Крем с облепиха - Sea Buckthorns Curd

 Днешната рецепта е с един не толкова популярен плод по нашите земи- облепиха. Надявам се да не остане дълго в тази анонимност, защото имаме условия за това непретенциозно храстче, с бодливи клонки, заострени сребристи листа и удивителни оранжеви, сочни и киселички плодчета, разположени по клончетата, като облепени по тях. Може би това е източника на названието облепиха. Може да се срещне с името морски зърнастец, сибирски ананас, ракитник. На английски може да го срещнете като sea buckthorns, sea berries. Всеки народ има свое название и както виждате може дори да са няколко, затова най-сигурно е да знаем латинското название-(Hippophae rhamnoides) от семейство Миризливовърбови. От трактати на тибетски монаси се разбира, че морският зърнастец е едно от най-старите известни растения, които се използват в медицината в Азия от хилядолетия.  Първата част от името Hippophae означава " блестящ кон". Легендата свързана с името, а и разпространението на това растение в Европа е свързана с Алкеснандър Македонски. По време на изтощителни военни походи войниците забелязали, че уморените коне се хранят с листа и плодове от непознати дръвчета и опитали плодовете. След няколко дни възтановили силите си и се изпълнили с енергия. Александър Македонски пренесъл плодните дръвчета в Европа, а непознатият плод получил името Hippophae- блестящ кон.

Друга легенда свързана с владетеля на Монголия- Чингис хан, казва че могъществото му се дължало на 3 крайъгълни камъка- добре организирана армия, строга дисциплина и облепиха. 

 Облепихата е  бодлив храст с височина около 2-4 метра и расте по дюни, песъчливи и чакълести брегове на реки и ручеи, също и по морския бряг в Европа и Азия. Изключително издържливо растение ( издържа до -40 градуса). Може да вирее добре на бедни почви, издържа на суша и обича слънце.  Развива, макар и относително плитка- обширна коренова система и може да се сее с цел да попречи на ерозията. Растението е двуполово, което означава, че трябва да се засее едно мъжко растение в близост до женски, за да ги опложда. Облепихата не изисква специални грижи и не страда от заболявания. С цел по-лесно събиране на плодовете е добре високите клони да се подрязват. Плодовете се събират през август-септември.  Растението е с бодли по стъблата ( подобно на трънката ), които затрудняват събирането на плодовете. По тази причина в по-северните страни се изчаква плодовете да замръзнат и тогава се прибират по-лесно. 

Облепихата произхожда от Непал и обитава цяла Европа, Япония, Хималаите, Алтай и Тибет. Като селскостопанско растение се отглежда в Германия, Франция, Финландия, Индия и Китай. Отскоро се отглежда и в Канада. Очаквам и България да започне да се споменава, като място, където се отглежда облепиха. 

Цветовете, плодовете, семената и листата на облепихата се използват от дълбока древност за медицински цели. Моята първа среща беше под  формата на масло. То има толкова много приложения, че го имам в домашната аптечка и е едно от нещата, които ме придружават по време на пътувания. Има отхрачващо действие, облекчаващо действие при ангина, висок холестерол, действа добре на паметта и концентрацията. Прилага се при стомашно-чревни заболявания- облекчава язва, рефлукс. Приемането му помага за здравето на очите- действа добре при сухота. Облекчава кожата след слънчево изгаряне, подобрява зарастването на рани, облекчава рани по кожата от сухота и студ, екзема. Има антистареещо действие.

 

  *** Преди да решите да приемате масло от облепиха и особено, ако имате специфични заболявания е добре да се консултирате със специалист.

 

Плодовете на облепихата имат изключително богато съдържание на витамини, минерали, микроелементи, флавоноиди, ненаситени мастни киселини, аминокиселини, кумарин, стероли, оксикумарин. Съдържа рядката янтарна киселина и дори серотонин. Янтарната киселина влияе благоприятно върху токсичното действие на антибиотиците и вредното въздействие на рентгеновите лъчи. 

Когато за пръв път срещнах маслото от облепиха и започнах да търся информация за него, за растението, къде расте и с интерес откривах още и още интересни факти поисках да опитам този чуден плод, пълен с толкова полезни съставки. Подариха ми бурканче с конфитюр ( от Швейцария си спомням, че беше) допадна ми на вкус, въпреки лекия странен аромат. Нямах търпение да опитам  пресен плод. Е, след години в Березка открих замразени плодчета и редовно съм си купувала през зимата ( защото наистина са велики тези плодчета). И ето, че мечтата ми да опитам пресен плод, дори отгледан в България се сбъдна. venets.permaculture имат дръвчета и вече втора година предлагат плодове. Тази година успях да си взема и не само да хапна, но и да приготвя нещо с тях. За хората, които са опитвали замразени плодове ще кажа, че пресните плодчета нямат този особен аромат или аз не го усещам, а имам чувствително обоняние ( за жалост понякога).

Ако сте стигнали дотук сте герои. Следва вече рецептата. В Инстаграм профила ми може да видите краткото клипче, в което показвам текстурата на крема, когато е готов. 

Ще има и още рецепти. Последвайте ме в Инстаграм, където публикавам акценти за следващи рецепти. 



Крем с облепиха 


Съставки

350 г облепиха

5 яйчни жълтъка

1 портокал ( био или старателно измит с четка, сода за хляб и гореща вода)- кора и сок 

2 с.л. царевично нишесте

50 г захар/кленов сироп/стевия на вкус

щипка сол

120 г краве масло, студено на кубчета


Инструкции

1. Настържете кората на портокала.

2. Смелете облепихата и портокаловата кора с блендер. Прекарайте през сито, за да отделите семнецата.

3. В средна тенджера сложете пюрето от облепиха, нищестето, портокаловия сок, захарта или подсладителя, който сте избрали, солта. Разбъркайте.

4. Добавете жълтъците и  разбъркайте добре.

5. Сложете на среден огън и, без да спирате да бъркате сместа с бъркалка или силиконова шпатула, гответе до сгъстяване. Сместа започва да облича лъжицата и при разбъркване се вижда трайна пътека по дъното на тенджерата. Вижте снимката.

6. Свалете съда от котлона, с разбъркване добавете нарязаното на парчета масло и разбийте добре с миксер.

7. Поставете в буркани, затворете и приберете в хладилника, ако няма да използвате веднага. Ако ще използвате крема за пълнеж на тарт, торта, макарони, палачинки и каквото още се сетите, покрийте повърхността на крема с хартия за печене или стреч фолио. Оставете докато се охлади до нужната температура. По този начин крема няма да образува коричка по повърхността.

Днес си поръчах женско дръвче и съм в търсене на мъжко. Ако имате информация откъде мога да взема, ще съм благодарна да споделите. Търся си също и дръвче хинап/ финап.

*** Източник на информацията за облепиха тук

Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни