Медени квадратчета с орехи
Толкова отдавна искам да приготвя този сладкиш от тефтерите на майка ми. Един от специалните сладкиши от детството ми. Обичам да разлиствам тези стари тетрадки с рецепти и да се пренасям във времето. Направих някои замени, които по никакъв начин не нарушиха вкуса на този карамелен сладкиш с много орехи и хрупкава коричка. Замених обикновеното пшенично брашно с ръжено. Обичам вкуса на ръжено брашно и в комбинация с карамелено-ореховия вкус на плънката се получи много вкусен сладкиш. Замених млечните продукти с такива без мляко. Ако нямате пробеми с млечните, използвайте краве масло и сметана с 35% масленост. За сладостта- няма какво да се лъжем- сладко е и няма начин да се замени захарта и меда. Но не ядем всеки ден такива сладости, а и едно квадратче е напълно удовлетворяващо и няма да прекалите с количествата. Добра идея е и да го споделите с приятели.
Медени барчета с орехи
Време за подготовка: 30 минути
Време за охлаждане: 90 минути
Време за готвене: 30 минути
Общо време: 2 часа и 30 минути
Съставки:
За основа:
210 г ръжено брашно или от лимец
60 г мед от Истински мед
120 г масло, веган на стайна температура
2 с.л. растително мляко
За плънката:
120 г веган масло
120 г светло кафява захар
350 г течен мед от Истински мед
360 г орехи, много едро нарязани
120 г кокосова сметана от кен (само твърдата част)
щипка-две малдонска сол на люспи
1 шушулка ванилия- семената или чаена лъжичка ванилов екстракт
Инструкции:
За основата на сладкиша:
1. Загрейте фурната до 180°C. Може да направите това, когато приберете блата във фризера.
2. Намажете с масло или напръскайте 18 см на 30 см тавичка и покрийте с широки ленти пергаментова хартия, така че да покриете дъното и страните.
3. В голяма купа смесете мекото масло с меда. Трябва да е кремообразно. Може да разбиете с миксер или шпатула.
60 г мед
120 г масло, веган на стайна температура
4. Добавете брашно и търпеливо го смесете, докато получите ронливо тесто. Използвам шпатула в началото, продължавам с ръце. Добавете 2 с.л. растително мляко. Обединете тестото.
210 г ръжено брашно или от лимец
2 с.л. растително мляко
5. Поставете тестото на дъното на подготвената тава на малки купчини. С пръсти или дъното на тежка чаша потупвайте докато покриете и изравните цялата повърхност.
6. Набодете с вилица и поставете в хладилник или фризер за 1/2-1 час. Печете в загрята на 180 С фурна за 15-20 минути, докато краищата започнат да изсъхват и едва се оцветяват. Оставете да се охлади, докато правите плънката.
Оставете фурната включена.
За плънката:
1. Сложете кафявата захар в средно висока тенджера.
120 г светло кафява захар
2. Гответе на среден огън, докато се карамелизира по-голямата част. Не допускайте да изгори или да добие тъмен цвят. Добавете меда. Ще се получи бълбукане. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица. След една- две минути добавете сметаната и маслото.
350 г течен мед
120 г веган масло
120 г кокосова сметана от кен( само твърдата част)
3. Гответе 5 минути, като разбърквате от време на време. Ще се разпени и надигне, затова намалете малко огъня.
4. Свалете от огъня и веднага добавете орехите, ванилията. Разбъркайте. Накрая добавете солта.
360 г орехи, много едро нарязани или на половинки
щипка-две малдонска сол на люспи
1 шушулка ванилия- семената или чаена лъжичка ванилов екстракт
5. Изсипете в предварително изпечената кора и върнете във фурната за 20 минути. Ще шупне и все още ще изглежда донякъде течно, но не толкова, колкото преди печенето. Плънката се втвърдява много, след като изстине и ако я запечете много, ще стане толкова твърда, че ще е почти невъзможно да ядете. Не печете повече от 20 минути, дори да ви се струва течна.
6. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
7. Нарежете на квадрати и сервирайте.
Съвети:
Основата за сладкиши може да се направи предварително и да се замрази. Печете директно от фризера.
Пълнеж: Орехи и мед е за мен най-вкусната комбинация, но може да използвате други ядки, които предпочитате. Ако избягвате ядки, използвайте белени слънчогледови семена или тиквени, или сусам.
Вариант на десерта: Нарежете на по-малки квадрати, колкото хапки и потопете в разтопен шоколад.
Съхранение: тези блокчета могат да се съхраняват в хладилника няколко дни, винаги добре опаковани, за да не изсъхнат. Или ги съхранявайте в кутия, разделени на слоеве с хартия за печене.
Коментари
Публикуване на коментар