Лучен тарт Татен с билки
Вижте видеото и още този уикенд си го пригответе. Не забравяйте да налеете и хубаво вино. Спомнете си тази рецепта, когато навън или в душата е студено и сиво.
Лучен тарт Татен с билки
Съставки
80 г масло
1 ½ с.л. прясна мащерка, нарязана на ситно
½ с.л. розмарин, нарязан на ситно
½ с.л. градински чай, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, смлян
1100 г малки лукчета шалот, обелени, оставени цели, горната част към стъблото е подрязана
½ с.л. сол
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. меласа от нар
2-3 с.л. вино мерло или друго ароматно червено вино
100 г зрял чедър, настърган
230 г готово бутер тесто, 3-5 см по-голям от диаметъра на тигана
Шепа прясна мащерка за гарнитура
Инструкции
1. Обелете шалота и подрежете горната част. Разполовете всички лукчета. (Запазете обелките за зеленчуков бульон.)
2. Загрейте фурната на 180 С с вентилатор.
3. Поставете маслото в тиган, подходящ за фурна. Разтопете на слаб до среден огън, добавете чесъна и наситнените билки. Поддържайте котлона слаб, за да сте сигурни, че маслото не гори.
4. Подредете шалота с разреза надолу в тигана в кръг. Посолете и гответе за 10-15 минути на среден огън, докато се карамелизират и омекнат.
5. Добавете балсамовия оцет, меласата и виното в тигана и гответе още 5 минути, докато се редуцира и изглежда като сироп. Внимавайте да не загори.
6. Разпръснете сиренето върху шалота и след това поставете бутер тестото върху тигана, покрийте изцяло шалота и приберете внимателно тестото отстрани, леко към дъното. Внимавайте да не се изгорите.
7. Сложете в предварително загрятата фурна и печете 15-20 минути или до хрупкава златисто-кафява коричка.
8. Извадете от фурната. Оставете леко да се охлади в тигана за около 5 минути. Поставете голяма чиния върху тигана и го обърнете, за да извадите тарта от тигана. Гарнирайте с прясна мащерка и сервирайте веднага.
Коментари
Публикуване на коментар