Медени квадратчета с орехи




Толкова отдавна искам да приготвя този сладкиш от тефтерите на майка ми. Един от специалните сладкиши от детството ми. Обичам да разлиствам тези стари тетрадки с рецепти и да се пренасям във времето. Направих някои замени, които по никакъв начин не нарушиха вкуса на този карамелен сладкиш с много орехи и хрупкава коричка. Замених обикновеното пшенично брашно с ръжено. Обичам вкуса на ръжено брашно и в комбинация с карамелено-ореховия вкус на плънката се получи много вкусен сладкиш. Замених млечните продукти с такива без мляко. Ако нямате пробеми с млечните, използвайте краве масло и сметана с 35% масленост. За сладостта- няма какво да се лъжем- сладко е и няма начин да се замени захарта и меда. Но не ядем всеки ден такива сладости, а и едно квадратче е напълно удовлетворяващо и няма да прекалите с количествата. Добра идея е  и да го споделите с приятели. 

Медени барчета с орехи


Време за подготовка: 30 минути

Време за охлаждане: 90 минути

Време за готвене: 30 минути

 Общо време: 2 часа и 30 минути  


Съставки:

За основа:

210 г ръжено брашно или от лимец

60 г мед от Истински мед

120 г масло, веган на стайна температура

2 с.л. растително мляко


За плънката:

120 г веган масло

120 г светло кафява захар

350 г течен мед от Истински мед

360 г орехи, много едро нарязани 

120 г  кокосова сметана от кен (само твърдата част)

щипка-две малдонска сол на люспи

1 шушулка ванилия- семената или  чаена лъжичка ванилов екстракт


Инструкции:

За основата на сладкиша:

1. Загрейте фурната до 180°C. Може да направите това, когато приберете блата във фризера.

2. Намажете с масло или напръскайте 18 см на 30 см  тавичка и покрийте с широки ленти пергаментова хартия, така че да покриете дъното и страните. 

3. В голяма купа смесете мекото масло с меда. Трябва да е кремообразно. Може да разбиете с миксер или шпатула. 

60 г мед

120 г масло, веган на стайна температура

4. Добавете брашно и търпеливо го смесете, докато получите ронливо тесто. Използвам шпатула в началото, продължавам с ръце. Добавете 2 с.л. растително мляко. Обединете тестото.

210 г ръжено брашно или от лимец

2 с.л. растително мляко

5. Поставете тестото на дъното на подготвената тава на малки купчини. С пръсти или дъното на тежка чаша потупвайте докато покриете и изравните цялата повърхност. 

6. Набодете с вилица и поставете в хладилник или фризер за 1/2-1 час. Печете в загрята на 180 С фурна за 15-20 минути, докато краищата започнат да изсъхват и едва се оцветяват. Оставете да се охлади, докато правите плънката.

Оставете  фурната включена.

За плънката:

1. Сложете кафявата захар в средно висока тенджера. 

120 г светло кафява захар

2. Гответе на среден огън, докато се карамелизира по-голямата част. Не допускайте да изгори или да добие тъмен цвят. Добавете меда. Ще се получи бълбукане. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица. След една- две минути добавете сметаната и маслото.

350 г течен мед

120 г веган масло

120 г  кокосова сметана от кен( само твърдата част)

3. Гответе 5 минути, като разбърквате от време на време. Ще се разпени и надигне, затова намалете малко огъня. 

4. Свалете от огъня и веднага добавете орехите, ванилията. Разбъркайте. Накрая добавете солта.

360 г орехи, много едро нарязани или на половинки

щипка-две малдонска сол на люспи

1 шушулка ванилия- семената или  чаена лъжичка ванилов екстракт

5. Изсипете в предварително изпечената кора и върнете във фурната за 20 минути. Ще шупне и все още ще изглежда донякъде течно, но не толкова, колкото преди печенето. Плънката се втвърдява много, след като изстине и ако я запечете много, ще стане толкова твърда, че ще е почти невъзможно да ядете. Не печете повече от 20 минути, дори да ви се струва течна.

6. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.

7. Нарежете на квадрати и сервирайте.

Съвети:

Основата за сладкиши може да се направи предварително и да се замрази. Печете директно от фризера.

Пълнеж: Орехи и мед е за мен най-вкусната комбинация, но може да използвате други ядки, които предпочитате. Ако избягвате ядки, използвайте белени слънчогледови семена или тиквени,  или сусам.

Вариант на десерта: Нарежете на по-малки квадрати, колкото хапки и потопете в разтопен шоколад.

Съхранение: тези блокчета могат да се съхраняват в хладилника няколко дни, винаги добре опаковани, за да не изсъхнат. Или ги съхранявайте в кутия, разделени на слоеве с хартия за печене.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни