Спагети с миди Сен Жак ( с Кралска кладница ), веган
Да се сдобиете с миди Сен Жак, е не толкова трудно, колкото скъпо. С техния заместител обаче - гъбата Кралска кладница е много по-лесно и евтино, моите са от Гъбено царство. Вече ви споменах за хората, които отглеждат редките гъби Лъвска грива в тези рецепти - Пикантни шишчета от Лъвска грива, Бургер с Лъвска грива
Гъбата Кралска кладница има по-големи стъбла. Те са месести, плътни и крехки. Когато се нарежат напречно изглеждат и се усещат точно като миди. Когато ги поднесете, приготвени като мидите Сен Жак са неразличими на вкус. Ето как да ги приготвите:
Подготовка – Загрейте предварително дебел тиган. Нарежете стъблата на гъбите на 2- 2,5 см медальони и ги подсушете.
Подправете – Напръскайте или намажете с четка гъбените медальони със зехтин и поръсете с щипка морска сол, черен пипер и сладък пипер. За улеснение наредете на дъска всички кръгчета.
Гответе – Поставете мидите в горещия тиган и гответе от всяка страна за 2 минути. Подправете страната, която не е подправена, и я обърнете обратно за още 2 минути. Извадете в чиния.
Спагетите- Междувременно сварете спагетите според указанията на опаковката. Придържайте се към краен резултат al dente. Прецедете, когато са готови и разбъркайте с лъжичка зехтин за да не се слепят.
Сотирайте – Разтопете веган маслото (или зехтина) в тиган и добавете чесъна. Гответе докато започне да ухае. Добавете лимона. Добавете мидите обратно в тигана със соса. Добавете магданоза и разбъркайте. За морски вкус и аромат накрая добавих смлени листа нори.
Сервирайте – Разпределете в чинии, поръсете още свежи листенца магданоз, добавете парченца свеж лимон се насладете!
Видео
Абонирайте се за канала и кликнете върху камбанката, за да не пропускате нови видеа!
Спагети с миди Сен Жак ( с Кралска кладница ), веган
Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 10 минути
Общо време: 20 минути
Съставки
500 г гъби Кралска кладница
4 супени лъжици веган масло (или зехтин)
2 ч. л. зехтин за тигана
60 г веган масло+1-2 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън пресован
1-2 щипки сладък червен пипер
1/2 връзка магданоз, нарязан
1/2 лимон + допълнителни резени за сервиране
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 листа нори, смлени на прах или фино счукани в хаванче
За пастата:
300 г паста
Инструкции
1. Загрейте предварително дебел тиган на средно слаб огън. Намажете го с тънък слой зехтин.
2 ч. л. зехтин
2. Нарежете стъблата на кралската кладница на кръгчета с дебелина 2,5 см и ги подсушете. (Запазете шапчиците за друга рецепта или просто ги използвайте тук, ако нямате нищо против формата).
500 г гъби Кралска кладница
3. Намажете или напръскайте едната страна на кръгчетата стриди със зехтин, след което подправете с щипка морска сол, черен пипер и сладък червен пипер. Използвайте ръката си, за да разпределите подправките отгоре.
сладък пипер, сол и прясно смлян черен пипер на вкус
4. Добавете гъбените медальони към горещия тиган с подправената страна надолу. Трябва да чуете как цвърчи приятно, когато се докосне до горещия тиган. Сега намажете горната част със зехтин, поръсете с пиперите и солта. Гответе около 2 минути от всяка страна, докато се постигне приятен златистокафяв цвят (стойте наблизо, не ги прегаряйте). Прехвърлете в купа и оставете на топло.
Междувременно на друг котлон загрейте вода и сварете спагетите al dente според указанията на опаковката.
Отцедете водата ( може да запазите за бульон за супа) Изсипете мидите при пастата и разбъркайте добре. Добавете смлените на прах нори и разбъркайте за да се разпределят равномерно.
5. Добавете веган маслото (или смес от веган масло и зехтин) към тигана, в който сте приготвили веганските миди. Смесете пресования чесън и гответе само докато започне да отделя аромат, около 30 секунди.
60 г веган масло+1-2 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън пресован
6. Изстискайте лимона и добавете магданоза, след което прехвърлете „веганските миди“ обратно в соса. Поръсете с натрошените нори. Подправете със сол и черен пипер и добавете току що сварената паста. Разбъркайте и сервирайте като разпределите равномерно "мидите". Добавете към порциите свежи листа магданоз и парчета лимон.
1/2 връзка магданоз, нарязан
1/2 лимон + допълнителни резени за сервиране
2 листа нори, смлени на прах или фино счукани в хаванче
Коментари
Публикуване на коментар