето ни кара да се въртим около фурната с удоволствие. Един току-що изпечен тарт с хрупкава коричка, апетитна плънка, от която се носи неустоим аромат е истинска комфортна храна не само в дъждовен, мъглив или студен ден. Този лучен тарт е не просто храна, а уют във всеки не дотам добър или тъжен ден. Защото добре знаем, че има такива дни, в които в душата ни е дъждовно, мъгливо и студено. Дори приготвянето му носи удоволствие. А когато го извадите от фурната, накъсате листенца мащерка отгоре и седнете с чаша вино с близките си ще забравите неусетно за лошото време, лошите мисли и ще погледнете на света с усмивка. Гарантирам ви, че ще се влюбите от първата хапка и завинаги.



Вижте видеото и още този уикенд си го пригответе. Не забравяйте да налеете и хубаво вино. Спомнете си тази рецепта, когато навън или в душата е студено и сиво. 


Ако и вие като мен обожавате всякакви печива като пай, тарт и киш, кликнете на тази дума отстрани в етикетите и си изберете какво ви се хапва. 

Лучен тарт Татен с билки

Съставки

80 г масло

1 ½ с.л. прясна мащерка, нарязана на ситно

½ с.л. розмарин, нарязан на ситно

½ с.л. градински чай, нарязан на ситно

1 скилидка чесън, смлян

1100 г малки лукчета шалот, обелени, оставени цели, горната част към стъблото е подрязана

½ с.л. сол

2 с.л. балсамов оцет

1 с.л. меласа от нар

2-3 с.л. вино мерло или друго ароматно червено вино

100 г зрял чедър, настърган

230 г готово  бутер тесто, 3-5 см по-голям от диаметъра на тигана

Шепа прясна мащерка за гарнитура

Инструкции

1. Обелете шалота и подрежете горната част. Разполовете всички лукчета. (Запазете обелките за зеленчуков бульон.)

2. Загрейте фурната на 180 С с вентилатор.

3. Поставете маслото в тиган,  подходящ за фурна. Разтопете на слаб до среден огън, добавете чесъна и наситнените билки. Поддържайте котлона слаб, за да сте сигурни, че маслото не гори.

4. Подредете шалота с разреза надолу в тигана в кръг. Посолете и гответе  за 10-15 минути на среден огън, докато се карамелизират и омекнат.

5. Добавете балсамовия оцет, меласата и виното в тигана и гответе още 5 минути, докато се редуцира и изглежда като сироп. Внимавайте да не загори. 

6. Разпръснете сиренето върху шалота и след това поставете бутер тестото върху тигана, покрийте изцяло шалота и приберете внимателно тестото отстрани, леко към дъното. Внимавайте да не се изгорите. 

7. Сложете в предварително загрятата фурна и печете 15-20 минути или до хрупкава златисто-кафява коричка. 

8. Извадете от фурната. Оставете леко да се охлади в тигана за около 5 минути. Поставете голяма чиния върху тигана и го обърнете, за да извадите тарта от тигана. Гарнирайте с прясна мащерка и сервирайте веднага. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни