Веган ягодов чийзкейк без печене, с пробиотици







Този кремообразен веган ягодов чийзкейк без печене се състои от ягодова бисквитена кора и кремообразен ягодов пълнеж, покрити с бита сметана и е без млечни продукти. Вкусен е толкова  колкото, ако бях използвала животински крема сирене и сметана. За да постигна вкуса на сирене и да направя този чийзкейк полезен, използвах пробиотици. Изключително кремообразна консистенция – пълнежът за чийзкейка без млечни продукти е почти като ягодов мус и буквално  се разтапя в устата ви. Наситеният плодов вкус е благодарение на лиофилизираните ягоди и малко замразени сладки и вкусни ягоди от градината, което го прави идеален за всяко време на годината, не само в сезона на ягодите! 

За основата използвах веган бисквити без захар, в крема също няма захар, само топингът е подсладен, защото използвах кондензирано кокосово мляко. Чийзкейкът е съвършен, деликатно сладък, аромататен и се стапя в устата ви, като остава приятен вкус на ягоди. Подходящ десерт е за хора, които ограничават и избягват захарта.

Ще се радвам да  опитате! Ще ви хареса със сигурност.

Приготвянето е лесно и бързо- само 30 минути активно участие. Трудната част е изчакването. Това е и една от причините да приготвям подобни сладкиши вечер. 

Този лесен десерт е перфектната рецепта за розова торта за момичешки рожден ден, 8-ми март, Св.Валентин или бебешко парти, Великден или семеен празник!

Съвети:

Може да стане лесно безглутенов, просто заменете бисквитите с безглутенови, които харесвате.

Вкусът е ягодов, благодарение на лиофилизираните плодове и на замразените градински ягоди, които са брани в сезона си. Може да увеличите количеството на лиофилизираните, но не слагайте повече от посоченото количество пресни или замразени ягоди. Това ще повлияе на текстурата и със сигурност на втвърдяването. Както са написани продуктите тортата може да се яде направо извадена от хладилника, достатъчно стабилна е и в същото време мека и топяща се в устата.

Веган бисквитки без захар- използвах Gullon. Може да използвате каквито искате, важно е да отговарят на изискванията ви. 

Кашу – основната съставка на сиренената част от този чийзкейк. Използвах пробиотици - Веган пробиотик  Genesis MegaMix BIO – капсули

Веганско кондензирано мляко - използвах подсладено кондензирано кокосово мляко на Nature's Charm.

Кокосова сметана, използвам твърдата част на предварително охладено кенче за 24 часа в хладилника.

Веганско кисело мляко - за да го направя по-гъсто го поставих в двойна марля и го оставих за една нощ в хладилника. ( за същото време, през което накиснах кашуто) Тук може да видите как заквасвам бадемово мляко

Кокосово масло/веган масло – този чийзкейк става доста мек с консистенция на мус. За да го направя стабилен използвах малко веган масло, което може да замените с кокосово рафинирано олио( не се усеща кокосов аромат). Добавя се стопено. 

Агар-агар- използвах малко количество, което да придаде стабилност без да прилича на желиран десерт. Заедно с кокосовото масло или веган маслото го стабилизират точно колкото трябва за да стои отрязано парченце стабилно и в същото време да се стапя в устата, веднага след като го извадим от хладилника.

Смилам цялото количество лиофилизирани ягоди, което е необходимо за рецептата. После разделям и измервам за различните елементи на десерта.

Поставете ацетатна лента от вътрешната страна на ринга. Така ще отделите лесно и чисто чийзкейка от формата след като се стегне.

Подобни рецепти, които ще ви допаднат:

Романтичен тарт Малинова панакота

Малинови трюфели с роза

Пролетна торта с левурда

Пробиотична торта с рози

Вижте видеото 

Веган ягодов чийзкейк без печене


Време за приготвяне: 40 минути

Време за охлаждане: 6 -12 часа

Порции: 12


Съставки

Бисквитена основа

200 г веган бисквити без захар или други веган бисквитки

15 г лиофилизирани ягоди или прах

50 г  веганско масло, стопено

Пълнеж

600 г  кашу, накиснато за една нощ 

200 г  кокосова сметана (само гъстата част от кен)

50 г кокосово масло или веган масло на блок - стопено

150  мл овесено мляко- гъсто домашно приготвено

 1 /1/4 ч.л. агар-агар

100 г веган кисело бадемово или от кашу мляко( отцедено за една нощ)

2 капсули Веган пробиотик  Genesis MegaMix BIO

1 шушулка ванилия, само семената

30 г лиофилизирани ягоди, смлени на прах

100 г замразени( размразени) или пресни градински ягоди


Топинги

400 мл  кокосова сметана за разбиване

170 г  подсладено кондензирано кокосово мляко  (използвам Nature's Charm) 

30 г  замразени градински ягоди или пресни ягоди

5 г лиофилизирани ягоди ( смлени на прах)


Инструкции

1. Тъй като моите лиофилизирани ягоди са на парченца(предпочитам ги, защото прахообразните по-бързо овлажняват и сте събират на бучка, която не може да се разбие) Тези, които са на тънки парченца смилам с кафемелачка или НутриБулет. За удобство блендирам цялото количество, което ми е необходимо за рецептата и после отмервам необходимото за различните елементи.

50 г лиофилизирани ягоди, разделени на 15г +30г +5 г

2. Направете кората: 

Застелете дъното на 20 см-ова форма за торта  (с подвижна основа) с хартия за печене. Закрепете ацетатна лента от вътрешната страна на ринга и тогава затегнете. 

Смелете бисквитките и лиофилизираните ягоди в кухненския робот и ги разбийте за около 30 секунди, докато се смелят равномерно. Добавете веган маслото и разбъркайте отново, докато се смеси равномерно и сместа прилича на мокър пясък. 

200 г веган бисквити без захар или други веган бисквитки

15 г лиофилизирани ягоди или прах от общо смляното количество

50 г  веганско масло, стопено

Притиснете бисквитената смес в основата на формата за торта и я изгладете с гърба на лъжица или чаша, като се уверите, че е компактна. Оставете в хладилника, докато приготвите плънката.

Направете пълнежа: 

3. Разбъркайте агара в овесеното мляко и го загрейте на умерен огън, докато започне да къкри и да се сгъстява.

150  мл овесено мляко- гъсто домашно приготвено

 1 /1/4 ч.л. агар-агар

4. Измийте кашуто с вряла вода. Поставете в блендера.

600 г  кашу, накиснато за една нощ 

5. Стопете веган маслото и кокосовата сметана. Когато са топли спомагат за гладкото разбиване на кашуто. 

200 г  кокосова сметана (само гъстата част от кен)

50 г кокосово масло или веган масло на блок - стопено

6. Ако имате мощен блендер поставете всички съставки и блендирайте до гладък, кремообразен вид. Накрая добавете две капсули пробиотик- само прахчето. Блендирайте за кратко. 

Аз разполагам с по-малък и добавям последователно съставките. Вижте видеото.

600 г  кашу, накиснато за една нощ 

овесеното мляко с агара

100 г отцеденото кисело мляко

1 шушулка ванилия, само семената

30 г лиофилизирани ягоди, смлени на прах

100 г замразени( размразени) или пресни градински ягоди

200 г  кокосова сметана (само гъстата част от кен)

50 г кокосово масло или веган масло на блок - стопено

2 капсули Веган пробиотик  Genesis MegaMix BIO

7. Изсипете сместа във формата за торта, загладете и я поставете отново в хладилника да стегне за минимум 6 часа (или една нощ).

8.След като стегне, внимателно извадете чийзкейка от формата, като освободите ринга и повдигнете дъното. Отлепете ацетатната лента.

Топинги: 

9. Добавете кокосовата сметана за разбиване в голяма купа и разбийте, докато стане лека и пухкава. С лъжица покриете чийзкейка с нея.

10. Направете ягодовия сос: Добавете  кондензираното мляко, пресните ягоди и лиофилизираните ягоди -5 г в кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост.

11. Прекарайте сместа през сито с фина мрежа, за да отстраните всякакви ягодови семки.

Покрийте чийзкейка с ягодов сос и  лиофилизирани ягоди и малини точно преди сервиране.

Съхраненете остатъците в хладилник в покрита кутия.

Можете да замразите чийзкейка цял в херметически затворен съд или на отделни филийки. Съхранява се във фризера 2-3 месеца. За да размразите, просто го поставете в хладилника за една нощ. Препоръчвам да полеете с топинга непосредствено преди сервиране.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни