Веган ягодов чийзкейк без печене, с пробиотици
Този кремообразен веган ягодов чийзкейк без печене се състои от ягодова бисквитена кора и кремообразен ягодов пълнеж, покрити с бита сметана и е без млечни продукти. Вкусен е толкова колкото, ако бях използвала животински крема сирене и сметана. За да постигна вкуса на сирене и да направя този чийзкейк полезен, използвах пробиотици. Изключително кремообразна консистенция – пълнежът за чийзкейка без млечни продукти е почти като ягодов мус и буквално се разтапя в устата ви. Наситеният плодов вкус е благодарение на лиофилизираните ягоди и малко замразени сладки и вкусни ягоди от градината, което го прави идеален за всяко време на годината, не само в сезона на ягодите!
За основата използвах веган бисквити без захар, в крема също няма захар, само топингът е подсладен, защото използвах кондензирано кокосово мляко. Чийзкейкът е съвършен, деликатно сладък, аромататен и се стапя в устата ви, като остава приятен вкус на ягоди. Подходящ десерт е за хора, които ограничават и избягват захарта.
Ще се радвам да опитате! Ще ви хареса със сигурност.
Приготвянето е лесно и бързо- само 30 минути активно участие. Трудната част е изчакването. Това е и една от причините да приготвям подобни сладкиши вечер.
Този лесен десерт е перфектната рецепта за розова торта за момичешки рожден ден, 8-ми март, Св.Валентин или бебешко парти, Великден или семеен празник!
Съвети:
Може да стане лесно безглутенов, просто заменете бисквитите с безглутенови, които харесвате.
Вкусът е ягодов, благодарение на лиофилизираните плодове и на замразените градински ягоди, които са брани в сезона си. Може да увеличите количеството на лиофилизираните, но не слагайте повече от посоченото количество пресни или замразени ягоди. Това ще повлияе на текстурата и със сигурност на втвърдяването. Както са написани продуктите тортата може да се яде направо извадена от хладилника, достатъчно стабилна е и в същото време мека и топяща се в устата.
Веган бисквитки без захар- използвах Gullon. Може да използвате каквито искате, важно е да отговарят на изискванията ви.
Кашу – основната съставка на сиренената част от този чийзкейк. Използвах пробиотици - Веган пробиотик Genesis MegaMix BIO – капсули
Веганско кондензирано мляко - използвах подсладено кондензирано кокосово мляко на Nature's Charm.
Кокосова сметана, използвам твърдата част на предварително охладено кенче за 24 часа в хладилника.
Веганско кисело мляко - за да го направя по-гъсто го поставих в двойна марля и го оставих за една нощ в хладилника. ( за същото време, през което накиснах кашуто) Тук може да видите как заквасвам бадемово мляко
Кокосово масло/веган масло – този чийзкейк става доста мек с консистенция на мус. За да го направя стабилен използвах малко веган масло, което може да замените с кокосово рафинирано олио( не се усеща кокосов аромат). Добавя се стопено.
Агар-агар- използвах малко количество, което да придаде стабилност без да прилича на желиран десерт. Заедно с кокосовото масло или веган маслото го стабилизират точно колкото трябва за да стои отрязано парченце стабилно и в същото време да се стапя в устата, веднага след като го извадим от хладилника.
Смилам цялото количество лиофилизирани ягоди, което е необходимо за рецептата. После разделям и измервам за различните елементи на десерта.
Поставете ацетатна лента от вътрешната страна на ринга. Така ще отделите лесно и чисто чийзкейка от формата след като се стегне.
Подобни рецепти, които ще ви допаднат:
Романтичен тарт Малинова панакота
Вижте видеото
Веган ягодов чийзкейк без печене
Време за приготвяне: 40 минути
Време за охлаждане: 6 -12 часа
Порции: 12
Съставки
Бисквитена основа
200 г веган бисквити без захар или други веган бисквитки
15 г лиофилизирани ягоди или прах
50 г веганско масло, стопено
Пълнеж
600 г кашу, накиснато за една нощ
200 г кокосова сметана (само гъстата част от кен)
50 г кокосово масло или веган масло на блок - стопено
150 мл овесено мляко- гъсто домашно приготвено
1 /1/4 ч.л. агар-агар
100 г веган кисело бадемово или от кашу мляко( отцедено за една нощ)
2 капсули Веган пробиотик Genesis MegaMix BIO
1 шушулка ванилия, само семената
30 г лиофилизирани ягоди, смлени на прах
100 г замразени( размразени) или пресни градински ягоди
Топинги
400 мл кокосова сметана за разбиване
170 г подсладено кондензирано кокосово мляко (използвам Nature's Charm)
30 г замразени градински ягоди или пресни ягоди
5 г лиофилизирани ягоди ( смлени на прах)
Инструкции
1. Тъй като моите лиофилизирани ягоди са на парченца(предпочитам ги, защото прахообразните по-бързо овлажняват и сте събират на бучка, която не може да се разбие) Тези, които са на тънки парченца смилам с кафемелачка или НутриБулет. За удобство блендирам цялото количество, което ми е необходимо за рецептата и после отмервам необходимото за различните елементи.
50 г лиофилизирани ягоди, разделени на 15г +30г +5 г
2. Направете кората:
Застелете дъното на 20 см-ова форма за торта (с подвижна основа) с хартия за печене. Закрепете ацетатна лента от вътрешната страна на ринга и тогава затегнете.
Смелете бисквитките и лиофилизираните ягоди в кухненския робот и ги разбийте за около 30 секунди, докато се смелят равномерно. Добавете веган маслото и разбъркайте отново, докато се смеси равномерно и сместа прилича на мокър пясък.
200 г веган бисквити без захар или други веган бисквитки
15 г лиофилизирани ягоди или прах от общо смляното количество
50 г веганско масло, стопено
Притиснете бисквитената смес в основата на формата за торта и я изгладете с гърба на лъжица или чаша, като се уверите, че е компактна. Оставете в хладилника, докато приготвите плънката.
Направете пълнежа:
3. Разбъркайте агара в овесеното мляко и го загрейте на умерен огън, докато започне да къкри и да се сгъстява.
150 мл овесено мляко- гъсто домашно приготвено
1 /1/4 ч.л. агар-агар
4. Измийте кашуто с вряла вода. Поставете в блендера.
600 г кашу, накиснато за една нощ
5. Стопете веган маслото и кокосовата сметана. Когато са топли спомагат за гладкото разбиване на кашуто.
200 г кокосова сметана (само гъстата част от кен)
50 г кокосово масло или веган масло на блок - стопено
6. Ако имате мощен блендер поставете всички съставки и блендирайте до гладък, кремообразен вид. Накрая добавете две капсули пробиотик- само прахчето. Блендирайте за кратко.
Аз разполагам с по-малък и добавям последователно съставките. Вижте видеото.
600 г кашу, накиснато за една нощ
овесеното мляко с агара
100 г отцеденото кисело мляко
1 шушулка ванилия, само семената
30 г лиофилизирани ягоди, смлени на прах
100 г замразени( размразени) или пресни градински ягоди
200 г кокосова сметана (само гъстата част от кен)
50 г кокосово масло или веган масло на блок - стопено
2 капсули Веган пробиотик Genesis MegaMix BIO
7. Изсипете сместа във формата за торта, загладете и я поставете отново в хладилника да стегне за минимум 6 часа (или една нощ).
8.След като стегне, внимателно извадете чийзкейка от формата, като освободите ринга и повдигнете дъното. Отлепете ацетатната лента.
Топинги:
9. Добавете кокосовата сметана за разбиване в голяма купа и разбийте, докато стане лека и пухкава. С лъжица покриете чийзкейка с нея.
10. Направете ягодовия сос: Добавете кондензираното мляко, пресните ягоди и лиофилизираните ягоди -5 г в кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост.
11. Прекарайте сместа през сито с фина мрежа, за да отстраните всякакви ягодови семки.
Покрийте чийзкейка с ягодов сос и лиофилизирани ягоди и малини точно преди сервиране.
Съхраненете остатъците в хладилник в покрита кутия.
Можете да замразите чийзкейка цял в херметически затворен съд или на отделни филийки. Съхранява се във фризера 2-3 месеца. За да размразите, просто го поставете в хладилника за една нощ. Препоръчвам да полеете с топинга непосредствено преди сервиране.
Коментари
Публикуване на коментар